Élet-Stílus

Zöldítés

Zöldforradalom bontakozik ki világszerte az irodák és az informatika világában is. Hatásai azonban lassan érnek el hozzánk.


Zöldítés 1

Franciaországban „zöldforradalmat” hirdetett október végén az új elnök, Nicolas Sarkozy. Ökoadóval sújtanák a szénhidrogéneket, leállítanák az atomerőművek és az autópályák építését, néhány éven belül vasúton szállítanának minden hosszabb távon közlekedő kamiont, és nemcsak számos veszélyes vegyszert tiltanak be, hanem a génmódosított termékek termesztését is.

A hír Magyarországon nem keltett figyelmet, hiszen idehaza még a szelektív hulladékgyűjtésben is legalább évtizednyi lemaradásban vagyunk. Nálunk a jól prosperáló vállalatok nagy része is inkább a zöldmarketingre, semmint a környezettudatos szemlélet meghonosítására tör, a munkát mindjárt a saját portálján kezdve.

Pedig ma, amikor általános, sőt elcsépelt beszédtéma a globális felmelegedés és a klímaváltozás, mindenképpen figyelemre méltó egy-egy környezettudatos vállalati akció, még akkor is, ha szinte semmibe nem kerül. Például számos cég kínál ma már nagyon kis fogyasztású központi gépeket: szervereket, tárolóeszközöket.

Fesd feketére!

Egy kedves, kissé megmosolyogtató kezdeményezés a blackle.com. Az oldal a Google
keresőjét használó, energiatakarékos keresőoldal. A legnagyobb keresőoldal fehér háttérszíne ugyanis nagyobb áramfelvétellel jár a monitorok többsége esetén. A blackle háttere viszont koromfekete, csak a betűk világítanak rajta. Mivel pedig a keresőt sok százmillió ember használja, a sok kicsi sokra megy elvén rengeteg áram megspórolható. Az oldal üzemeltetőinek, oldalletöltések számán alapuló kalkulációja szerint lapunk zártáig 291 819 787 wattórát (azaz mintegy 292 ezer kilowattórát) takarítottak meg a zöldszívű felhasználók.

Ez a környezettudatosság elsősorban az olyan nagy nemzetközi márkáknál tör utat, mint például az IBM vagy a Sun Microsystems. A Sun magyar irodájában például nem használnak nagy fogyasztású asztali PC-ket, ehelyett egy takarékos izzónál is kevesebben fogyasztó, úgynevezett vékony kliens gépeken dolgoznak.

A megbízható, de drágább árfekvésű, nagygépes rendszerek egyik úttörőjeként számon tartott Sun a tengerentúlon már két évvel ezelőtt a konkurenciánál jóval kevesebbet fogyasztó processzorokkal szerelt gépeket dobott piacra. Ezek elsősorban az internetes kiszolgálógépekben bizonyítottak.

SZERVERGONDOK. A tét nem kicsi, hiszen egy nem takarékos, félmilliós szerver három-négy év alatt akár ugyanekkora értékű áramot képes elfogyasztani. Így nemcsak környezettudatosság, hanem költségkímélés is indokolhat egy korszerűsítést.

A Sun Microsystems környezetvédelmi kezdeményezésekért felelős alelnöke, Dave Douglas aláhúzza: világszerte évente 200 millió tonnányi szén-dioxiddal szenynyezik a légkört az internet forgalmát, a banki és közigazgatási informatikai műveleteket és hasonlókat lebonyolító hatalmas adatközpontok. Ez pedig a világ 3-4 napi, teljes szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

Ráadásul a következő években exponenciálisan nő a szerverek száma – és persze villanyszámlája is az IDC kutatásai szerint. Ezt persze ma már más nagyobb cégek is felismerték Amerikában: a Sun mellett a Dell, a HP és az IBM is nagy erőfeszítéseket tesz. Saját házuk táján kezdik a takarékoskodást, egyúttal ott próbálják ki az innovatív megoldásokat.

Intődy Gábor, az IBM Magyarország kommunikációs vezetője azt mondja, talán mégsem vagyunk reménytelenül lemaradva itt, Magyarországon a tengerentúlon is újhullámnak számító „vállalati zöldülésben”. Az IBM májusban meghirdetett zöld-IT-programja például a vártnál sokkal kedvezőbb fogadtatásra talált. Alacsony fogyasztású megoldásaik igen keresettek a magyar megrendelők körében is. Gyárt takarékosan üzemeltethető adattároló rendszereket a váci gyár is, amely ISO 14001-es környezetvédelmi vállalatirányítási rendszert üzemeltet.

Az IBM-nél ugyanakkor az adminisztráció területén is divat a környezettudatosság. A cégvezetés apróbb díjakkal is ösztönzi a kollégák környezettudatos ötleteit.

Így vezették be például a PET palackok szelektív gyűjtését, és azt is, hogy a magyar dolgozók évente több alkalommal a céghez is bevihetik elhasznált háztartási elektronikai készülékeiket.

EGYSZERŰ PRAKTIKÁK. Amerikában a Dell tett közkinccsé jó néhány egyszerű energia-megtakarító praktikát. Kézenfekvő például a megosztott munkaasztalok ötlete. Ez annyit jelent, hogy távmunkásoknak, külső munkatársaknak, jellemzően külső helyszínen dolgozóknak hordozható számítógépet adnak, és lehetővé teszik a vállalati rendszer távoli elérését. Bent, a cégnél több emberrel megosztva használhatnak egy-egy íróasztalt.

Az egy munkahelyre jutó költségek (irodabérleti díj, rezsi, bútorok, informatika és hasonlók) lefaragása mellett tetemes energia-megtakarítást jelent egy ilyen rendszer, hiszen jóval kisebb épületek is elegendők a világcégeknek.

Számos nagy nemzetközi cégnél indult ehhez hasonló kezdeményezés. A Sunnál például az alkalmazottak 36 százalékát, mintegy 15 ezer dolgozót távmunkásként foglalkoztatnak. Ez évente 30 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a bolygót.

KÉTOLDALAS NYOMAT. Ugyanakkor csak a modern nemzetközi cégeknél bevett gyakorlat az irodák szintjén megjelenő környezetvédelem. A papírhulladék szelektív gyűjtése mellett a PET-palackok vagy az elhasznált elemek gyűjtése is viszonylag ritka jelenség Magyarországon. Az olyan „apróságok”, mint az évi sok ezer tonna papírt megspóroló kétoldalas nyomtatás pedig még a haladó szellemű cégeknél sem evidens.

A nyomtatók frontján például a Ricoh cég próbál tenni a környezetért, immár négy éve gyárt kisebb környezetterhelésük miatt Zöld Tölgy Környezetbarát Termék-díjjal elismert készülékeket. Tavaly és idén egy-egy akciójában pedig a 85 leánycégnél az alkalmazottak világszerte két fokkal lejjebb állították a klímaberendezést, és jobban odafigyeltek az energiatakarékosságra. Ezzel egy nap alatt 1,1 millió forinttal csökkentették a villanyszámlát.



Mitől lesz „zöldebb” egy vállalat?

Épülettel kapcsolatos megtakarítások
■ Intelligens épületgépészet, mozgásérzékelős villanyoltás, takarékos izzók.

■ Passzív irodaházak (Az ilyen épületeknek minimális a hővesztesége, ezért klimatizálásukra 70-95 százalékkal kevesebb energia kell a ma szabványos épületeknél.)

■ Virtuális munkahelyek, azaz a döntően külsős munkát végzők notebookkal elérhetik a céges hálózatot, és ha be kell menniük, többen osztozhatnak egy asztalon.


A számítástechnika energiaigényének csökkentése
■ Szervervirtualizáció és -konszolidáció. Korábban minden új feladatra külön gépet vásároltak. A szerverek kihasználtsága sokszor 10 százalék alatti, fogyasztásuk és helyigényük viszont ugyanannyi, mint a jól kihasznált gépeké.

■ A szerverszobák újratervezése energiahatékonysági szempontból. Már kaphatók igen kis fogyasztású szerverek is.

■ Új, kevesebbet fogyasztó PC-k (például vékony kliensek), újfajta lapos képernyők és más infokommunikációs eszközök beszerzése.


Nyomtatás
■ Papírtakarékos (kétoldalas, kisebb betűméretű) nyomtatás

■ Energiatakarékos, kis karbantartási igényű nyomtató üzembe állítása


Hulladékkezelés
■ Használt informatikai eszközök szakszerű újrahasznosításra történő visszagyűjtése

■ Irodai papírhulladék szelektív gyűjtése

■ Szelektív elem- és PET-palack-gyűjtő konténer a vállalatnál


Dolgozói „tudatformálás” (Energiatakarékosság)
■ A klíma és a fűtés takarékos használata (télen -2 fok, nyáron +2 fok)

■ PC-k, nyomtatók lekapcsolása munka után

■ Villanyoltás, víztakarékosság

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik