Élet-Stílus

Jobban pörögnek a lakások

Az éven belüli hullámzó forgalom, a lakáscélú hitelek iránti igény tavalyi szinthez mérhető csökkenése, valamint a vásárlók és beruházók növekvő óvatossága ellenére sok jel mutat arra, hogy a lakáspiac újra élénkülés előtt áll – mutat rá az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitora.

Növekvő lakásépítési kedv

Az év első kilenc hónapjában 20 500 befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és mintegy 33 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 10 százalékkal, az új engedélyeké 5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai tájékoztatója szerint>>>

Idén eddig összességében 5-7 százalékkal emelkedtek a fővárosi új lakások árai, ám nem példa nélküli a 10-15 százalékos árnövekedés sem. Ugyanakkor az átlagos emelkedés nem tart lépést a 8-9 százalék körüli beruházói költségnövekménnyel. Az új lakások árváltozása nagyrészt azon múlik, hogy milyen stádiumban tart a beruházás.

Vonzóbb köntösben az új projektek

A keresett lakástípusokban nincs jelentős változás az elmúlt évekhez képest, kedveltek az 1+2 fél, 2, 2+fél szobás, 50-60 négyzetméter közötti lakások. Slágerkerületek maradnak a XIII., XI., VIII., III. és IX. kerületek, ugyanakkor az árérzékeny vásárlók például a X. kerületben sok új beruházás lakásaiból válogathatnak. 2007. végére több mint 14 ezer társasházi lakást terveznek befejezni Budapesten, mely azonban még csak terv, valószínűbb, hogy ennek mintegy a fele valósul majd meg. A XII. és XXIII. kerület kivételével mindenhol nő a lakásépítési aktivitás a tavalyi évhez képest.

A vevőkhöz hasonlóan a beruházók óvatossága, körültekintése is nő. Fogynak az igazán jó adottságú, társasház építésére alkalmas telkek, így nagy a verseny az ilyenek megszerzéséért, ami hajtja fel az árakat a telekpiacon. Az új lakóprojektek egyre vonzóbb köntösben, egyre innovatívabb marketingmunkával kerülnek piacra. Ezzel párhuzamosan a lakások minősége is javul. Terjednek a vegyes funkciójú (lakások mellett bevásárlási, sportolási, szórakozási lehetőségeket nyújtó) projektek.



Jobban pörögnek a lakások 1

Felújított panel (fotó: Gáti András)


Körültekintőbben vásárolunk

A várakozáson felül jól teljesítő évkezdetet erőteljesebb tavaszi visszaesés, nyári pangás, majd szeptemberi élénkülés követte a lakáspiacon. Vásárlás során egyre inkább szempont a kiszemelt lakás, ház értékállósága, a fenntartás költségei, jövőbeni „piacosíthatósága”. A lakásvásárlók manapság jóval körültekintőbbek. A panellakások nem mindenhol egyértelműen a lakáspiac mostohagyermekei. A felújított szigetelésű, energiatakarékos – és ami a legfontosabb –, saját mérőórás panelek sok élethelyzetben jelenthetnek jó megoldást.


—-Aktív külföldi beruházók—-

Továbbra is stabilan emelkedik a társasházi építésre alkalmas telkek ára. A IX. és XI. kerület fejlesztési területein a tavalyi lassú növekedés után 20-35 százalék volt az áremelkedés. A másik véglet a VI. és VII. kerület külső része, illetve a X. kerület, ahol legfeljebb 7-10 százalékos volt a változás. Tőkeerős – szinte kizárólag külföldi – cégek körében a pesti oldal Nagykörúton belüli része a legkeresettebb, és egy kissé élénkült az aktivitás a budai oldal hasonlóan központi részén is.


Az irodaház és szálloda fejlesztések a belvárosban gyakran jobb üzleti lehetőségekkel kecsegtetnek, mint a lakóprojektek. Budapest mellett látványosan nő a külföldi beruházók érdeklődése a főváros környéki agglomerációs övezet, a nagyobb vidéki városok, illetve a Balaton iránt. Itt az úttörő izraeli cégeket követve a spanyolok számítanak újabban aktívnak.

Csökkenő hitelfelvételi kedv


A DEM aktuális jelentése szerint, amíg 2007 első hét hónapjában a támogatott lakáshitelek átlagos nagysága összességében csökkenő tendenciát mutat – új lakáshoz 5,4, használthoz 2,2, millió forint-, addig a kereslet nagy részét adó piaci alapú, főként devizahiteleknél, folyamatos emelkedés után 5,6 millió forint az átlag. A lakáscélú hitelek iránti igény idén összességében elmarad a tavalyi szinttől. A bankok a lakásvételi és -felújítási kedv lanyhulásának jeleire az eddiginél is erőteljesebb kampányokba kezdtek.

Módosuló lakáspolitika


Ősszel több, a lakáspiacra potenciálisan hatással lévő, az adózás rendjéről szóló törvény keretébe tartozó módosítási indítvány látott napvilágot. Többek között a tervezett ingatlanadó hatása egyelőre nem érződik a keresleten. Emellett nehezen jelezhető előre a többi javasolt változtatás következménye is, hiszen azok között egyaránt megtalálható a forgalmat élénkítő, és azt visszavető hatású is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik