Élet-Stílus

Talma-Faubel: élőben a finálé

Az utolsó futamra maradt a döntés a gyorsasági motoros világbajnokság 125-ös géposztályában. A rajtnak nincsen különösebb jelentősége a verseny szempontjából, az mindenesetre biztató, hogy Talmácsi Gábor nagyon elverte az időmérőn Hector Faubelt.

11.44
A magyar bajnokot sportszerűen megtapsolja a valencia közönség. Gadea vigasztalja Faubelt a boxban, Talmácsi ünnepel a csapatával.

11.41
Faubel az utolsó kanyarban előzött, Gadea is kis híján elment, de Gábor megőrizte a második helyét és világbajnok. Győrfi a 29. helyen végzett.

11.40
Kezdődik az utolsó kör, Faubel ismét előz, de Gábor kontrázott. Gadea már megérkezett.

11.38
Talma egyelőre hibátlan, már csak két kör van hátra. Remélhetőleg az üldözőboly nem tud felzárkózni: a hátrányuk valamivel több mint egy másodperc volt a célban.

11.36
Hihetetlen erőszakos Faubel, és az állandó előzgetések miatt kezd megérkezni Gáborékra a Gadea-Pasini-Pesek trió. Három kör van hátra.

11.33
Öt körrel a vége előtt Faubel a célegyenesben megint elment, de Talma nem hagyja magát, és ismét az élen. Pasinit közben megelőzte a harmadik csapattárs, Sergio Gadea.

11.30
Faubel ismét megérkezett Talma mögé. Pasiniék hátránya 2,4 másodperc. Hét kör van hátra. Talma, Faubel, Pasini, Gadea, Pesek és Nieto a sorrend. A világbajnoki pontversenyben jelenleg harmadik Koyama csak a 11.

11.24
Hibázott Faubel, így Gábornak lesz egy-két nyugodtabb körre.

11.21
Harmadszorra előzi meg Faubel a vébééllovast, Talma pedig harmadik alkalommal előzi vissza ugyanabban a kanyarban. Tizenkét kör van hátra, és Pasini vészesen közeledik, már csak 2,8 a hátránya. Emlékeztetőül: ha Faubel nyer, Talmának a dobogón kell végeznie, hogy világbajnok legyen.

11.19
Kőkemény csatát vív a két rivális. Talma szerencsére nem hagyja magát, és ismét azonnal visszaelőzi a spanyolt. Pasini közben a harmadik, hátránya közel 4 másodperces.

11.17
Faubel a célegyenesben megelőzte Talmát, de az első kanyarban a magyar kontrázott. Faubel nyilvánvalóan lassítani akarja Talmát.

11.15
Megérkezett Faubel megérkezett Talma mögé, a harmadik helyen álló Nieto hátránya több mint három másodperc.

11.13
Csökken a különbség, Talmácsi előnye már alig fél másodperces. Nem lenne baj, ha hazai pályán nyerne a spanyol, ha Gábor a dobogón végez. Raffaelo de Rosa eldobta a motort, de nincsen semmi baja.

11.09
Rákapcsolt a spanyol vetélytárs, Talmával egyre jobban ellépnek a mezőnytől. A további sorrend: Nieto, Pesek, Pasini és Smith. 18 kör van hátra a versenyből.

11.07
Talma a leggyorsabb a mezőnyben, Faubel már a második, de nem tud közelebb férkőzni a csapattársához. A különbség 1,2 másodperc. Győrfi két helyet javított a rajt óta.

11.05
Talmácsi átvette a vezetést, megpróbál ellépni a mezőnytől, Faubel a harmadik helyen száguld.

11.02
Az első kör végén: Espargaro, Nieto, Talma, Faubel volt a sorrend.

11.00
Elindult a 24 körös verseny: Pol Espargaro lerajtolta a mezőnyt. Talma egyelőre a negyedik, Faubel a nyolcadik. Bukás szerencsére nem volt.

10.59
A felvezető körön a mezőny.

10.55
Egy másik magyarért is izgulhatunk, Győrfi Alen 37.-ként vág neki a futamnak. A fiatal versenyző célja a tapasztalatszerzés.

10.52
Az első sorból Talma, Faubel, Gadea és Pesek rajtolhat. Gábornak nem szabad kockáztatnia, a motorja elvileg elég gyors ahhoz, hogy néhány elveszített pozicíót pillanatok alatt visszahozzon.

10.48
A lelátók rogyásig megteltek, jó pár magyar szurkoló is érkezett. Már a pályán a versenyzők. Martinez csapatfőnök veregeti meg a magyar világbajnoki éllovas vállát.

10.45
Valentinto Rossi háromszoros kéztörése ellenére rajthoz áll a legnagyobbaknál. A vasárnapi bemelegítés alatt a második leggyorsabb volt. 17 fok van, az aszfalt két fokkal melegebb Valenciában.

10.38
Talmácsi és Faubel eközben egymás mellett ül a bokszban, és koncentrál. A magyar versenyző nyugodtan tűnik, a spanyol csapattárs zenére relaxál.

Előzmények

“Minden a helyén, a beállítások rendben!” –hangzott el az összetett pontversenyben vezető Talmácsi Gábor boxában a vasárnap 11 órakor kezdődő futam előtti reggeli bemelegítés után. A magyar motorsport történetének első vb-címére hajtó magyar pilóta a 20 perces ráhangolódás során gyakorolta az indulásokat – neki ez általában rosszul sikerül -, ezen kívül az időjárásnak megfelelő gumikkal körözött.

Mivel az első helyről startol, és az időmérők alapján csak neki és a vb-elsőségért folyó harcban egyetlen riválisának, a spanyol Hector Faubelnek van a legjobb motorja, arra kell figyelnie, hogy tartsa a lépést, és ne keveredjen olyan bolyba, amelynek a spanyol nem tagja. “Kipróbáltam a motort egyedül menve és bolyban is. Úgyis a verseny alatt dől el minden. Nyugodt vagyok, idegeskedjen más!” – mondta a szombaton pályacsúcsot repesztő Talmácsi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik