Élet-Stílus

Bejelentette visszavonulását Vinokurov

A kazah kerekest csütörtökön tiltotta el egy évre hazája szövetsége, miután júliusban lebukott egy doppingvizsgálaton a Tour de France-on. Egy nappal később Alekszandr Vinokurov bejelentette visszavonulását, így biztosan nem lesz ott jövőre a pekingi olimpián.

Az Astana csapat első számú versenyzője a júliusi Touron bukott le, az egyéni időfutam után levett vérmintájának elemzése során tiltott homológ transzfúziós eljárást állapítottak meg a szakemberek. A B próba is megerősítette az első vizsgálat eredményét. A kazah szövetség csütörtökön egyéves eltiltással büntette a kerekest, ami július végén jár le, tehát Vinokurov elvileg indulhatott volna Pekingben.

Egy nappal a szövetség döntése után azonban a kazah sztár egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy befejezi sikerekben gazdag pályafutását. „Befejezem. A jövőben hallani sem akarok a kerékpársportról” – mondta a T-Mobile csapat egykori versenyzője.

„Nagyon sajnálom, hogy így ér véget a karrierem. Ártatlan vagyok, és szeretném tisztázni magam” – fűzte hozzá Vinokurov, aki meglehetősen abszurd történetekkel próbálta kimagyarázni a pozitív doppingtesztjét.

A kazah klasszis az idei Touron megnyerte a július 21-i szakaszt – ez után vettek tőle mintát –, majd egy nappal később visszafogott teljesítményt nyújtott, később ismét győzött. A doppingügy kirobbanása után az Astana valamennyi versenyzőjét visszaléptette a viadaltól, amelyet végül az a spanyol Contador nyert meg, aki szintén doppinggyanúba keveredett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik