Élet-Stílus

F1: rács mögött a sanghaji pályaigazgató

Sikkasztás miatt négy év börtönbüntetésre ítélték a Kínai Nagydíj helyszínéül szolgáló sanghaji Forma-1-es pálya volt igazgatóját - közölték csütörtökön igazságügyi illetékesek.

Az ítélet szerint Jü Csi-fej (Yu Zhifei) több mint egymillió jüant sikkasztott el és az összeget a házára felvett hitel törlesztésére fordította. Az üzletember még a kilencvenes években 800 ezer jüant (137 500 dollár) a helyi futballcsapattól, a Sanghaj Senhuától (Shanghai Shenhua) szerzett jogtalanul még abban az időben, amikor a klub elnöke volt, további 250 ezer jüant pedig egy külkereskedelmi vállalattól sikkasztott el.

Jünek jelentős szerepe volt abban, hogy Kínában is rendeznek Forma-1-es nagydíjat. Az első futamra 2004-ben került sor, az igazgatása alatt álló sanghaji pályán.

Tavaly előtt azonban a kínai hatóságok több más sanghaji vezetővel együtt vizsgálódni kezdtek zavaros ügyei miatt, és egy éve letartóztatták le. Májusban kizárták a Kínai Kommunista Pártból és elbocsátották a sanghaji pálya igazgatói posztjáról. Helyi jelentések szerint Jü fellebbez az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik