Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi

A gyorséttermek, cukrászdák világában is találni olyat is, amitől egy hétköznapi bankszámlára fogyasztási hitelt kellene felvenni, esetenként pedig árukból a magyar államadósság jelentős részét lehetne törleszteni. Körülnéztünk a luxushamburgerek, aranybagelek és gyémántfagyik világában.

Korábban a Csúcsfogyasztóban:

Szemünk fényei, csúcsnapszemüvegek
Grillsütők kicsiknek, nagyoknak
High-tech puskák érettségire

Ki gondolná, hogy a gyorsételek piacán is hódítani kezd a luxus – a kínálatban találkozni kacsahússal, kaviárral, kobe bélszínnel. A luxus persze tágan értelmezhető, hiszen egy 150 forintos hamburgerhez képest az 1500 forintos is drágának minősül. A fagylaltok, desszertköltemények világában annyira nem ismeretlen fogalom a luxus, a világ chefjei már régóta versengenek ékszerekkel díszített kreálmányaikkal: itt már dollártízezrekről van szó. Hadd hívjuk meg Önöket egy kis gasztronómiai utazásra, nézzék meg, jelenleg milyen gyorsételekre, desszertekre lehet vagyonokat költeni!

—-D’Artagnan kacsa-dogja—-

New Yorkban nagy hagyománya van a hot-dognak, a város emblematikus gyorsételéről lévén szó. Nehéz tehát újat adni a Nagy Alma lakóinak, a D’Artagnan mégis megpróbálta. Új virslijük, a D’Artagnan’s Duck Hot Dog alapanyaga farmon nevelt, bőrétől megfosztott szín kacsahúsból készül, amit ledarálnak és virsibélbe töltenek. Az állatokat szigorúan zöldségeken nevelik, a virslik tartósítót nem tartalmaznak. Akinek a kacsa nem jön be, kanadai bölényhús-virslivel próbálkozhat, a kettő ára csaknem azonos, 8 dollár (1400 Ft).

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 1

—-Kaviár burger—-

Szintén New Yorkban található az extrém ötletektől nem mentes Serendipity3 étterem. A menün ott virít az egyik ilyen ötlet, ami elsőre egyáltalán nem áll össze: a Caviar Burger. A 17,50 dollárba (3000 Ft) kerülő emeletes hamburger kétféle – piros és fekete – kaviár töltetet tartalmaz, savanyú uborkával és majonézzel, és az ára ellenére nagy szeretetnek örvend.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 2

—-Bélszín és libamáj luxusburger—-

A nagy láncok sem maradnak tétlenek, ha egy trend felüti a fejét, muszáj követni. A Burger King is így tett, méretéhez és nevéhez méltóan királyi árat is szabott: a Kobe Beefburger ugyanis 170 dollárt kóstál, ami barátok között is 28 ezer forint. Ezért, ahogy a neve is mutatja, egy szép szelet japán Kobe bélszín jár, libamájjal és márványsajttal megtámogatva.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 3

—-Az 1000 dolláros bagel—-

A hot-dog mellett a New Yorkiak egyik kedvenc étele a bagel. A kerek finomság eme példánya korlátolt idejig volt kapható a The Westin étteremben, és jótékonyság céljára gyűjtöttek vele. A bagel tölteléke fehér szarvasgombakrém volt himalájai ördögcérna gyümölccsel (lycium barbarum) rizling zselében. (Ezt már leírni is fájdalmasan finom.) A befolyó pénz egy részéből Les Amis d’Escoffier ösztöndíjas diákokat támogattak. Hát persze, hogy chef-képző intézményről van szó.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 4

—-Libamájas sashimi—-

Nem maradhatot ki a versenyből a szintén New York-i Koi étterem sem, ők egy High Roller nevű sashimi-tálat állítottak össze 1000 dollárért (165 ezer forint). A luxus sashimihez libamájazt forgattak languszta-csíkokba, ezt sáfrányba forgatták, leöntötték vanília bab vajával, majd kaviárba forgatták, ezt követően 100 évig érlelt balzsamecettel öntötték nyakon. Mivel az így előálló fogást képtelenség a szokásos gyömbérrel, wasabival és szójaszósszal fogyasztani, mellé inkább valódi Alba fehét szarvasgomba jár – ezt a pincér a tálaláskor szeleteli a tányérra.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 5

—-A FleurBurger 5000—-

A keleti partról ruccanjunk át a kontinens nyugati oldalára, a duhaj élvezetiről elhíresült Las Vegasba. Szép történet lehet majd a klubban elmesélni, hogyan is ment el pár perc alatt 5000 dollárunk (825 ezer forint) – és nem pókeren. A Mandalay Bay FleurBurgere ugyanis ennyibe kerül. Huber Keller chef kreálmánya a Kobe bélszínből készülő, szarvasgomba szósszal leöntött, szarvasgombás brióson tálalt szendvics. Na persze, mindez nem kerülen ennyibe, ha nem kapnánk mellé egy 1990-es Chateau Petrust, a világ egyik legdrágább borát, amit eredeti Ichendorf Brunello borospoharakba töltenek ki. A vendég a poharat megtarthatja, amelyről eredetiséget igazoló okmányokat küldenek otthoni címére, postán.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 6

—-Három iker, háromezerért—-

A kaviáros hamburgerről már ismert Serendipity3 nem akar lemaradni desszertek terén sem, ők a Grand Opulence nevű fagyijukat árulják potom ezer dollárért. A kaliforniai Napa völgyben lévő Three Twins Ice Cream cukrászda ezt az árat megtriplázta. A hangzatosan World’s Most Expensive Ice Cream Sundae névre keresztelt finomság 3333,33 dollárba kerül, de az aprót nyilván nem számolják. A banános kehely alapanyaga három ritka desszertbor, egy 1960-as portói, egy Chateau d’Yquiem és egy Trockenbeerenauslese, és egy 1850-es évekből származó fagylaltoskanalakkal tálalják. Ha az ember egy nappal előre foglal, egy csellóművész ad elő neki pár darabot falatozás közben. A desszert árának 1 százalékát afrikai segélyekre fordítják.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 7

—-Amiből még nem adtak el—-

A Forbes magazin legdrágább desszertek listáján dobogós a Fortress Aquamrine nevű fagyikehely, melyet a neves szálloda Sri Lankai éttermében kínálnak. A kehely érdekessége nem az alapanyag, hanem az a 80-karátos akvamarine drágakő, amely egy csokiszirmon csücsül, és meg lehet tartani a desszert elfogyasztását követően. A kehely alapötletét a Bombay Sapphire Martini adta, a gin-martiniben egy zafír darab van. A 14500 dolláros fagyit márciusban mutatták be, azóta egytlen darabot sem adtak el belőle.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 8

—-Arany és csoki—-

Megint New York, megint a Serendipity3. Nem is lenne exrtavagáns az étterem és tulajdonosa Stephen Bruce, ha nem övék lenne a világ két ledrágább desszertjéből az egyik. A Frozzzen Haute Chocolate név fagyasztott forró csokit fed, amelynek előállításához a világ 28 legdrágább egzotikus csokoládéját használták fel. A csokikelyhet az ékszerész Euphoria New Yorkkal együttműködésben készítik, ők adják hozzá az ehető, arannyal díszített kelyhet, és a 0,2 unciányi 24-karátos arany forgácsot, amit szintén el kell fogyasztani, hiszen a desszertre van szórva. A kehely tejszínhabbal van tálalva, melyen szarvasgomba szeletek vannak. Itt is van mit hazavinni: a desszerthez egy aranykanál jár, amit fehér és csokoládészínű gyémántok díszítenek. 25 ezer dollár az ára – ez 4 millió 125 ezer forint.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 9

—-Fagyi a csúcson—-

Akármilyen drága is a Serendipity3 forrócsokija, a Three Twins Ice Cream viszi el a pálmát legdrágább fagyiban: mivel a világ legdrágább fagyija név már foglalt , egyszerűen a világ ledrágább mégdrágább fagyijának nevezték el “csomagjukat”. A The World’s More Expensive Most Expensive Ice Cream Sundae ugyanis 60 ezer dollárba, azaz közel 10 millió forintba kerül. Na ezért mit lehet hazavinni, kérdzheti joggal a kedves olvasó. A válasz: élményeket. Ezért a fagyiért ugyanis nekünk kell utaznunk, méghozzá Afrika legmagasabb pontjára, a Kilimadzsáró tetejére, Tanzániába. Itt készíti el a Three Twins tulajdonosa a fagyit, abból a gleccserből, ami épp eltűnőben van. Éppen erre hívja fel a figyelmet az akció. A bevétel egy részét – ötszámjegyű részét – afrikai segélyekre és környezetvédelemre fordítják. Az árban első osztályú repülőjegy, ötcsillagos szálloda, és annyi jégkrém van, amennyit az ember csak meg tud enni. Jó hír, hogy kétszemélyre csak 85 ezer dollárba kerül, ami jelentős diszkont. Na jó, és élményeken kívül itt is van mit hazavinni: egy bioalapanyagból készült emlék-pólót.

Csúcsfogyasztó: Top 10 legdrágább gyorsétel és fagyi 10

Javasoljon Ön is témát a Csúcsfogyasztóba!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik