Élet-Stílus

Rákosi átiratta volna a Himnuszt

1989. óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A Himnusz megszületése évfordulóján országszerte megemlékezéseket tartanak. Az ünnep előestéjén nyit a Reneszánsz Év.

A szentesi Koszta József Múzeumban a Himnuszhoz köthető emléktárgyakból, könyvekből, hanglemezekből nyílik kiállítás. Nagy Ádám, a tárlat rendezője, a szegedi Móra Ferenc Múzeum pénztörténésze a hatvanas évek óta szenvedélyes kutatója és gyűjtője a Himnuszhoz köthető emléktárgyaknak, dokumentumoknak. Gyűjteményéből számos könyvet, kiadványt, több mint harminc érmét, hanglemezeket, kottákat, bélyegeket láthat a közönség a szentesi múzeumban.

Illyés Gyula nemet mondott Rákosinak

Az érdeklődők megtekinthetik például a Csúcs Ferenc által 1943-ben készített “Isten, áldd meg a magyart” feliratú Kölcsey-érmet, mely a szakértők szerint az egyik legszebb Himnusz-relikvia, de kiállítják azt az a gipszmintát is, amely alapján kiöntötték a Himnusz megzenésítője, Erkel Ferenc emlékére legyártatott aranyérméket.

Kölcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc

Nagy Ádám a tárlat kapcsán elmondta: a magyar himnuszt eddig mintegy harminc nyelvre fordították le. Emlékeztetett arra, hogy az ötvenes években Rákosi Mátyás Illyés Gyulával szeretett volna új nemzeti verset írattatni, de a költőfejedelem nem vállalta a feladatot. Kölcsey Ferenc művét először a közelmúltban, 1989 őszén vették a hatóságok jogszabályi védelem alá azáltal, hogy az alkotmány szövegének része lett a Himnuszra való utalás – tette hozzá.

Nyíregyházán Kölcsey-szobrot avattak

Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendezvénysorozat nyitányaként szombaton felavatták Kölcsey Ferenc szobrát. A Himnusz költőjének egész alakos szobra, Bíró Lajos, Mátészalkán élő és alkotó szobrászművész alkotása, a nyírségi nagyvárosban, a megyeháza előtti téren áll.

Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint a térség településén, a mai Szatmárcsekén 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását – ez a nap 1989 óta a magyar kultúra napja -, s 1829-től az akkori Szatmár vármegye jegyzője, 1832-től pedig országgyűlési követe volt.

Nyit a Reneszánsz Év

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfő este nyitja meg Budapesten, a Néprajzi Múzeumban a mintegy százötven rendezvényt magába foglaló Reneszánsz Év programsorozatot, amelyet Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából hirdették meg. Az évad során számos kiállítást, koncertet, tudományos konferenciát rendeznek országszerte és a határon túl, de lesz néptáncfesztivál, reneszánsz party-sorozat és karnevál is.

A Reneszánsz Év első nagyobb eseménye A Mediciek fénykora – Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás, amely január 24-én nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban. Az anyagban csaknem kétszáz műtárgy szerepel, bemutatva a Mediciek fénykorát, a 15-16. századbeli virágzó firenzei kultúrát és művészetet.

Új követei vannak a magyar kultúrának

A kultuszminiszter hétfőn átadta Eötvös Péter zeneszerző-karmesternek, Esterházy Péter írónak, Kányádi Sándor költőnek, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomatának, Palya Bea énekesnek és Schiff András zongoraművész-karmesternek az idén második alkalommal odaítélt Magyar Kultúra Követe címet.

Az elismerést azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományozzák, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik