Élet-Stílus

Nem neheztel senkire a csodából kimaradt hokikapus

Budai Krisztán éveken át stabil tagja volt a magyar jégkorong-válogatottnak, a szapporói vb-keretből azonban némi meglepetésre kimaradt, és így nem lehetett része a sporttörténelmi sikernek. A kapus az FN-nek beszélt az érzéseiről.

Mit csinált szombaton kora délután egy és három között?

Értem a kérdést… Nos, nem néztem meg az ukránok elleni mérkőzést, el is mentem otthonról. A ‘forródrót’ persze élt, néhány barátomat megkértem, hogy azonnal üzenjék meg, ha változik az eredmény, így teljesen képben voltam. Szurkoltam a fiúknak, ugyanakkor a meccset képtelen voltam megnézni.

Sejtem a választ, de azért megkérdezem: miért?

Kettős érzés volt bennem. Egyrészről nagyon akartam a csapat sikerét, de közben fájt, hogy nem lehetek ott a srácokkal. Nehéz volt feldolgozni, hogy kimaradtam a keretből. Az első meccsre még leültem a képernyő elé, de ahogy néztem a többieket a fotelben ülve, tehetetlenül, igencsak szenvedtem, a további találkozók során már nem is kínoztam magam.

Nyilván ennél csak az a pillanat lehetett keservesebb, amikor kiderült, nem utazik a szapporói világbajnokságra.

Pat Cortina kapitány az utolsó, lengyelek elleni felkészülési találkozó után közölte velem a döntését, csak annyit mondott, Hetényi Zoltánnak szavazott bizalmat. Nem volt könnyű hallani, holott tisztában voltam azzal, hogy ez is benne van a pakliban, hiszen januártól nem én védtem az Alba Volán kapuját, hanem Hetényi. Ezzel együtt nagyon bíztam abban, hogy utazhatok Szapporóba, a világbajnokságra. Ugyanis hiába nem játszottam a klubomban, a válogatottban azért védtem, ott voltam a hollandiai tornán, valamint a többi felkészülési találkozón.

Ezúttal csak szurkolt (MTI)

Ezúttal csak szurkolt (MTI)


Nem akármiből maradt ki. Haragszik valakire?

Nekem nem a nagy felhajtás hiányzik, annak persze örülök, hogy most kiemelten foglalkoznak a jégkoronggal, még akkor is, ha tudjuk, minden csoda általában öt napig tart. De a kérdése elől sem szeretnék kibújni. Nézze, szerintem helyem lett volna a keretben, ugyanakkor nincs bennem harag, sem tüske. Nem is kérdőjelezhetem meg a szövetségi kapitány döntését, pláne egy ilyen sporttörténelmi siker után. Cortina így határozott, én pedig elfogadtam, még ha fájt is. Amúgy pedig nyilván nem lettem rosszabb kapus attól, hogy most kimaradtam a válogatottból. A feljutás kiharcolása persze, mint mindenki másnak, nekem is nagy lökést, pluszmotivációt ad. Keményen fogok dolgozni azért, hogy jövőre ott legyek az A csoportos világbajnokságon.

Hét évig rendszeresen tagja volt a válogatottnak, amely most Szapporóban csodát tett. Mennyire érzi magáénak a sikert?

Most csak szurkoltam, de így is rengeteg SMS-t és e-mailt kaptam, amiben azt írták, én is részese vagyok ennek a hatalmas bravúrnak, merthogy éveken át stabil tagja voltam a válogatottnak. Ezek az üzenetek nagyon jól estek. Persze más lett volna testközelből átélni a csodát, tenni is a feljutásért. Elárulok valamit. A japánok elleni mérkőzés után éreztem, hogy most jutunk fel, éppen akkor, amikor nem vagyok ott. Miután legyőztük a házigazdát, kilencven százalékban biztos voltam abban, hogy most sikerül beteljesíteni a nagy álmot.

Beszélt azóta a válogatott tagjaival?

Gratuláltam a fiúknak, és Gröschl Tamással, aki jó barátom, többször is beszéltem. Sok játékossal ugyanakkor még nem tudtam szót váltani, igaz, nincs is még itthon a teljes csapat, többen ugyanis kinnmaradtak egy kicsit nyaralni, pihenni.

Sok nagy csatában volt része válogatottként (MTI)

Sok nagy csatában volt része válogatottként (MTI)


A feljutásnál még nehezebb lesz kiharcolni a bennmaradást.

Nehéz lesz, ebben igaza van, de nem lehetetlen…

Ön is tudja, az A csoport és a divízió I között nagy a szakadék.

A hét nagy, az orosz, a kanadai, az amerikai, a finn, a svéd, a cseh és a szlovák együttes valóban kiemelkedik, ők jutnak a négy közé, rendre közöttük dől el a világbajnoki cím sorsa. Ugyanakkor sztárcsapatokat leszámítva az utóbbi időben egyre kiegyensúlyozottabb a mezőny. Az ukránok öt évig ott voltak a legjobbak között, aztán kiestek, és nem is tudtak visszajutni. Abban persze nem kételkedem, hogy az A csoportban minden egyes meccsünk minimum olyan kemény és nehéz lesz, mint az ukránok elleni volt. Van esély a bennmaradásra, meglehet, ehhez elég csak egy vagy két összecsapást megnyerni. De ha még ki is esnék, az, hogy a legjobbak között szerepelhetünk – a körülményeket figyelembe véve -, eleve hatalmas bravúr.

Budai Krisztián ott lesz a svájci A csoportos világbajnokságon?

Az biztos, hogy kettőzött erővel küzdök a csapatba kerülésért, az újabb csodának én is részese szeretnék lenni.

Igen vagy nem?

Rajtam nem múlik…

Tárgyal a Volánnal

Budai Krisztiánt nem csak a válogatott, hanem az Alba Volán kapcsán is kérdeztük. A tavalyi szezonban az osztrák liga alapszakaszában rendre az ő nevével kezdődött a Volán összeállítása, ám – mint elmondta – a rossz kezdés, a zsinórban beszédet 15 vereség nem csak a csapatnak, neki sem tett jót. Ezzel együtt állítja, bár mindig lehet jobbnak és jobbnak lenni, nem nyújtott rossz teljesítményt. Ezzel együtt a rájátszásban már nem ő állt a kapuban, hanem a fiatal Hetényi Zoltán, és a hazai bajnokság végjátékában is kívülről nézte a csapattársait. A 28 esztendős kapus egyelőre nem tudja, hol folytatja a pályafutását, ugyanis csak most tárgyal a fehérváriakkal a szerződésének hosszabbításról.

Budai Krisztián
Születési idő: 1979. július 22.
Klubja: Alba Volán
Posztja: kapus

Sikerei a válogatottal:
Kétszeres divízió I-es világbajnoki ezüstérmes
Kétszeres divízió I-es világbajnoki bronzérmes

Sikerei Alba Volánnal:
7-szeres magyar bajnok
5-szörös Magyar Kupa-győztes
2-szeres Interliga-győztes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik