Élet-Stílus

Még a Real is megéghet a BL-ben

A kedden pályára lépő 12 csapatból elvileg még tíz bejuthat a BL kieséses szakaszába. A Chelsea ugyan már hátradőlhet, de közben olyan csapatok szállnak harcba az életben maradásért mint a Liverpool vagy éppen a Real Madrid.

Kieshet a tavalyi finalista

Az A jelű négyes az egyik olyan csoport, melyben még minden lehet. A záró körben az Olympique Marseille a Liverpoolt, a Porto pedig a Besiktast csapatát látja vendégül. A mérkőzések győztesei biztos továbbjutók, a jelenleg első portugáloknak pedig már a döntetlen is elég hazai pályán. Ha a másik találkozó végződik pontosztozkodással, akkor francia gárda is továbbjut, kivéve, ha a Besiktas megveri az FC Portót, mert akkor a törökök és a Liverpool a befutó.

„Ha öt perccel a Marseille elleni hazai vereségünk után valaki azzal hozakodik elő: az utolsó meccs előtt úgy állunk majd, hogy a győzelem a biztos továbbjutásunkat jelenti, hát annak leharaptam volna a kezét ezzel az ajánlattal együtt…” – jelezte Steven Gerrard, a tavalyi döntős Liverpool kapitánya, hogy cseppet sem reménytelen a csapata helyzete.

A „vörösök” a Marseille 1-0-s vereséget követően a Besiktas otthonában is kikaptak, így négy kör után egy ponttal kilátástalan helyzetbe kerültek. Az utolsó két találkozójukat azonban biztosan nyerték, a Besiktasnak nyolc (8-0), a FC Portónak négy (4-1) gólt vágtak. „Ez már egy másik Liverpool, sokkal jobb, mint amelyik a Marseille-jel játszott az Anfielden” – szögezte Gerrard. S ez így igaz, annak ellenére, hogy ‘Pool szombaton elvesztette a veretlenségét a Premier League-ben.


Még a Real is megéghet a BL-ben 1

Torres góljaira nagy szükség lenne (MTI/EPA)


„Mi tagadás, van különbség a Marseille és a Liverpool, de mi otthon játszunk majd, az életünkért küzdünk, úgyhogy az angolok semmi jóra nem számíthatnak” – nyilatkozta Lorik Cana, az OM középpályása, aki góllal vette ki a részét az AS Monaco hétvégi legyőzésből. „Nem játszhatunk óvatosan, mennünk el előre. Ez a meccs afféle döntőnek is beillik” – így Eric Gerets, a Marseille edzője, aki nem tudta megmondani, hogy a Besiktas ellen megsérülő fiatal irányító, Samir Nasri ott lehet-e a keddi találkozón.

Noha az FC Portónak már az egy pont is elegendő az üdvösséghez, nem számíthatnak könnyű találkozóra, ugyanis egy mindenre elszánt török sereg látogat a Dragao Stadionba. „Két hete már csak a portugálok elleni meccsre koncentrálunk. Nagyon sok múlik ezen a találkozón. Egy győzelemmel dicsőséget szerezhetünk a török labdarúgásnak, és a továbbjutással új fejezetet nyithatunk a klubunk történelmében” – mondta Ertugrul Saglam, a Besiktas edzője, aki ehhez hozzátette, nagyon szeretnének visszavágni a Portónak, miután két csapat októberi BL-meccsét a portugálok nyerték Isztambulban Ricardo Quaresma 92. percben lőtt góljával.

Páholyban a Chelsea

A keddi játéknap előtt kizárólag a Chelsea gárdája dőlhet hátra és éppen aktuális ellenfele, a Valencia az egyetlen csapat, amely már bizonyosan nem lesz ott a BL egyenes kieséses szakaszában. A mostanában bajnoki és nemzetközi porondon is botladozó spanyol klub már csak a harmadik hellyel járó UEFA Kupa szereplésért szállhat harcba. Ebben, a B jelű négyesben így egyszerűbb a helyzet: a Schalke 04-Rosenborg csata a második helyről dönt. A németeknek csak a győzelem megfelelő.

A Schalke hazai pályán kell megszereznie az oly fontos – eurómilliókat érő – sikert. A királykékeknél a sérült Pander és az eltiltott Jones biztosan nem léphet pályára, de a klub vezetői nem is gálameccset várnak a játékosoktól. „Teljesen mindegy, hogyan, de győznünk kell” – adta ki az utasítást, Andreas Müller, a klub menedzsere. „Az egész szezon fordulópontját jelentheti a kedd esti összecsapás. Azt szeretném, ha a játékosok az első pillanattól az utolsóig küzdenének.” A csapat főpróbája nem sikerült valami fényesre, hiszen a Schalke csak 2-2-t játszott a hétvégén a tabella 10. helyén tanyázó Eintracht Frankfurttal.


Még a Real is megéghet a BL-ben 2

Kuranyiek menthetik meg a német csapatok becsületét (Getty)


A németek malmára hajthatja a vizet, hogy Norvégiában már öt hete véget ért a bajnokság, így a Rosenborg játékosai már jó ideje nem léptek pályára tétmeccsen. Az első BL-találkozót idegenben 2-0-ra nyerte a Schalke.

Az évtized meccse” Pireuszban

A két hazai pályán játszó együttes, Real Madrid és az Olimpiakosz már döntetlennel is továbbjut, míg aktuális ellenfeleiknek, a Laziónak és a Werder Bremennek létfontosságú volna a győzelem. Ha a brémaiak nyernek, akkor továbbjutnak, egyúttal a Lazio helyzete még nehezebbé válik, mivel akkor az olasz csapat minimum kétgólos diadal esetén kerülhet a tovább.

Madridban bizakodva várják az utolsó csoportkört. Már csak a statisztika miatt is, hiszen a királyiak utolsó 24 hazai Bajnokok Ligája-meccsükből csak egyszer kaptak ki: 2006 februárjában az Arsenal nyert 1-0-ra a Bernabeuban. Más csapatoknak nem termett babér. A Lazio ráadásul felkészülhet arra, hogy egy önbizalomtól duzzadó, elszánt Real vár rá kedd este.

„A Bilbao elleni hétvégi győzelem létfontosságú volt a csapatunk szempontjából, így optimistán és jó hangulatban készülhetünk a Lazio elleni csatára” – így Julio Baptista, a Real brazil támadója. Más kérdés, hogy bár 1-0-ra győzött, a Real nyögvenyelős játékkal rukkolt ki a baszkok ellen, de ez Bernd Schuster vezetőedzőt ez nem nagyon izgatja. “Két módon lehet elérni a sikert, vagy látványosan futballozva, sok gólt szerezve, vagy megszakadva a pályán. A lényeg a mind a két esetben a győzelem” – filozofált a német tréner.

A Lazio is győzelemmel hangolt a BL-csatára, 2-0-ra verte a Cataniát az Olimpicóban. Ezzel együtt Delio Rossi vezetőedző amondó, nem a csapata a keddi találkozó esélyese. „Nekünk csodára lesz szükségünk Madridban, ugyanakkor hiszek a csapatomban” – jegyezte meg Rossi, akivel a hétvégén eredményes Tommaso Rocchi is készséggel egyetértett. “Jobban kell játszanunk, mint a Catania ellen, sőt valami különlegessel kell majd előrukkolnunk. De nincsen veszítenivalónk, s tizenegyen leszünk tizenegy ellen” – mondta a 30 éves csatár.


Még a Real is megéghet a BL-ben 3

Elég a döntetlen a királyi gárdának (MTI/EPA)


A Werder három pontot szerez Pireuszban, már biztosan ott lesz a 16 között. „Ha bátran megyünk előre, akkor biztosan sikeresek leszünk” – adott le egy óvatos prognózist a németek trénere. Thomas Schaaf sem tudta még megmondani, hogy kedden ott lesz a kezdőben a megfázással bajlódó Per Mertesacker. Az izomsérülésébúől felépülő Fritz viszont már bevetésre jelentkezett.

A csapatot a jelek szerint nem különösebben viselte meg, hogy a hétvégi bajnokin 4-3-ra kikapott Hannovertől. „Nem szeretnénk már azzal a mérkőzéssel foglalkozni. Kedd este egy újabb sorozatot kezdünk” – mondta Tim Wiese a németek kapusa. A görög ellenfelet nem szabad lebecsülni, hiszen az Olympiakosz tíz éve nem jutott tovább a BL csoportköréből.

A görög lapok az évtized meccseként cikkeznek a Werder elleni összecsapásról, ahol már egy döntetlen is elég lenne a Pireusznak. A házigazdák csapatkapitánya, a szerb Djordjevic sárga lapos eltiltása miatt biztosan kihagyja a sorsdöntő mérkőzést.

—-Keddi program, csoportok—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

A csoport:
Olympique Marseille (francia)-FC Liverpool (angol) 20:45 ó (Viasat3)
FC Porto (portugál)-Besiktas (török) 20:45 ó

A csoport állása:
1. FC Porto 8 pont
2. FC Liverpool 7 (14-5)
3. Olympique Marseille 7 (6-5)
4. Besiktas 6

B csoport:
Chelsea (angol)-FC Valencia (spanyol) 20:45 ó
Schalke 04 (német)-Rosenborg (norvég) 20:45 ó

A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) FC Chelsea 11 pont
2. Rosenborg 7
3. Schalke 04 5
4. FC Valencia 4

C csoport:
Real Madrid (spanyol)-SS Lazio (olasz) 20:45 ó (m1)
Olimpiakosz (görög)-Werder Bremen (német) 20:45 ó

A csoport állása:
1. Real Madrid 8 pont (10-8)
2. Olimpiakosz Pireusz 8 (8-7)
3. Werder Bremen 6
4. SS Lazio 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik