Élet-Stílus

Filmglóbusz-konzerv – indul a verseny a Golden Globe-ért

A január közepi Golden Globe-díjátadáson a Vágy és vezeklés a legesélyesebb a maga hét jelölésével, míg a Charlie Wilson háborúja öt kategóriában, a Coen-testvérek filmje a Nem vénnek való vidék négyben indulhat a díjért.

Megszilárdulni látszanak az amerikai díjosztó szokások, legalábbis a 2008-as Golden Globe-jelöléseket szemlélve úgy tűnik, hogy amit szeretnek, azt nagyon szeretik, minimum három jelöléssel „megdobják”. Újdonság viszont, hogy előnyben részesítik a túlhajtott műfajfilmeket, ahol, ha valami erőszakos, nagyon az, ha negédes, szándékoltan túlcsordul a szirup. Ezért is lehetséges, hogy brutális maffiózók, gyilkosok versengenek bájosan daloló (női) pacsirtákkal. Igaz, nem egy kategóriában.

A jelöléshalmozók

A hollywoodi külföldi tudósítók szövetsége (Hollywood Foreign Press Association) Golden Globe-díjainak átadására 2008. január 13-án, vasárnap kerül sor a Los Angeles-i Beverly Hiltonban. A sorrendben 65. gálán – amit (szerintünk: nem mindig joggal) az „Oscar-díj előszobájának” is neveznek – a nominációkat tekintve a nagy esélyes Joe Wright új filmje, a hazánkban január 24-én debütáló Vágy és vezeklés, a maga hét jelölésével: legjobb film (dráma-kategória), legjobb női főszereplő (dráma-kategória), Keira Knightley, legjobb férfi főszereplő (dráma-kategória), James McAvoy, legjobb női mellékszereplő, Saoirse Ronan, legjobb rendező, Joe Wright, legjobb forgatókönyv, Christopher Hampton és legjobb eredeti filmzene, Dario Marinelli.

A rendező-nagyágyú Mike Nichols – aki 1968-ban Oscart és Golden Globe-ot kapott a Diploma előttért – a Charlie Wilson háborúja című filmjével versenyez. Bár legjobb rendezőnek nem jelölték, de a filmje öt kategóriában érintett: legjobb film (musical- és vígjáték-kategória), legjobb férfi főszereplő (musical- és vígjáték-kategória), Tom Hanks, legjobb női mellékszereplő, Julia Roberts, legjobb férfi mellékszereplő, Philip Seymour Hoffman és legjobb forgatókönyv, Aaron Sorkin (akit főleg Az elnök emberei című tévésorozat atyjaként, írójaként ismerhetünk). (A filmet hazánkban február 7-től láthatjuk.)

Négy jelölést válthat díjra Coen testvérek – Ethan és Joel – új thrillere, a Nem vénnek való vidék (magyarországi bemutató: március 6.): a legjobb drámai film, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriájában indul. Hasonlóképpen ugyanennyi nominációval büszkélkedhet Rene Russo sógorának, a rendezőként debütáló Tony Gilroynak a Michael Clayton című „izgalomfilmje”, a legjobb alkotás mellett például főszereplőként „harcba száll” George Clooney is (hazai premier: február 21.).





A nem vénnek való vidék előzetese


Spielberg már megkapta

Tim Burton dalolva gyilkolós opusa, a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya (itthoni bemutató: február 21.) három jelölésre érdemesült ki, direktora akár hazaviheti a legjobb rendezőnek járó aranygömböt is.





Tim Burton filmjének előzetese



Szintén ezzel a dísszel lehet gazdagabb az Amerikai gengszter (a film nálunk január 17-től látható) rendezője, Ridley Scott, aki három kategóriában érintett epikus drámájával.





Az Amerikai gengszter előzetese


Az erőszak katartikus ábrázolásában jeleskedő David Cronenbergnek az Eastern Promises című filmjével, ami az amerikai orosz maffia mindennapi brutalitásába avat be három jelölést sikerült begyűjtenie. Ugyanennyi jelölést kapott az 1988-as John Waters-remake Hajlakk (rendező: Adam Shankman), Jason Reitman keserédes vígjátéka, a Juno és Julian Schnabel életrajzi drámája, a Szkafander és pillangó (bemutató: január 31.).
Két-két nevezéssel vesz részt a díjosztón a Papírsárkányok (rendező: Marc Foster, magyar bemutató: február 21.), a There Will Be Blood (rendező: Paul Thomas Anderson), a Bűbáj (rendező: Kevin Lima), Walk Hard: The Dewey Cox Story (rendező: Jake Kasdan).

Az idei Cecile B. DeMille-díjat Steven Spielberg vehette át (már megkapta), amit minden évben a filmes szórakoztatás terén kiváló érdemeket szerzetteknek adományoznak.
Érdekesség, hogy a színészként és rendezőként (kétszeri Oscar-díj: Nincs bocsánat, Millió dolláros bébi) egyaránt sikeres Clint Eastwood ezúttal „csak” mint zeneszerző érdekelt (a 2000-es évektől gyakorta maga írja a filmjeinek a dalait) a Grace Is Gone című dráma kapcsán, amit James C. Strouse rendezett.

A legfontosabb mozis „Arany Glóbusz”-jelölések

A legjobb film, drámai kategória: Amerikai gengszter, Eastern Promises, The Great Debaters, Michael Clayton, Nem vénnek való vidék, There Will Be Blood, Vágy és vezeklés
A legjobb film, musical-, vígjátéki kategória: Across The Universe, Charlie Wilson háborúja, Hajlakk, Juno, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya
A legjobb női főszereplő, drámai kategória: Cate Blanchett (Elizabeth: Az aranykor), Julie Christie (Egyre távolabb), Jodie Foster ( A másik én), Angelina Jolie ( A Mighty Heart), Keira Knightley (Vágy és vezeklés)
A legjobb férfi főszereplő, drámai kategória: George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood), James Mc Avoy (Vágy és vezeklés), Viggo Mortensen (Eastern Promises), Denzel Washington ( Amerikai gengszter)
A legjobb női főszereplő, musical-, vígjátéki kategória: Amy Adams (Bűbáj), Nikki Blonsky (Hajlakk), Helena Bonham Carter (Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya), Marion Cotillard (Piaf), Ellen Page (Juno)
A legjobb férfi főszereplő, musical-, vígjátéki kategória: Johnny Depp (Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya), Ryan Gosling (Plasztik szerelem), Tom Hanks (Charlie Wilson háborúja), Philip Seymour Hoffman (The Savages), John C. Reilly (Walk Hard: The Dewey Cox Story)
A legjobb női mellékszereplő: Cate Blanchett (I’m Not There), Julia Roberts (Charlie Wilson háborúja), Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés), Amy Ryan (Hideg nyomon), Tilda Swinton (Michael Clayton)
A legjobb férfi mellékszereplő: Casey Affleck (Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford), Javier Bardem (Nem vénnek való vidék), Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson háborúja), John Travolta (Hajlakk), Tom Wilkinson (Michael Clayton)
A legjobb rendező: Tim Burton (Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya), Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék), Julian Schnabel (Szkafander és pillangó), Ridley Scott ( Amerikai gengszter), Joe Wright (Vágy és vezeklés)
A legjobb forgatókönyv: Diablo Cody (Juno), Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék), Christopher Hampton (Vágy és vezeklés), Ronald Harwood (Szkafander és pillangó), Aaron Sorkin (Charlie Wilson háborúja)
A legjobb nem angol nyelvű film: 4 hónap, 3 hét, 2 nap (Románia, rendező: Cristian Mungiu), Ellenséges vágyak (Tajvan, rendező: Ang Lee), Papírsárkányok ( Amerikai Egyesült Államok, rendező: Marc Foster), Persepolis (Franciaország, rendező: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud), Szkafander és pillangó (Franciaország, Amerikai Egyesült Államok, rendező: Julian Schnabel)
A legjobb animációs film: Mézengúz, L’ecsó, A Simpson család – A film
A legjobb eredeti filmzene: Michael Brook, Kaki King, Eddie Vedder (Út a vadonba), Clint Eastwood (Grace Is Gone), Dario Marianelli (Vágy és vezeklés), Howard Shore (Eastern Promises), Alberto Iglesias (Papírsárkányok)
( A jelöltek teljes listája a hivatlos honlapon olvasható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik