Élet-Stílus

Rendkívül ép masztodonleletet tártak fel

Romániai bányászok egy 2,5 millió éves masztodon csontvázára bukkantak. A lelet érdekessége, hogy a kutatók szerint Európában talán ez az eddig feltárt legépebb masztodonmaradvány.


A csontmaradványokra a Kovászna megyei Felsőrákos (Racosul de Sus) közelében lévő szénbányában zajló kitermelés során bukkantak rá. A lelet rendkívüli épsége miatt Romániában mindenképp egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságnak számít – nyilatkozta Vlad Codrea, a feltárás vezetője, a Babeş-Bólyai Egyetem kutatója. A kutató beszámolója szerint az állat csontvázának mintegy 90 százaléka maradt meg épen. A szakemberek remélik, hogy a feltárás segíthet a 2,5 millió évvel ezelőtti környezet (a növény- és állatvilág) pontosabb rekonstruálásában.

Rendkívül ép masztodonleletet tártak fel 1

A masztodon a mamuthoz és az elefánthoz hasonlóan az ormányosokhoz tartozott. A faj mintegy 5 millió évvel ezelőtt jelent meg, és szinte az egész földön elterjedt. Európában viszont már 2-3 millió évvel ezelőtt kihalt, míg Amerikában mintegy 10 ezer évvel ezelőttig – az utolsó eljegesedés végéig – „tartotta magát”. Kihalásának oka még bizonytalan, többnyire a klímaváltozással vagy a túlzott vadászattal hozzák összefüggésbe. A masztodonok táplálékát falevelek alkották, ellentétben a mamutokkal és az elefántokkal, amelyek legeltek/legelnek. Másik megkülönböztető jelük, hogy a mamuttól eltérően agyaruk nem felfelé görbült, hanem szinte egyenesen előre álló volt.

A romániai lelet júniusban indult feltárása a tervek szerint nyár végére fejeződik be, majd a vizsgálatok után a közeli Barót (Baraolt) település múzeumában kerül bemutatásra. A kutatók szerint ez új turisztikai vonzerőt jelenthet a településnek és a környékének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik