Élet-Stílus

Kiválthatjuk a távhőár-emelést

Egyszeri 150 ezer forintos beruházással 10-15 százalékkal csökkenthető a távfűtésű lakások hődíja, Budapesten az alapdíj is. Az állam támogatja, a lakók közti huzavona azonban évekre elodázhatja az energiatakarékos felújítást.

Az energiaárak emelkedésével – fűtés szempontjából – a távhőrendszerre kapcsolt családok a legkiszolgáltatottabbak, szűkös lehetőségeik vannak takarékoskodni az energiával. Az Ökoprogramon keresztül hosszú ideje elérhető állami támogatás a lakásonkénti hőmérés és –szabályozás beszerelésére, de a gyakorlatban komoly gondot okoz, hogy a beruházáshoz a társasház lakóinak kétharmadának beleegyezésére van szükség.

Magyarországon 650 ezer távfűtéses lakás van, az előállított hő nagyobb része a drága, és a világpiaci ármozgásoknak leginkább kitett gáztüzelésből származik. Salgótarjánban például október 1-től 11 százalékkal nő a távhő ára, a Fidesz szerint idén télen összességében kétmillió embernek kell a tavalyinál 21,8 százalékkal kell többet fizetnie a távhőért.

Az alapdíj nem csökken

Hatékonyság?

Az MSZP legújabb javaslata szerint a jövőben a lakók felének a támogatása is elég lenne a távhő ilyen irányú korszerűsítéséhez, és az eddigi 35-ről 50 százalékra emelnék az állami támogatás összegét. A Fidesz erre úgy reagált, hogy a lakosság felének érdekeivel szemben döntés hozni a jogszerűtlenség irányába mutató szabály lenne, ezért inkább az áfacsökkenést javasolják.

Az egyedi fűtésszabályozók beszerelési költsége sok tényezőn múlik, ezért csak általánosságban lehet megmondani, hogy lakásonként körülbelül milyen összeggel kell számolni – mondta el a FigyelőNetnek Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője. A Főtáv eddig mintegy ezer épület 100 ezer lakására adott ki ajánlatot, és a költségek az esetek 90 százalékában 150 ezer forint alatt maradtak lakásonként.

A beruházást azonban csak akkor lehet megkezdeni, ha a társasház megszavazza, és minden egyes lakó biztosítja a bejutást lakásába. Mivel a szabályzókat és a költségosztókat közvetlenül a radiátorra kell szerelni, legalább két alkalommal kell beengedni a szakembereket: egyszer a fűtőtest átalakításánál, másodszor pedig a rendszer ellenőrzésekor.

Ossza meg velünk!

Ön már elvégezte lakásában a fűtéskorszerűsítést? Kérjük, írja meg tapasztalatait a FigyelőNetnek!

A mérés ezután radiátoronként történik, a tulajdonosnak – akár a gázkonvektornál – lehetősége van fokozni, illetve visszavenni a fűtést. A rendszer lakásonként kimutatja a fogyasztást, így ennek függvényében változik a fűtésszámla összege is: a megtakarítás az épület szintjén 10-15 százalék lehet. A lakások által felhasznált hőmennyiség azonban, és így a megtakarítás is nagyon változó: függ a fekvésétől, attól, hány szomszéd veszi körül és hány fal néz az utca felé, de sok múlik az emberek egyéni komfotrtérzetén is. Ezért a Főtáv szakembere nem bocsátkozik becslésekbe, hogy egyes lakók hány százalékkal csökkenthetik a fűtésszámlájukat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy fűtésszabályozással csak a hőköltséget lehet csökkenteni, az alapdíj ettől nem változik – emeli ki Balog Róbert. Kivétel mégis Budapest, ahol a Főtáv 10 százalék kedvezményt ad az alapdíjból mindazoknak, akik fűtésrendszerüket korszerűsítették. Vagyis a fővárosban a teljes díjra vetítve 10-15 százalékos megtakarítás is elérhető, amiből tíz százalékot az alapdíj, 10-15 százalékot a hőköltség jelent.

A lakók nehezen egyeznek meg

A fűtésszabályozók beszereléséhez jelenleg a lakók 80 százalékának beleegyezése szükséges, ezt kívánják a közeljövőben 50 százalékra csökkenteni – mondta el a FigyelőNetnek Zöld Imre, a Zöld&Zöld Ingatlankezelő Iroda vezetője. A tapasztalat azt mutatja, hogy a lakók még ennél sokkal kisebb volumenű ügyekben sem tudnak együtt dönteni, nem is beszélve a bérbe adott lakások tulajdonosairól, akiket sokszor nagyon nehéz elérni.

Gyakorlatilag tehát kizárt, hogy a társasház minden egyes lakója igent mondjon a beruházásra. Ha a közgyűlés 80, vagy a jövőben esetlegesen 51 százalékos többsége mégis igent mond, az ellenzőknek 60 napjuk van arra, hogy bírósághoz forduljanak a határozat ellen.

Állami támogatás

Ezután hosszú peres eljárás veheti kezdetét, Győrből van példa, ahol a társasháznak a panelprogram felújítási munkálatait kellett félbeszakítania néhány lakó ellenkezése miatt. Néhány precedensértékű bírói határozat alapján azonban azt mutatja, hogy a társasház határozata – bár akarata ellenére – jobb helyzetbe hozza, kedvezőbb körülményeket tekint a lakóknak, ezért a bíróság elveti a panaszt. Ekkor az illető akár jogi eszközökkel is rákényszeríthető, hogy tartsa magát a közgyűlési határozathoz.

Az Ökoprogram a távhővel ellátott lakóépületek lakásonkénti hőfogyasztásának szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerelését támogatja. Az állami támogatás mértéke jelenleg a bekerülési költség 35 százaléka, de maximum 54 ezer forint lehet. Beszállhat az önkormányzat is, maximum 15 százalékkal, így a lakóknak szerencsés esetben a költségosztók 50 százalékát kell megfizetni.

Az Energia Klub szükségesnek tartja a fogyasztásmérők és – szabályozók beszerelését, ami lehetővé teszi a szolgaltatással arányos fizetést – mondta el lapunknak Király Zsuzsa, a szervezet munkatársa. A támogatás mellett azonban erősíteni kell a tájékoztatást, hogy az emberek megértsék: saját érdekükben van szükség a beruházásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik