Élet-Stílus

Tisza-tó, a „keleti Balaton”

Hazánk második legnagyobb és legfiatalabb állóvize ideális kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzőknek, a horgászoknak és a vízi sportra vágyóknak. A környéke pedig a madármegfigyelők, a kirándulók és a kerékpározók számára is komoly vonzerővel bír.

Idén 35 éves Magyarország legnagyobb mesterséges tava, a Tisza-tó, amelyet egykor az Alföld öntözési rendszerének a fejlesztésére hoztak létre. A több mint 120 négyzetkilométeres vízi paradicsom friss vizét a Tisza, valamint 10 öblítőcsatorna biztosítja. A Tisza-tó – amelyet négy megye találkozásánál alakítottak ki – fontos szerepet tölt be a hazai idegenforgalomban és számtalan lehetőséggel várja a vízi- és az ökoturizmus híveit. A mesterséges kialakítás révén a tó területe igen változatos: szigetekkel, holtágakkal, csatornával tagolt sajátos felszínt kínál a vízitúrázóknak. A tó keleti területe, a Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként 1999 óta a Világörökség része.

vizes hetek sorozat a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Ukrajnából is jönnek

A Tisza-tó hazánk legkisebb turisztikai régiójának számít, a belföldi vendégforgalom mindössze 1,1 százalékát adja. Az odalátogató vendégek 25 százaléka külföldi, elsősorban Szlovákiából, Lengyelországból, Ausztriából és Ukrajnából érkeznek a „keleti Balatonhoz”. „A Tisza-tó sajátossága a mozaikosságában rejlik, amely a gazdag mocsárvilágában, ártéri világában, gazdag halfaunájában nyilvánul meg, s az unikumát is ez adja – hangsúlyozta a FigyelőNetnek Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi regionális turisztikaiprojekt-irodájának igazgatója, aki elsősorban azoknak a gyerekes családoknak ajánlja a tavat, akik 3-4 napot szeretnének vízpart mellett eltölteni.

Telt ház az abádszalóki strandon (fotó: MTI)

Telt ház az abádszalóki strandon (fotó: MTI)

A „keleti Balatonnak” is nevezett Tisza-tó szezonja nem merül ki a 8 hetes nyári hónapokban, amikor is a vízparti üdüléseké a főszerep, hiszen rendszerint még október végén is telt ház várja az odaérkezőket. „A nyári mellett a tavaszi és őszi szezont is jól ki tudja használni a Tisza-tó, amely az öko- és a kerékpáros turizmus egyik célszegmensének számít” – mutatott rá Molnár Anita. Míg az ökoturizmus 6-8, addig a kerékpáros turizmus körülbelül 2 éves múltra tekint vissza ebben a régióban.

Jótékony termál és halbőség

A fürdőzésre vágyók a tó enyhe lejtésű partjainak szabadvizű strandjai, míg a vízi sportokat kedvelők az abádszalóki öböl felé veszik az irányt. A tó déli, hatalmas összefüggő vízfelszínén ugyanis engedélyezett a motoros vízi sporteszközök (például jet-ski, motorcsónak, vitorlázás) használata. A vízparti strandok helyett – elsősorban ízületi és mozgásszervi megbetegedések kezelésére szolgáló – gyógyfürdők és termálfürdők is kellemes felüdülést nyújtanak (például Tiszafüred, Karcag, Berekfürdő).

A tó középső része hazánk egyik legnagyobb összefüggő horgászvize. Az elárasztott terület legendás a halbőségéről, s az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőségeket kínál. A harcsa, a csuka, a ponty, busa és az amur miatt kedvelt célpontja a horgászoknak, akiket kiépített kikötők és horgászbarát szállások várnak.

Bicajjal vagy gyalog

A Tisza-tó akár kerékpárral is körbejárható, hiszen itt vezet végig az EuroVelo 11 nemzetközi kerékpárút, amely Norvégiától Görögországig halad át egész Európán. A régió 600 kerékpárparkkal várja a „kétkerekes” turizmus híveit, ugyanis a tavat körülvevő gát kiváló lehetőséget kínál a térség kerékpárral történő bebarangolására. Aki viszont a gyaloglást preferálja és ideális kirándulási lehetőségért keresné fel a környéket, a Tisza-tavi Túraközpontokban 44 féle túraútvonal közül csemegézhet. S ha szerencséje van, a túrázás során vaddisznóval, őzekkel, pézsmapocokkal vagy éppen vadmacskával is összefuthat, mivel igen gazdag a terület állatvilága.

Ártéri sétaút a Tisza-tónál (fotó: MTI)

Ártéri sétaút a Tisza-tónál (fotó: MTI)

A Tisza-tó egyik legszebb területe az észak-nyugati részén található tiszafüredi madárrezervátum, amely az ornitológusok számára igazi Kánaán. A hazánkban előforduló 380 madárfaj közül több mint 200 fajt figyeltek meg itt, melyből közel 100 költésre érkezik a területre.

Épülő akváriumcentrum

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Keretében a Heves megyei Poroszlón a Tisza-tó egyedülálló állat és növényvilágát bemutató ökocentrum valósul meg. Egy 600 ezer literes akvárium-rendszert is magában foglaló beruházás 2008 októberében indul, melyet 2010 szeptemberétől látogathatnak az érdeklődők.

A vízi élővilágot bemutató akváriumcentrumon kívül a létesítményben egy háromdimenziós filmek bemutatására alkalmas vetítőtér és Tisza-tóra kilátást biztosító panoráma torony is helyet kap. Sőt, olyan vízi, gyalogos és kerékpáros túraútvonalak indulnak a jövőben a centrumtól, amelyeken a tájékozódást GPS-rendszer segíti. Az új létesítmény nyomán évi 200 ezer látogatóra számít a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság.

néhány jelentősebb tisza-tavi program

Augusztus 1-3. Nagykunsági Pálinka Fesztivál
Augusztus 2. Tisza-tó átúszása
Augusztus 23. XII. Hagyományőrző Szabadtűzi Sütő-főzőverseny és Szomolyai Borfesztivál
Szeptember 27-28. Rablóhalas Nagyközönség Horgászverseny
Október 25-26. Tisza-tavi Szinkron Madárszámláló találkozó


Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik