Élet-Stílus

Elérte Dél-Koreát az olajszennyezés

Dél-Koreában szombaton elérte a partot az az olajfolt, amely egy tartályhajó tengeri balesetét követően keletkezett, a szennyeződés egy természetvédelmi területet és számos élőlényt pusztulással fenyeget.

A parti őrség a nyílt vízen a hatalmas hullámokkal és az erős széllel dacolva arra törekszik, hogy újabb olajfolt ne jusson el a partszakaszig. A Dél-Korea nyugati részén fekvő Mallipo festői strandján pedig több száz rendőr és helyi lakos kosarakba gyűjti a kőolajat. Az olajfolt mintegy hét kilométeres hosszúságban szennyezte be a partot. A térségben erős olajszag terjeng. Az olajfolt tengeri gazdaságokat, osztrigatelepeket veszélyeztet.

A Hebbei Spirit nevű tartályhajónak, amely Szöultól 150 kilométerre délnyugatra, a partoktól nem messze horgonyzott a Sárga-tengeren 260 ezer tonnányi rakományával, egy daruszállító uszály csapódott neki a viharos időjárásban. Az uszály három léket ütött a Hebbei Spiriten. Kettőnél rövidesen sikerült megállítani az olaj kiömlését, a harmadik léken át azonban még sokáig zúdult olaj a vízbe.

A parti őrség 103 járművet és hat helikoptert vezényelt a térségbe, a szennyeződés eltávolítása várhatóan három napig tart majd.

A baleset vélhetően Dél-Korea történetének legnagyobb tengeri olajszennyezését okozta. A part menti településeket, illetve az állatvilágot fenyegető veszély mértékét egyelőre nem tudták felmérni.

A veszélyeztetett partszakasz egyrészt festői strandjairól, közük is elsősorban Mallipóról híres, másrészt tengeri természetvédelmi parkként tartják nyilván, amely számos vonuló madárfaj pihenő és táplálkozó helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik