Élet-Stílus

Már kevésbé szeretik Hitlert a diákok

Egy friss kutatás szerint a középiskolások számára Mátyás király a legkedveltebb történelmi, Ady Endre a legkedveltebb irodalmi személyiség. A tanároknál ugyanazok vezetik a népszerűségi listát, mint a tanítványoknál. A korábbi évekhez képest Hitler népszerűsége visszaesett.

A középiskolások legkedveltebb történelmi személyisége, csakúgy, mint a korábbi években Mátyás király, és Napóleon – derül ki a Felvételi Információs Szolgálat kutatásából. A bronzérmet Széchenyi István, a negyedik helyet Szent István király „szerezte meg”. A 2005-ös, hasonló vizsgálatban még csak a tizennegyedik helyen álló Winston Churchill tavaly már az ötödik legnépszerűbb történelmi személyiségnek számított, aki ezzel megelőzi Kossuth Lajost.

Kiesett Nagy Imre, belépett Horthy Miklós

Adolf Hitler két éve még az ötödik helyen végzett, ezúttal lecsúszott a tizenegyedik helyre. Őt megelőzi új belépőként Roosevelt és II. Rákóczi Ferenc. További új belépők, a tizennegyedik helyen álló Horthy Miklós, a tizenhatodik helyen álló Mahatma Gandhi, a tizenkilencedik helyen álló XIV. Lajos, és a huszadik Görgey Artúr.

Nagy Imre nincs a lsitán, Horthy bekerült

Nagy Imre nincs a listán, Horthy bekerült

A húsz legkedveltebb történelmi személy között találjuk még mindhárom évben Julius Caesart, Deák Ferencet, Nagy Sándort, Erzsébet királynét, Hunyadi Jánost, Károly Róbertet. 2005-höz képest lekerült a Top 20-as listáról Kleopátra, Augustus császár, Nagy Imre és Petőfi Sándor.

A kutatás a tanárok véleményére is kíváncsi volt. A válaszok azt mutatják, hogy a pedagógusok népszerűségi listája nagyban hasonlít a diákokéra. Mindkét csoportnál dobogós helyezést ért el Mátyás, Széchenyi, és Napóleon. Noha a kutatás erre nem tér ki, ennek nyilván az az oka, hogy amelyik történelmi kort és személyiséget a pedagógusok kedvelnek, azt könnyebben megszerettetik a diákokkal is. A tanárok Top 20-as listájában azért akad hat olyan személy, aki a diákoknál nem fért bele a legkedveltebbek közé: Abraham Lincoln, I. Erzsébet, II. János Pál pápa, J. F. Kennedy, Rákóczi Ferenc, és Dobó István.

Már kevésbé szeretik Hitlert a diákok 2


Szabó Magda és Márai is népszerű

A FISZ 2003-ban és 2005-ben készített Országos Középiskolai Kutatás eredményeihez képest a három legnépszerűbb irodalmi személyiség terén sem történt változás. Ady, Petőfi és József Attila stabilan „birtokolja a dobogót”. A sorrend azonban változott, tavaly a legnépszerűbb Ady Endre lett, őt követi József Attila, majd Petőfi Sándor. Továbbra is népszerűségnek örvend Jókai Mór, Radnóti Miklós, Csokonai és Mikszáth. Új hazai belépőként köszönthetjük a legnépszerűbb húszban a 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas Szabó Magdát, Kosztolányi Dezsőt, Márai Sándort és Tóth Árpádot.

Petőfi és Ady - a biztos elsők

Petőfi és Ady – a biztos elsők

A világirodalom klasszikusai közül növelte népszerűségét J. K. Rowling a Harry Potter könyvek írója, és William Shakespeare is. A Gyűrűk ura trilógia szerzője azonban 2007-ben már nem fért bele a húsz legjobb hazai és külföldi író, költő listájába. Új külföldi belépő a brazil származású Paulo Coelho, aki 1999-ben már a világ legeladottabb írójának minősítettek, és népszerűsége azóta is töretlen a világ minden pontján. Agatha Christie, Edgar Allan Poe és Dan Brown is új belépő a 2007-es listán.

Az első két helyezett a tanároknál is Ady Endre és József Attila. A tanulók listájának harmadik helyén Petőfi áll, míg a pedagógusoknál a bronzérmes Jókai Mór. A tanárok negyedik legkedveltebb irodalmi személyisége Szabó Magda, a diákoké Shakespeare.

Wass Albert, Hemingway, Merle, Gabriel García Márquez, Lev Tolsztoj, Thomas Mann, Esterházy Péter, Vámos Miklós csak a pedagógusok, J. K. Rowling, Agatha Christie, Edgar Allan Poe, Csokonai Vitéz Mihály, Tóth Árpád, Stephen King, Jane Austen, Dan Brown viszont csak a diákok Top 20-as listáján szerepel.

Már kevésbé szeretik Hitlert a diákok 4


Naplót a lányok, blogot a fiúk írnak inkább

Rendszeresen a megkérdezett diákok 4 százaléka ír verset, 3 százaléka novellát, 2 százaléka regényt. Alkalomszerűen viszont ugyanezek a számok: vers esetén 27, novella esetén 15, regény esetén 6 százalék. Pályaválasztás szerint a legaktívabbak mindhárom kategóriában természetesen a művészeti és a bölcsészettudományi pályára készülők.

A megkérdezett diákok 10 százaléka rendszeresen, 32 százaléka alkalomszerűen vezet naplót. A lányok ebben sokkal aktívabbak, internetes naplót viszont inkább a fiúk írnak. A megkérdezett fiúk 6 százaléka rendszeresen ír blogbejegyzést. Ebben egyébként a legaktívabbak az agrár – és az informatikai pályára készülők.

A mintavétel ideje diákok esetén: 2007. december
résztvevők:
512 érettségit adó középiskola, 2863 diák

A mintavétel ideje tanárok esetén: 2008. január-február
résztvevők:267 érettségit adó középiskola, 2273 pedagógus

A kutatás módszere:
on-line, önkitöltős rendszerű kérdőív

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik