Élet-Stílus

Megfejthetjük Gárdonyi titkosírását

Több mint száz hazai és határon túli múzeum mutatkozik be szombaton és vasárnap a Múzeumok majálisán, ahol fellép többek között a Kaláka, a Napra és a Kormorán zenekar is.

A múzeumi világnap alkalmából a múzeumkertben tartott kétnapos rendezvényen a Budapesti Történeti Múzeum standján például kipróbálhatjuk, hogyan kell pillangót, virágot, kártyát és legyezőt készíteni, a Csodák Palotája bemutatja, hogy a fizika miért egyszerű és nagyszerű, a Hadtörténeti Múzeum foglalkozásán választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy „Én is lehetnék békefenntartó?”.

Megfejthetjük Gárdonyi titkosírását 1

Az egri Dobó István Vármúzeum azt ígéri, hogy megfejthetjük Gárdonyi Géza titkosírását, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsia Művészeti Múzeum szakembereivel indiai bokaláncot és homokmandalát készíthetünk, a levéltárosokkal családfát kutathatunk, a Magyar Nemzeti Bank standján pedig egy kis időre megkaphatjuk a pénzverés jogát.

Koncertek, bábelőadások

A száznál is több stand tehát nemcsak bemutatja a múzeumok kiállítási anyagait, hanem kiváló gyermek – és családi programokkal, kézműves foglalkozásokkal próbálja megszerettetni a múzeumbajárást.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a majálisra látogatók idén is szavazhatnak a legszínesebb, legérdekesebb programot kínáló és a legigényesebben megjelenő múzeumra. A díjat vasárnap délután adják át.

A nagyszínpadon a Kalákaka, a Kormorán és a Napra együttes mellett fellép Póka Angéla, a Jambient, a Vodku v Glodku is. A gyerekeket a Históriás Játszóház várja, szombaton megnézhetik Majoros Ágnes bábműsorát, vagy a Ludas Matyit, vasárnap a Maskara Társulat előadását, és az Aranyszamár Bábszínház műsorát.

Búcsúznak a Mediciek

A világnap alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum épületében tárlatvezetést tartanak, a látogatók megtekinthetik az intézmény üveg-, kerámia- és porcelángyűjteményét, s két napra a múzeum állandó történeti kiállításának termeibe költözik az első magyar Muzsikáló Múzeum néhány érdekes tárgya: verklik, fonográfok, gramofonok, gépzongorák, madárfütty-automaták.

A Szépművészeti Múzeumban szombaton éjfélig tartó mulatsággal ünneplik a múzeumi világnapot és egyúttal búcsúztatják A Mediciek fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében című, másnap záró tárlatot. Lévay Zoltán kommunikációs osztályvezető-helyettes közlése szerint az este 6 órakor kezdődő zenés-táncos kavalkádban a szervezők megidézik a Mediciek firenzei udvarát és Itália ízeit, ez utóbbit Buday Péter mesterszakács jóvoltából.

Mesejáték, tárlatvezetések

A szépművészetiben este fél héttől a Mátyás király a csillagok között című zenés mesejátékkal várják a gyermekeket, a felnőttek pedig előadásokat hallgathatnak a perzsiai és közép-ázsiai, az etióp és a maja kultúra reneszánszáról az Agra Klub szervezésében este hét órától. Az intézmény állandó gyűjteményeiben egyedi, az estéhez kapcsolódó témában lesznek tárlatvezetések este héttől éjfélig. A program éjszakába nyúló reneszánsz táncházzal zárul a Szépművészeti Múzeumban.

Megfejthetjük Gárdonyi titkosírását 2

Az Iparművészeti Múzeumban – az európai múzeumok éjszakájának keretében, a világnap előestéjén – szombat este az érdeklődők zenés tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Beatrix hozománya és a Medici-kárpitok tárlatot Csörsz Rumen István lantművész közreműködésével, a Gyűjtők és kincsek című bemutatót Gulyás Csilla hárfaművész szereplésével, s az Esterházy-kincseket tárlatvezetéssel.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumban szombat este 18 és 22 óra között a Misztikus India című kiállításra tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

A Ráth György Múzeumban Fajcsák Györgyi sinológus tárlatvezetése várja az érdeklődőket a Keleti műgyűjtés Magyarországon című kiállításon, a Hamvas őszibarack és mohamedánkék című tárlatot pedig Kardos Tatjána sinológus mutatja be az érdeklődőknek.

Idén lesz a 13.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: a múzeumok mint a társadalmi változás és fejlődés tényezői.

A Múzeumi Világnap ünnepéhez kapcsolódóan először 1994-95-ben voltak Magyarországon kisebb múzeumi kezdeményezések, de 1996-ban tartották az első igazi „majálist” 30 intézmény részvételével a Nemzeti Múzeum környékén. 1997-ben adták át először a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület gondozásában “Az Év Múzeuma” díjat. Azóta egyre nagyobb kiállító-, és látogatószámmal rendezik meg a múzeumkerti rendezvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik