Élet-Stílus

Schwajda György lehet a kaposvári színház vezetője

Schwajda György író-dramaturg-rendezőt látná szívesen a Csiky Gergely Színház igazgató-főrendezőjének Kaposvár polgármestere, ezért felkérte, hogy pályázzon.

“Kaposvárnak a legjobb jár, ezért kértem fel az új Nemzeti Színház első igazgatóját, hogy nyújtsa be a pályázatát” – indokolta a felkérést Szita Károly (Fidesz) csütörtökön, amikor a közgyűlés öt évre kiírta a pályázatot a posztra. A Csiky Gergely Színház jelenlegi direktorának, Znamenák Istvánnak ez év június 30-án jár le az egy évre szóló megbízása.

A közgyűlés által elfogadott javaslat szerint a pályázat nyertesének megbízása 2008 július 1-től 2013 június 30-ig – szól majd.

Törőcsik és Verebes is a bírálók között

A benyújtott pályázatokat szakértői bizottság értékeli. Az előzőnél nagyobb létszámú bizottság tagja lesz Giber Vilmos, a közgyűlés Oktatási Tudományos és Kulturális Bizottságának tanácsnoka, Kovács Zsolt, a Csiky Gergely Színház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, Tóth Géza, a Színházi Dolgozók Szakszervezete Csiky Gergely Színház Alapszervezetének elnöke, Verebes István színész-rendező, Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, Bodollay Géza, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Iglódi István, a Pesti Magyar Színház igazgatója, valamint Törőcsik Mari színművész.

A pályázati kiírás várhatóan márciusban jelenik meg a Kulturális Közlönyben. Döntést előreláthatóan április 24-én hoz a kaposvári közgyűlés.

Rudolf és Cseke neve is felmerült

Kaposváron Znamenák István mellett Rudolf Péter, Spindler Béla és Cseke Péter neve is felmerült mint lehetséges pályázó, ám igazán esélyesnek Schwajdát tartják.

Schwajda György drámaíró, színházi rendező először 1978-ban vezette igazgatóként a Szolnoki Szigligeti Színházat. Akkor három hónapig, majd 1985-től 1992-ig, aztán 1995-től ismét. Orbán Viktor 1998-ban a Nemzeti Színház építése miniszteri biztosának, 1999-ben kormánybiztosnak nevezte ki.

A színészek politikai döntéstől tartottak

A jelenlegi igazgatót szakmai körökben meglehetősen nagy visszhangot keltett körülmények között – a színészek szakmai helyett politikai döntéstől tartottak -, másodjára választotta meg az intézményt fenntartó önkormányzat képviselő-testülete.
Az első pályázatot, amelyen Znamenák István, a kaposvári társulat színész-rendezője és Korognai Károly, a szegedi Nemzeti Színház volt igazgatója indult, 2006 decemberében eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés. Az új tartalommal ismételten kiírt – három év helyett egy évre szóló – pályázaton ugyancsak ők indultak.

A 28 tagú kaposvári közgyűlés 2007 márciusában – rendkívüli ülésen – 22 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavazta meg a szakmai bizottság 4-2 arányú javaslatával egyezően a 41 éves kaposvári jelöltet, aki akkor 16 éve volt tagja a társulatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik