Gazdaság

Nem mennek a lakáshitelek

Az új lakáshitelek összege augusztus végén 31 milliárddal volt kisebb, mint egy évvel korábban, az egy szerződésre jutó átlagos hitel nagysága egyedül a deviza hiteleknél emelkedett - olvasható a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda augusztusi Lakáshitel Monitor című kiadványából.

Új lakás vásárlásához augusztus végéig 8102 szerződő vett fel 43,8 milliárd forint összegben támogatott lakáshitelt. Egy évvel ezelőtt a szerződők száma közel kétezerrel, a hitel összege 15 milliárddal volt több. Az egy szerződésre jutó hitel összege 1 millió forinttal – 5,4 millióra – csökkent egy év alatt.

Az egyéb támogatott lakáshitelek (ezeket bővítésre, felújításra, korszerűsítésre lehet felvenni) hasonló tendenciát mutatnak, azzal a csekély különbséggel, hogy a szerződések száma kismértékben emelkedett. Az idén augusztus végéig 13 713 szerződő jutott 26 milliárd forint hitelhez. Egy évvel korábban a szerződők száma ötszázzal kevesebb, a hitel nagysága viszont 18 milliárddal több volt. Így az egy szerződésre jutó hitel összege 3,2 millió forintról 2,1 millióra esett.

A nem támogatott lakáshitelek (ezek gyakorlatilag deviza, azon belül pedig svájci frank alapú hitelek) szerződőinek a száma 53 ezerről 46 658-ra esett egy év alatt, míg a szerződött összeg 268 milliárd, a folyósított pedig 240 milliárd forint volt. Az előbbi összeg 2 milliárddal több, míg az utóbbi 8 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az egy szerződésre jutó hitel nagysága 5 millió forintról 5,8 millióra emelkedett egy év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik