Élet-Stílus

Kigördült az első Suzuki Splash

Legördült a Suzuki Splash első példánya az esztergomi gyár futószalagjáról. A modell március elején jelenik a magyarországi márkakereskedőknél, az áráról még nincs hivatalos közlés.

A Suzuki legújabb, Esztergomban készülő modelljét a 2007-as Frankfurti Nemzetközi Autókiállításon mutatták be, akárcsak a testvérmodelljét, az Opel Agilát. A Splash (azaz csobbanás) névre keresztelt modell a hasznosság és fiatalosság jegyében készült. A vállalat az idén 60 ezer darab gyártását tervezi.

Képgaléri a bemutatóról

Képgaléria a bemutatóról

A Swift alapjaira épülő kisautó háromféle motorral érkezik, egy 1 literes 65 lóerős és egy 1,2 literes 86 lóerős képezi a benzines választékot, de az Opel által gyártott 1,3-as dízellel is kapható majd a kisautó. Az autót ötsebességes kézi váltóval szállítják, de a nagyobbik benzineshez 4 fokozatú automata váltó is választható. A kisautó 3,7 méter hosszú, 1,7 méter széles és 1,6 méteres magas, inkább a városi terepen lesz elemében.

Medgyessy visszatért

A bemutató delegált vendége Gyurcsány Ferenc helyett elődje, Medgyessy Péter volt. A miniszterelnök korábban az SX4-es gyártásának beindításán sem jelent meg, ezt akkor a gyár és a szakszervezet közti konfliktussal magyarázták, amelyben inkább a dolgozók pártjára állt.

Maga a bemutató egy rövid műsorral kezdődött. A Splash-sel kapcsolatban valami vízi cirkuszt várnánk, de a munkaruhába csomagolt táncosok és az olajoshordók heroikus küzdelme is látványos.

A hordóhajigálás után a derék melósok néhány habszivacs elemből 6,9 másodperc alatt összedobtak egy Splasht, amit borzalmas csikorgás közepette kitoltak a színpadról. A jelenlévő igazi munkások szája széle itt kissé megremegett, talán azt gondolták, nekik is ez lesz a kötelező szintidő.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe is kerül majd az új Suzuki, a gyár képviselői nem tudtak még válaszolni. Pedig az idő sürget, alig egy hónap és már a boltokban kell lennie az autónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik