Élet-Stílus

Hova utazzunk ősszel?

Bécsben Rudolf trónörökös és évfordulós művészek, Londonban James Bond és Hadriánusz, míg Rómában és Párizsban Picasso nyomába eredhetünk. Érdemes kihasználni a fapadosok akcióit egy-egy izgalmas tárlatért. A FigyelőNet összegyűjtötte a legérdekesebb őszi kiállításokat.


Osztrák évfordulósok

Születésének 150. évfordulója alkalmából Bécs nagyszabású kiállítással emlékezik meg Rudolf trónörökösről. A januárig látható tárlatnak a Schönbrunni Kastély és a Hofmobiliendepot ad helyszínt. Az évforduló alkalmából a restaurálás óta először járhatja be a nagyközönség Rudolf trónörökös lakosztályát a Schönbrunni Kastélyban. A mintegy 80 kiállítási tárgy közül, amelyek mentén a látogatók végigkísérhetik Rudolf életét a Hofmobiliendepotban, jó néhány most először kerül a nagyközönség elé. A Hofburgból és a Mayerlingi vadászkastélyból származó bútordarabok és használati tárgyak közül a koronaherceg bölcsője és madárgyűjteménye is megcsodálható a tárlaton. A családhoz, a kultúrához, valamint a politikához kapcsolódó tárgyak, rajzok és fotográfiák mellett a kiállítás egyik központi eleme Rudolf trónörökös halálos ágya.

Hundertwasser, aki idén ünnepelné 80. születésnapját, számos, a nagyközönség számára szinte ismeretlen művét láthatják november 20-tól az érdeklődők a KunstHaus Wien „Az ismeretlen Hundertwasser” című kiállítása keretében. A híres művész halála után befejezett építészeti projektek, iparművészeti tárgyak és tervek sorát, valamint műveinek eddig ismeretlen aspektusait mutatja be a tárlat. A MAK (Österreichisches Museum für angewandte Kunst) Hans Neumann születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett tárlatot, amelyen a híres grafikus mintegy száz munkája látható. A híres reklámgrafikus plakátjai határozták meg a bécsi városképet a 20-as és 30-as években.

Hova utazzunk ősszel? 1

Az 1908-as művészeti szemlét eleveníti fel a Belvedere „Gustav Klimt und die Kunstschau 1908” című, október 1-jén nyíló kiállítása. A jubileumi tárlaton látható lesz az eredeti szemle anyagának nagy része, köztük Klimt „A csók” című festménye. A Belvedere-beli ősz másik nagy kiállítása „Constantin Luser Handlungswolken” című tárlata. Az osztrák művész futurisztikus munkáiban a művészet, a társadalom és az ipar összefüggéseit szemlélteti. A csaknem tíz méter hosszú, fúvóshangszerek elemeiből összeállított „Vibrosaurus” nevű alkotását például egyszerre harminc fúvós tudja megszólaltatni.

Vissza az ókorba

Ian Flemming, James Bond figurájának megalkotója az idén ünnepelné 100. születésnapját. Az évforduló alkalmából a londoni Hadtörténeti Múzeumban megnyílt kiállításon március elejéig ismerkedhet meg a látogató a brit író, újságíró, második világháborús tengerésztiszt és hírszerző életével és munkáival. A Szigorúan bizalmas: Ian Fleming és James Bond című tárlaton olyan „kultusztárgyak” is felbukkannak, mint Daniel Craig véres inge a Casino Royal című filmből, illetve Halle Berry bikinije a Halj meg máskor című filmből. A tárlaton láthatóak még Fleming magánlevelei és kéziratai is, mint például az Oroszországból szeretettel című regényhez Isztambulban írt jegyzetei, valamint a regényei alapját képező kémtechnológiai újdonságok.

Hova utazzunk ősszel? 1

Londoni városlátogatáskor az ókori történelem szerelmesei inkább a British Museum felé vegyék az irányt, amely két izgalmas tárlatot is kínál. A látogatók október 26-ig nézhetik meg a Hadriánusz-kiállítást, amely új perspektívákból mutatja be a római császár életét és örökségét, feltárva a személyisége és a kegyetlen katonai parancsnok szerepe közötti éles ellentmondásokat. A legutóbbi látványos régészeti felfedezésekkel együtt több mint 180 tárgy szerepel a kiállításon, amelyek 28 helyről, többek között Olaszországból, Izraelből és Newcastle-ból érkeznek. Régészeti töredékek, tökéletes állapotban megmaradt bronztárgyak és szobrok (Hadriánusz bronzfeje, a Vindolanda római brit erődítményből származó emléktáblák, stb.) most először láthatóak Nagy-Britanniában, a múzeum saját gyűjteményén kívül.

A British Museum másik nagyszabású, november 13-án nyíló tárlata a „Babilon – mítosz és valóság” címet viseli. Bábel tornya, Szemirámisz függőkertje, Belshazzar ünnepe, Babilon bukása – az ókori mezopotámiai nagyváros írók, költők, festők, filmrendezők fantáziáját alaposan megmozgatta. A kutatók több mint 200 éve próbálják lépésről lépesre összerakni Babilon egykori történelmét. A londoni British Museumban november 13-án nyíló kiállításon a britek régészeti emlékei mellett a történelemkedvelők a Párizsból és Berlinből érkező leleteket is megcsodálhatják.

Picasso és a hullák

Az őszi hónapokban Rómában vagy Párizsban járva egyaránt elcsíphetünk egy-egy Picasso-kiállítást. Rómában október 10-től látogatható a „Picasso – 1917-1937” című kiállítás a Vittoriano Museum komplexumban. A tárlat, amelyen a Harlekin zenészek című festménye is felbukkan, a spanyol festőművésznek a két világháború közötti munkáiból csemegézik. A jövő év február elejéig látogatható kiállítás enciklopédikus gyűjteményt kíván bemutatni Picasso műveiből, aki a XX. század valamennyi művészeti irányzatában kipróbálta magát.

Hova utazzunk ősszel? 1

Párizsban a Les Galeries Nationales du Grand Palais-ban október 8-tól nyíló tárlat Picasso mestereit veszi górcső alá. Olyan művészek, mint Titien, Greco, Vélasquez, Goya, Poussin, Renoir, Cranach, Rembrandt, Van Gogh vagy Manet egyaránt nagy hatással voltak a spanyol festőre. A „Picasso és a mesterek” című kiállítás több mint 200, francia és külföldi, állami és magángyűjteményekből érkező, munkán keresztül mutatja ezt be.

Manchester után jelenleg Brüsszelben csodálhatjuk meg Günther van Hagens preparált holttesteit. A Body World (Emberi test) című kiállítás, amely 1995 óta turnézik a világban, és amelyet eddig több mint 25 millióan látták, ezúttal a belga fővárosban várja az érdeklődőket. A 2009. január közepéig látható tárlaton – amely nem azonos a világban szintén turnéző Bodies (Testek) című kiállítással – élethelyzetekbe beállított, kipreparált (pontosabban plasztinációs eljárással készült) holttesteken, illetve testrészen keresztül fedezhetjük fel az emberi test szépségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik