Élet-Stílus

Nem lendítette fel a foci-Eb az LCD tévék piacát

A 2006-os labdarúgó-vb a szórakoztatóelektronikai eszközök közül az LCD tévék piacára volt legnagyobb hatással. Az idei Európa-bajnokságot megelőző hónapokban a tendencia azonban már nem tűnik ilyen kedvezőnek, bár áprilistól erőteljes árverseny indult meg az árucsoportban.

A 2006. évi labdarúgó-világbajnokság az LCD tv-k eladására pozitív hatást gyakorolt. A kereskedők a májusi periódusban messze jelentősebb (63 százalékos) eladásokat realizáltak a többi időszakhoz képest – derül ki a GfK elemzéséből. Sokak már idejében igyekeztek megvásárolni új készüléküket, a fellendülés már az év első három hónapjában ennek volt betudható. Voltak olyan vásárlók, akik bízva a még drámaibb áresésekben, az utolsó pillanatra – 2006 május vége–június eleje – halasztották vásárlásukat.

Elmaradt a roham

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az idei, 2008. évi labdarúgó-Eb-t megelőző hónapokban a növekedési indexek a teljes LCD-piacon jelentősen elmaradnak a két évvel ezelőttitől. A februári időszakot követően a piac megtorpanni látszott, viszont áprilistól kezdve a kínálatban számtalan, lélektani árhatárnak számító 100 ezer forint akciós áron hirdetett készülék jelent meg (a 82 cm-es képátlójú kategóriában) erőteljes árharcot elindítva az egyes márkák között.

Az olimpiában bíznak

Az adatok szerint a DVD-felvevők eladásai a 2006. év egészét tekintve jelentős növekedést mutattak – a kereslet 2005-höz képest mintegy 80 százalékkal nőtt. A bajnokságot megelőző május-júniusi időszakban az értékesítés 2006. március-áprilishoz képest csaknem 30 százalékkal emelkedett, míg a május-június hónapokban 34 százalékról csaknem 44 százalékra nőtt a HDD-s készülékek piaci részesedése.

A 2007-es és a 2008-as év első harmada azonban már nem alakult ilyen kedvezően a DVD-készülékeket (mind a lejátszókat, mind a felvevőket) tekintve. Bár a kereslet erősen eltolódott az egyre magasabb értékű készülékek felé, az értékesített darabszámok egyelőre jócskán elmaradnak a 2006-os adatoktól. Több iparági szakértő azonban bízik a növekedésben, hiszen a labdarúgó-Eb után augusztusban kezdődnek az olimpiai játékok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik