Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz

A hétvégén találunk nagy jazzlegendákat, dokumentumfilm-ritkaságokat, szájharmonika-fesztivált, magyar undergroundsztárokat, de még Márton-napi lúdkását és újbort is.

Márton-napon és környékén több szempontból sem érdemes otthon maradni. Egyrészt így lemaradunk az újborról, másrészt a kulturális központok programszervezői igazán kitettek magukért. Ennek megfelelően unatkozni szinte csak otthon lehet, még akkor is ha egy-egy szűk idősávban még találtunk olyan filmet a tévében, amikor érdemes bekapcsolni a képládát.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy Maradjak?

Menjek…

November 9., péntek

…Kis Moszvába a Hajóra


Ha már a hajó úgyis Oroszországból, illetve e Szovjetunióból érkezett, akkor igazán otthonosan érezhetik magukat Az én városom: Moszkva című fesztivál első előadói. Az orosz fővárosból érkező előadók most a Másféllel lépnek fel közösen. A több számban is közreműködő Gaja Arutjunján, Moszkvában élő örmény származású énekesnő. Bátyjával 1999-ben alakította Deti Picasso nevű zenekarát, amely az oroszországi underground rock egyik legígéretesebb együttese. Gitárok, hegedűk, fúvósok, pszichedélikus hangulatok, népzenei alapok jellemzik az együttes muzsikáját. Gaja és a Másfél tagjai már jó ideje ismerték egymást, de a voltaképpeni közös munka a Moszkva-Szentpétervár expresszen kezdődött a magyar és orosz népdalkincs, valamint néhány pohárka szeszesital megosztásával. A végeredmény az lett, hogy Gaja közreműködik az új Másfél lemez negyedik számában, és a zenekar – a lemezen még nem szereplő – több új számot is írt, hagyományaitól merőben idegen módon, női énekhangra. Az est kiemelkedő alakjai lesznek még Cadik & MC Zeek , valamint az orosz Ovchinnikov Bros. A szőke testvérpár a Moszkva melletti Podolszk iparvárosában nőtt fel, ahol megalapítottak az első kalózrádiójukat és leépült templomokban és uszodákban rendeztek zártkörű partikat. Azóta a fivérek felnőttek, és a főváros legfontosabb klubjaiban pörgetik funky- és houselemezeiket.

…dokufilmeket nézni

A hétvégén még fut a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztivál. Már jó régen kinéztük magunknak a Dübörög a nemzeti rock című darabot, amelyet 22.15-kor vetítenek a Toldi kistermében. A Kriza Bori által rendezett dokudarab a magát nemzeti rockzenekarként azonosító, skinhead, neonáci Romantikus Erőszak együttest mutatja be. Hívószavaik: Trianon, zsidók, cigányok, Fradika, 100 százalék magyar, ria-ria-Hungária és fegyverbe. A film az együttes és az együttes körül sertepertélő menedzser, klubtulajdonos mindennapjait mutatja be 205 decemberétől egészen 2006 őszéig, amikor is a Romantikus Erőszak célközönsége nekiállt szétszedni a tévé székházát és a rendszert. Mindehhez a zúzáshoz pedig a betétdalt az együttes számai szolgáltatták. Kötelező darabnak tűnik, ha jobban meg akarjuk tudni kik is ezek az emberek, akik autókat gyújtanak fel, hidakon masíroznak.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 1



—-November 10. szombat—-

… a képek idejére a Trafóba

November 5-24. között fut a Trafóban a Képek Ideje – Temps D’images fesztivál, amelynek keretei közt mutatják be az Instinct című előadást. A november 10-ei tánc annyiban rendhagyó lesz, a taps után Mestyán Ádám esztéta, kritikus Frenák Pál koreográfussal beszélget az előadásban közreműködő táncosokkal és a közönséggel. Az Instinct Frenák Pál koreográfus és Helmut Oehring német zeneszerző közös műve, mely az ösztön primitív, érzéki és animális jelentéssel bíró fogalmát rehabilitálja. A koreográfus számára az ösztön egy erős kötelék: mély, pozitív és megmagyarázhatatlan belső hallás, egyensúly, váz, amely által képesek vagyunk megmaradni a határvonalon.

…világklasszis jazzsztárokrat hallgatni Szegeden

A Szegedi Jazz Napok idei műsora november 10-én, szombaton este fél 8-kor kezdődik a városból indult tenorszaxofonos, Tűzkő Csaba koncertjével. A külföldi vendégek sorát ezúttal King Crimson legendás dobosa, Bill Bruford, valamint a fiatal holland zongorista, Michiel Borstlap duója nyitja. Az est igazi sztárja pedig az angol groove-jazz formáció, a James Taylor Quartet lesz. Éjféltől aztán egy igazi, forró hangulatú jammelés várható ifj. Szakcsi Lakatos Bélától és együttesétől.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 2

James Taylor



…szájharmonika-fesztiválra az Almássyra

A fesztivál célja, hogy alkalmat adjon a hangszer szerelmeseinek, hogy élőben is meggyőződjenek a szájharmonika sokszínűségéről és rendkívül széles körű használatáról, zenei stílusoktól függetlenül. Természetesen nem titkolt szándéka a fesztiválnak, hogy népszerűsítse a hangszert és magát az élőzenét. A program délután négykor indul fotókiállítással, múlt századi és kortárs szájharmonika kiállítással és vásárral, hangszerbemutatókkal, valamint filmvetítésekkel. Az este 18 órai kezdettel induló koncerteken elsőként a 12 fős, fiatalokból álló szombathelyi “West Wind Harmonica Band” lép színpadra. 19 órától kezd a francia Greg Zlap and Eric Starczan-duó Párizsból. Utána a a hazai herflisek jönnek. Először Ferenczi György Rackajam formációja, majd Pribojszki Mátyás és Szabó Tamás közös, meglepetés – produkciója a Secret Room lesz látható, hallható.
Este 21 órai kezdettel egy igazán archaikus, tradicionális bluest játszó csapat, a Crazy Hambones műsorát élvezhetik majd. A zenekar szájharmonikása az amerikai Henry Heggen, aki a legendás Have Mercy zenekar oszlopos tagja volt hosszú éveken keresztül. Az idei fesztivál legnagyobb sztárja kétségtelenül a hangszer többszörös világbajnoka, Carlos Del Junco, aki zenekarával 22 órai kezdettel lép színpadra. Pribojszki Mátyás Band vendége lesz még Írországból Ian Sands, aki a west-coast szájharmonikázás rejtelmeibe vezeti be a kedves közönséget.

—–November 11. vasárnap—–

…a Gödör ötödik születésnapjára

Koncertekkel, kiállításokkal, performance és táncelőadásokkal ünnepli ötödik születésnapját a budapesti Gödör Klub. Az évforduló alkalmából kiállítják az elmúlt öt év plakátjait és közszemlére bocsátják a Gödör Klub elleni feljelentéseket is. Vasárnap a Hobo Blues Band mellett a Sziámi és a Balaton Klub zenél. A nyolcvanas évek nagy öregjei között a Balaton Klub előadásán olyan repertoár várható, mint a Spions-dalok Peter Ogival, az URH-dalok Menyhárt Jenővel és Müller Péterrel, a Kontroll Csoport-dalok Bárdos Deák Ágival és Müller Péterrel, az Európa Kiadó-dalok Menyhárt Jenővel, Dénes Józsi Döncivel, Magyar Péterrel és Másik Jánossal. Ha őket és Vigh Mihályékat meghallgatjuk, akkor szinte mindent hallhatunk, amit a magyar underground aranykorából érdemes volt meghallgatni.

…Márton napi eszemiszomra

A lúdpusztítás és az újbor napján elvileg 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor kellene ludat enni. Ha ezt sikerült mondjuk libamájkrémes kenyér formájában legyűrni, akkor utána elindulhatunk a Városligetbe, és a Mezőgazdasági Múzeumban ismerkedhetünk a mézeskalácssütéssel, papírmerítéssel, pecsétnyomással, lúdtollal írással, elmehetünk a lampionos, zenés felvonulásra, kipróbálhatjuk a Márton-napi játékokat. A gyerekek népzenei táncházban tanulhatják a libás dalokat. Fellép a Seregélytánc, az Egyszólam Együttes, a Kontáros Együttes. Lesznek emellett hagyományos ludas ételek az Anonymus Étteremből, finom borok és kézműves portékák.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 3




—-…moziba—-

A hónap második hetének premierjei szorongatják törékeny lelkünket. Vagy mert eleve ezzel a céllal készültek (horror), vagy mert a valóság olyan filmes leképezésével állnak elő, amely szorongásra késztet. Lányok, Az ismeretlen, Az ügynökség, 1408, Ébredő sötétség a mozikban.

Bővebben >>





—-…kiállításra—-

Teljes fordulatszámon üzemelnek a kultgyárak, olyan mennyiségű kiállítás nyílik, hogy már csak a legelszántabbak tudják mutatóujjukat a magyar képzőművészet verőerén tartani. Persze a mennyiség nem minden, nem árt ha van is valami a kommunikációs trükkök mögött. A’la carte ajánlatunk: dán design, honvágy, szociofotó.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 4



Bővebben >>

Maradjak…


—-…tévézni—-

Péntek, november 9.
22:15
Duna Televízió

Az Alzheimer ügy

A két órás belga-holland akcióthriller igazán izgalmasnak tűnik. Amikor egy kulcsfontosságú köztisztviselőt megölnek, az antwerpeni rendőrség két legjobb bűnügyi nyomozóját állítják az ügyre: Vinckét és Verstruyftot. A szálak a bérgyilkos Angelo Leddához vezetnek. Az Alzheimer-kór tüneteit mutató fejvadász egyre nehezebben tudja megbízásait teljesíteni. Mikor rájön, hogy egy politikai harc játékszere, cselekvésre szánja el magát. Eközben Vincke és Verstruyft a poklok poklán megy keresztül, hogy a cselszövések, alkuk és hálózatok fonalát felgöngyölítse és elejét vegye a további vérontásnak.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 5



Szombat, november 10.
21:55
TV2

A.I. – Mesterséges értelem

A sci-fit az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick utolsó filmterve alapján készítette Steven Spielberg. Haley Joel Osment és Jude Law a két legerősebb láncszem, meg persze a történet. A 21. század közepére az emberiség életét az új típusú, saját létükről is tudó komputerek teszik tökéletessé. Ezek a gépek segítenek átvészelni a természeti katasztrófákat: a sarki jégpáncélok megolvadását és a kontinensek parti területeinek víz alá kerülését is. A komputerek robotokat működtetnek, és ezek egyike, egy android a gépek evolúciójának új lépcsőfokára ér: alkotói érzésekkel ruházzák fel. A film az ő érzelmeinek fejlődéséről, és a körülötte élők reakcióiról szól, arról, hogy lehet-e a komputerember több, mint gép.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 6



Vasárnap, november 11.
1:05
TV2

Dzsungelláz

Spike Lee filmjében Wesley Snipes nem piasztollyal hadonászik, és vámpírokat sem gyilkol halomra ezüst fegyverekkel, hanem egy fekete bőrű építészként viszonyt kezdeményez Angie Tuccival, az olasz származású titkárnőjével. Kapcsolatuk rendkívüli bonyodalmat és nagy fájdalmat okoz mindkettőjük családjában. Kitagadják őket, s környezetük soha többé nem tudja elfogadni ezt a helyzetet. Az amerikai szlengben a Dzsungelláz azt jelent, amikor egy fekete bőrű egy fehér bőrűvel jár. A fil nagy kritikai visszhangokat váltott ki az Egyesült Államokban, akárcsak a rendező többi munkája.


Menjek vagy maradjak: Újbor vagy Dzsungelláz 7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik