Élet-Stílus

Kevés magyar turista kér védőoltást

admin
admin

2008. 04. 23. 13:24

A külföldre utazó magyar turisták egészsége érdekében indított programot az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a háziorvosok és az utazási irodák részére „3 plusz program" névvel.

Egyre többen utaznak Magyarországról olyan országokba, ahol a járványügyi helyzet nem olyan jó, mint hazánkban. Sőt, sem a háziorvosok, sem az utazási irodák nem tájékoztatják kellőképpen a turistákat a fennálló veszélyekről, ezért szükséges a felvilágosító program elindítása – közölte Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője.

A legtöbb betegség ellen, így a malária vagy vérhas ellen ma is létezik védőoltás, de sokan nem oltatják be magukat. Többnyire azért, mert nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a veszélyforrásnak, vagy mert nem is tudják, hogy érdemes beoltatni magukat – hangsúlyozta az osztályvezető.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei kirendeltségeiben lehetett kérni védőoltást, de miután a megyei helyett regionális kirendeltségek jöttek létre, „a szolgáltatás eltávolodott az emberektől”. Ezért szeretnék bevonni a háziorvosi szolgálatokat a programba.

Az OTH előző programjához az 5500 háziorvos közül ezer csatlakozott, ezért indították útjára az újabb tájékoztató programot, amely egy évig tart.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.