Élet-Stílus

Már 3D-ben is lehet bolyongani Pesten

Mostantól virtuális makettek segítségével elevenedik meg Budapest több nevezetessége. A látványos városkép a Google Earth projekten keresztül érhető el.

Mielőtt nekivágnánk a városnak, persze telepíteni kell a Google Earth programját. Miután ezt megtettük, és rákerestünk a fővárosunkra, majd kiválasztottuk azt az opciót, hogy megjelenjenek a 3D-s modellek is, elég egy gyors pillantás a lapos Budapestre, azonnal látni lehet a nevezetességeinket.

Látható, amint a Bazilika, a budai Vár a, a Citadella, a Duna-hidak, a Gellért fürdő, a Hősök tere, a Szépművészeti, a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Keleti és a Nyugati pályaudvar, a Mátyás-templom a Halászbástyával, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, az Operaház, a Parlament, a Széchenyi fürdő vagy a Dohány utcai zsinagóga kiemelkedik a környezetéből.

Már 3D-ben is lehet bolyongani Pesten 1

A makettek gyártója, a Virtuális Magyarország Kft. cégvezetője, Süli Gábor a FigyelőNetnek elmondta, idén még újabb 30 épület kerülhet fel a térképre, és évenként legalább további 50.

Egy-egy épület elkészítése mintegy 2 hónapnyi munkát jelent, amelynek első része, a ház nyers formájának kialakítása egy kéthetes folyamat. Amint ezzel végeztek, már küldik is a Google központjának, ahol a cég 30 napos határidővel vállalta, hogy feltöltik a Google Earth-projektre. A cég szerződése abban jelent elsősorban különbséget a többi feltöltővel szemben (ezt ugyanis bárki megteheti), hogy a meghatározott minőségért cserébe a Google projektjén alapból a cég által készített képek jelennek meg.

Már 3D-ben is lehet bolyongani Pesten 1

A házak, épületek modellezését egyébként azzal kezdik, hogy kikérik a hivatalos helyszínrajzot, majd letöltik a Google térképéről felülnézetből – meséli Süli Gábor. Ezt követően kimennek a helyszínre, és lefényképezik az épületet minden irányból. Ezt lemodellezik, majd a nyers épületet feldíszítik a ház jellegzetes formai jegyeivel, stukkóival. Egy épület virtuális modelljének elkészítése 50-250 ezer forintba kerül, annak bonyolultságától függően.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a Google félig-meddig szintén háromdimenziós látványt jelentő street view-t (utcai nézet) használják, Süli elmondta, úgy látták, hogy az eddig elkészült utcainézet-térképekkel szemben ez a makettes sokkal jobban látszik, így kevésbé lehet eltévedni, mint az utcai nézetben.

Google street view

Google street view

A projekt végcélja egyébként – még egy igen távoli időpontban -, hogy például Budapesten, az Andrássy úton végig lehessen sétálni a 3D-s makettek között. De ugyanezt meg lehessen tenni vidéki városokban is, vagy a cég tervei szerint Európa több más országában is. Az üzleti lehetőség a magáncégek részéről pedig az, hogy saját székházukat vagy irodaházukat viszontláthassák mint nevezetességet a Google Earthön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik