Élet-Stílus

Nyugtalan adósálmok

Nincs jó pozíció a hazai lakossági hitelpiacon. A forintadósok az ötéves kamatperiódust követő átárazástól retteghetnek, másokat a svájci frank kincsképző funkciója fenyeget árfolyamveszteséggel.

Mire a honi lakossági piac megtanulta a jelzáloghitelezés alapjait, s hiba nélkül fel tudta mondani a leckét, hogy „értékbecslés, THM, közjegyzői díj, többszörös fedezet, 5 éves kamatperiódus, rejtett költségek”, addigra elterjedtek a devizaalapú hitelkonstrukciók. Igen ám, de ezt még épp csak „dadogja” a piac, s máris nyakunkon a tengerentúli hitelválság. Közvetlenül ugyan nem érinti az agyonbiztosított honi jelzálogpiacot, hatásai mégsem elhanyagolhatóak.
A globális befektetői hangulat változása ugyanis kisebb kockázatvállalási hajlandóságot jelent, ami a hazai állampapírpiacon nagyobb kockázatként és irreálisan magas hozamokban csapódik le. Ez utóbbi közvetlenül érinti a hitelekhez kapcsolódó állami támogatásokat, illetve az ötévenkénti átárazások után kialakuló, új kamatszinteket.

Nyugtalan adósálmok 1

Szintén a nemzetközi pénzügyi válság számlájára írhatóak a devizapiaci „meglepetések”, amelyek a kedvező vagyis alacsonyabb kamatszinthez igazodó hitelek törlesztőrészleteit fejelik meg, esetenként nem csekély árfolyamveszteséggel. És akkor a most terjedő jenalapú hitelek sokszoros kockázatáról még nem is szóltunk.

Átárazási pánikban
Mielőtt a most oly divatos devizaalapú hitelek veszélyeihez érnénk, vessünk egy pillantást a korábban joggal népszerű, államilag „dotált” forinthitelekre. Pontosabban arra, hogy mi okozta a forinthitelezés háttérbe szorulását, s hogy mivel számolhatnak a hitelpiaci „dinók”, amikor az ötéves, kedvezményes kamatperiódusuk lejártával eljön az átárazás napja.

„Őrültség”, de van benne rendszer

Meglepő ajánlattal kínálta meg az
idei József-napon a koppenhágai székhelyű Danske Bank azokat a
magyarországi hiteltörlesztőket, akik svájcifrank-alapú devizahitellel
rendelkeznek, és a forint gyengülése miatt növekvő havi
törlesztőrészletekkel kell szembenézniük. Azt ajánlotta, hogy olyan
devizapiaci pozíciót vegyenek fel, amely a forint svájci frankkal
szembeni gyengülése esetén hoz nyereséget. Ez ugye praktikusan azt
jelenti, hogy az adósnak számlát kell nyitnia egy brókercégnél, és
tudatosan spekulálnia kell arra, amitől egyébként is tart, hogy
tudniillik, gyengül a magyar forint a svájci frankkal szemben. Más
szóval forintot kell eladni, és frankot kell vásárolni. Mindehhez
persze nincs szükség a tényleges mennyiségű forintra, miként a frankot
sem számlálják le a vásárlónak, pusztán az árfolyamnyereséget lehet
eltenni, illetőleg a veszteséget kell kifizetni. Ez az ügylet tehát
mérsékelheti azt az árfolyamveszteséget, amelyet a magyar adós akkor
szenved el, amikor a forint gyengül a frankkal szemben, s emiatt nő a
törlesztőrészlete. Fontos körülmény, hogy amíg a devizapiaci
tranzakció¬ból – jó esetben – rövid távon realizálhat nyereséget az
ügyfél, addig a devizahitelek többletterheit adott esetben akár
évtizedeken át is kénytelen viselni.

Ma már jól látható, hogy az ezredforduló táján fénykorát élő forinthitelezés alkonyát a 2003 decemberében hatályba lépett, lakástámogatásokról szóló kormányrendelet-módosítás jelentette. Ekkortól ugyanis megszűnt a korábbi, bankok és ügyfelek számára kedvező állami támogatási rendszer, s változott az adósokat védő kamatplafon szabályozása. Az új rendben jelentősen csökkent és az állampapírhozamhoz igazodott az állami támogatás, egyúttal magasabb és mozgatható lett a kamatplafon, hogy a bankok is haszonhoz juthassanak.

Ahhoz persze, hogy ennek máig tartó, sőt éppen napjainkban felerősödő hatása legyen, hozzájárult az euróbevezetés egyre távolabbi jövőbe tolódása is. Az eredeti, 2003-as elképzelések ugyanis két szempontból is optimista prognózissal számoltak. Egyfelől, az akkor még 2008-as euróbevezetési tervből indultak ki, másrészt arra számítottak, hogy a 2007-ig radikálisan csökkenő állampapírhozamok az ötéves kamatperiódusú hitelek átárazódásakor csak kevéssel nagyobb terhet rónak a forintadósokra.

Ha ez a várakozás bejött volna, akkor az ötéves kamatperiódusukban „üldögélő” ügyfeleknek nem lenne mitől tartaniuk, s a hitelek ötszázalékos állampapírhozam mellett árazódnának, ami 6,5–7,5 százalékos kamatplafonokat feltételezne. Ezzel szemben még idén is 8 százalék feletti az ötéves hozam, ez pedig azt jelenti, hogy érzékelhetően emelkedhet azoknak a forintadósoknak az adósságterhe, akik 2003 után vettek fel államilag támogatott lakáshitelt.
A terhek emelkedésének oka részint az ötéves kamatperiódusok kifutása és az ezzel járó támogatáscsökkenés, részint az, hogy a tartozások átárazódása rendkívül magas hozamkörnyezet mellett történik. Így a jelenlegi vagy annál kedvezőtlenebb állampapír-piaci viszonyok tartós fennmaradása mellett jövőre akár 8–10 százalékos kamatplafonnal is számolhatnak azok, akiknek akkor árazódik át a hitele.

Az állampapír-piaci hozamok 2003-ban prognosztizált radikális csökkenésének elmaradásáról Németh Dávid, az ING Bank elemzője azt mondja, hogy amíg 2004-ben az egyéves futamidejű állampapírok éves átlagos hozama 8 százalék körül alakult, addig most az ugyanilyen futamidejű papíroké 9,3–9,5 százalékos. Az ötéves papírok hozamát tekintve pedig lényegében nincs változás, maradt a 9,1 százalékos szint. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a hozamok csökkenésével kalkulált, annak többletköltségekkel kell számolnia forinthitelének ötéves kamatperiódus-lejártával történő átárazásakor. A mostani hozamkörnyezet természetesen extrémnek tekinthető, mondja Németh Dávid, éppen ezért az ING Bank prognózisa 1-2 százalékos hozamcsökkenéssel számol 2009-re, de ez is csak annyit jelent, hogy a 10 éves futamidejű eurókötvények és a magyar állampapírok 4,4 százalékos hozamkülönbsége 3 százalék körüli értékre csökken.

Nem volt mese, forrás kellett!
Nem a bankok felelőtlensége vagy a hitelfelvevők nemtörődömsége vezetett tehát a devizahitelek hazai elterjedéséhez, hanem a korábban kormányzati célként meghirdetett lakástámogatási programok kifulladása és az a gazdasági, gazdaságpolitikai környezet, amely a „világ élvonalába” tartozó kamatszint mellett egyszerűen nem kínál olcsó hazai forrásokat. Hitelkihelyezők és hitelfelvevők közös ügye volt tehát az elmúlt években az olcsó hitelforrások keresése. Más kérdés, mondhatni, szerencsétlen egybeesés, hogy a globális pénzügyi válság gyakorlatilag egybeesett a devizalapú hitelek honi elterjedésével.

Nyugtalan adósálmok 2

Ha megvizsgáljuk például a svájcifrank-alapú hitelek és a forintalapú hitelek átlagos költségmutatóit, akkor azt látjuk, hogy idén januárban előbbi 18,7 százalék volt, utóbbi pedig 25,6 százalék. Az elmúlt évekre visszatekintve az is észrevehető, hogy a különbség nagyjából az 5 és 12 százalék közötti sávban mozgott – végig azonos előjellel. Az év eleji alacsony szint idén az első fél évben várhatóan tovább tágul, a magyar jegybank ugyanis a tavaly elhalasztott kamatdöntő lépések miatt legalább az első hat hónapban folyamatos kamatemelési nyomás alatt áll majd, vagyis a két ország közti kamatrés tágulása szinte elkerülhetetlen.

Ha ez így van, akkor mi a gond a devizaalapú hitelekkel? Csupán annyi, hogy a mai befektetői környezetben a szektorális és térségi kockázatok növekedésével a forint volatilitása extrém módon megnövekedett, rövid távon még az irányok is kiszámíthatatlanok. Ezt erősíthetik a globális piacokat befolyásoló tengerentúli pánikreakciók, amelyek felértékelik az olyan hagyományos menekülőutakat, mint az arany vagy a svájci frank. És itt lép színre a magyar adósok árfolyamkockázata, hogy hamar elolvassza a kamatelőnyöket.

A kockázatspirál árnyékában
Ha előbb a forinthitelek alkonyának pontos időpontját próbáltuk megadni, most a hazai devizaalapú hitelek kockázatának meglódulását érhetjük tetten. A kincsképző funkció túlhangsúlyos volta miatt „kicsit veszélyes” svájci frank mellett ugyanis megjelentek nálunk a jenalapú hitelek. Ezzel egy nálunk alig ismert deviza gondjai, problémái is megérkeztek a magyar hitelpiacra.

A jegybank nemrégiben kelt figyelmeztetése gyakorlatilag visszhangtalan maradt. A kockázatot persze csökkenteni lehet valamilyen jeneszközzel vagy jövedelemmel, esetleg devizapiaci pozícióval (lásd keretes írásunkat). Csakhogy ilyen fedezet vagy pozíció a magyar lakossági ügyfeleknek tipikusan nem áll rendelkezésükre…

Sírig tartó hitelek?

Már megint a törlesztőrészletek! Ugyan
miért vállalna valaki ötéves futamidő helyett tízéveset, ha nem azért,
mert havonta kisebb törlesztőrészlettel akarja megterhelni a családi
büdzsét? Nos, a bankok ráéreztek a futamidő megnyújtásának ízére, mert
már a 40 évre felvehető jelzáloghitelek is megjelentek hazánkban. Itt
azonban érdemes megállni egy pillanatra. Mert nagyon hasonló a helyzet
ahhoz, amikor a víz alá merülő búvárt terhelő nyomás az első 10 méteren
megkétszereződik, utána azonban a változás dinamikája egyre csökken,
bár 10 méterenként mindig hozzáadódik 1-1 atmoszféra az addigiakhoz. A
futamidő nyújtásával az a helyzet, hogy amíg az 5 évről 10 évre történő
áttérés akár 40 százalékkal is lenyomhatja a havi törlesztőrészletet,
addig a 30 és 35 év közti 5 éves hosszabbítás általában már csak néhány
százalékos enyhülést hozhat. Éppen ezért technikai szempontból
vizsgálva a törlesztőrészlet-görbét, van egy pont a futamidőtengelyen,
valahol 15 és 25 év között, amikortól a kezdetben meredeken lefelé
hanyatló görbe egyre jobban hozzásimul az alsó korlátot jelentő
vízszintes egyeneshez. Fundamentális alapon közelítve pedig észre kell
venni a futamidő elnyúlásával járó kockázatokat, a szinte
prognosztizálhatatlan gazdasági körülményeket, a későbbi hozam- és
kamatkörnyezet kiszámíthatatlanságát, a devizapiaci klímaváltozásokat,
s a szinte mindhalálig törlesztés nyomasztó terhét (a sírhelyet persze
nem kell félteni, mert ezt az elkerülhetetlen kockázatot kivédik a
hitelhez kötődő életbiztosítás-konstrukciók). Arról már nem is szólva,
hogy a családok, amelyek gyermeknevelési és iskoláztatási szempontból
érzékenyek a törlesztőrészletek nagyságára, még szerencsés esetben is
legalább 10 évenként új típusú finanszírozási igényekkel (gyerekszoba,
családi ház, iskolai tanulmányok, családalapítás) kénytelenek
szembenézni, melyek gyakran a korábbitól eltérő szerkezetű eladósodást
feltételeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik