Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex

A hétvégére táncelőadást, török jazzgurut, Zappa-szellemidézést, városbújócskát és az Emerson, Lake & Palmer dobzsenijét, valamint Hundertwassert ajánljuk azoknak, akik kidugják otthonról az orrukat. Akik erre nem hajlandóak, azoknak is találtunk pár nézhető filmet a tévéből.

A hétvégén elindul a Budapesti Őszi fesztivál. Ennek következtében nem nehéz kulturális táplálékra lelnünk a városban. Megnézhetjük, hogyan kel életre Shakespeare világa artista- és zenészfenoménekkel. Akár azt is meghallgathatjuk, hogyan játszik az a jazzsztár, aki felfedezte Norah Jonest. Feléleszthetjük Zappa szellemét a zenésztársai által, vagy elindulhatunk felfedezni a Kőbányai Sörgyár pincerendszerét. Persze itt nem muszáj megállni. Nyitott a lehetőség arra, hogy ünnepélyesen bezárjuk a Design Hetet, vagy hogy belepislantsunk a kortárs orosz filmművészetbe.

Ha azonban közben mégis kidőlnénk, találtunk estére egy izgalmasnak igérkező thrillert, egy Woody Allen-filmet és egy örökbecsű Sándor Pál-alkotást.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek….

Péntek, október 12.

…királyi csontok táncára a Trafóba

A program az őszi fesztivál nyitányának is tekinthető, ha ez a szókapcsolat jelent bármit is azon kívül, hogy rengeteg kulturális program egy városban és ez évszakban van. Mindenesetre a Fusk! rendezője a világhírű Lars Rudolfsson, a svéd zenés színház talán legnagyobb tekintélyű szakembere, aki az Abbával éppúgy dolgozott, mint a Svéd Királyi Opera társulatával. Rudolfsson hat évvel ezelőtt már járt Magyarországon, akkor a svéd Cirkus Cirkörrel aratott hatalmas sikert az Őszi Fesztiválon. A Royal Bonesszal, vagyis Királyi Csontokkal közös munkájában artista- és zenészfenoménekkel, sokoldalú képzettségüket minden pillanatban megmutató művészekkel hívja életre Shakespeare világát. Koboldok, királyok, hitszegők és varázslók, tébolyult szeretők és búskomor hercegek népesítik be Rudolfsson színpadát ebben a pazar látványvilágú, meghatározhatatlan műfajú előadásban.





…jazzguru koncertjére az A38-ra

Ilhan Ersahin neve talán nem túl ismerősen, de Norah Jonesé talán inkább. Ilhan Ersahin fedezte fel ugyanis az aranyhangú énekesnőt. A Svédországban született, New Yorkban élő, török származású szaxofonos, klubtulajdonos és producer a mai napig oszlopos tagja és vezetője a Wax Poetic nevű csapatnak. Ersahin az első Wax Poetic-albumok óta elismert és keresett producer-muzsikus: John Zorn, Erik Truffaz, Bebel Gilberto, David Byrne, a Dublex Inc, a Brazilian Girls, N’Dea Davenport és Saul Williams – csak néhány név az együttműködő partnerek közül. Ersahin pár évvel ezelőtt török gyökereit kutatva jutott el Isztambulba, ahol a török jazz legjobbjait maga köré gyűjtve hozta létre az Istanbul Sessions nevű, többé-kevésbé állandó formációt. A kvartett finom, elegáns dzsesszében organikus módon keveredik a hűvös New York-i nujazz, az európai improvizatív zene és a kisázsiai zenei hagyomány. Előzenekarként Barabás Lőrinc és barátait hallhatjuk, DJ Dermot pedig levezet.

—-Szombat, október 13.—-

… Zappa-idézésre

A Millenáris Teátrumban nem mást ígérnek, mint 100 százalék Zappát. A nagy szellemidézés délután négykor veszi kezdetét. Az 53 éves korában már 15 éve elhunyt Frank Zappa nem pusztán zenész és kivételes gitáros, hanem zeneszerző, zenekarvezető, producer, grafikus és filmrendező is volt. Írt zenét rock- és jazzegyüttesre, szimfonikus zenekarra valamint elektronikára, rendezett kisfilmeket és videoklipeket, maga tervezte néhány kultikussá vált lemezborítóját és saját utánozhatatlan arcszőrzetét. A „mindent eljátszó” Ed Mann – Zappa legendás ütősének – szólóimprovizációjával indul program. Este fél nyolctól, miként egy rendes hangversenyen, a Fischer Ádám vezette Rádiózenekar idézi meg Zappa és Kent Nagano közös albumát, végül pedig a Modern Art Orchestra közreműködésével az a Mike Keneally lesz hallható.

…sörgyári sétára

Akik szeretnek részt venni városbújocskákban, esetleg olyan helyre is elmennének, ahová egyébként nem igen lehet csak úgy bejutni, nekik igazán izgalmas lehet ez a program. A Kortárs Építészeti Központnak köszönhetően most két eldugott hely bejárásával csillapíthatják kíváncsiságukat és kultúrszomjukat az építészet és a várostörténet iránt vonzódó érdeklődők. Az egyik a Kőbányai Sörgyár 1. számú telephelye az egyedülálló kéményű malátaszárító-épülettel és a Dreher család villájával, illetve a kőfejtőből létrehozott pincerendszerrel, amely több mint húsz kilométer hosszan kanyarog a föld alatt. A vezetett séta során a résztvevők megismerkedhetnek e két építészeti kuriózum történetével és felépítésével, majd a túra végén a különleges helyszínre megálmodott produkciók élményével távozhatnak. Akármit is jelentsen ez.


Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex 1




—-Vasárnap, október 14.—-

A Carl Palmer Band koncertjére

Ha valakinek nem ugrana be, ez a Palmer az a Palmer az Emerson, Lake & Palmerből. A lassan 60 éves sztár már 15 évesen profi zenekarban játszott, és mindössze 20 éves volt, amikor a Nice szintetizátorvirtuóza, az akkor már igazi nagyágyúnak számító Keith Emerson hívta zenélni. A King Crimson első énekes-gitárosa, Greg Lake csatlakozásával született meg az Emerson, Lake and Palmer nevű trió. Az együttes 1979-ben feloszlott, majd újraalakult, hogy 1998-ben ismét szétszéledjenek. Palmer szólócsapatában a dob nem a színpad hátterében áll, hanem a közönség orra előtt foglal helyet. Ő itt semmiképpen nem háttérzenész.

…kortárs orosz filmeket nézni

Most megnézhetjük, hogy Eizenstein , Tarkovszkijra, és Nyikita Mihalkov után kik a mai orosz filmesek. Hogy milyen az orosz film jelene, s ettől nem függetlenül, milyen jövő vár rá, arról talán keveseknek van sejtésük Magyarországon. Most egy hét alatt napjaink orosz filmművészetének legjavába nyerhetünk betekintést. Konvenciókkal szakító, tabukat döntögető, műfajokat megújító, összesen kilenc egész estés nagyjátékfilm és számos rövidfilm lesz látható a legújabb orosz rendezői generáció képviselőitől. Vasárnap a Koktebelt és a Nyuszi ül a fűbent nézhetjük meg. Előbbiben felesége elvesztése után az apa úgy dönt, hogy fiával a tengerparti Koktebelbe utazik és új életet kezd. A bánattal, a gyásszal és az alkoholizmussal való küzdelem kíséri az úton, s mire Koktebelbe ér, minden megváltozik…

A Nyuszi ül a fűben rövid leírása alapján mindenképpen megér egy próbát. Szerepel benne Brezsnyev, a kommunista párt első titkára; helyettese, a helyi cigány vajda; és Lautar, a szegény muzsikus, akinek feltett szándéka, hogy feleségül veszi a vajda lányát. Még jó is lehet.


Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex 2




…piaccal zárni a Design Hetet

Az októberi WAMP (Wasárnapi Design Piac) a Design Hét egyik záróeseményeként kerül megrendezésre az Erzsébet téren. Az egy éve működõ design piacon ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegesek, játékkészítők és cukrászok mellett több neves galéria és elismert magyar tervező képviselteti magát. A WAMP bezárását követően ünnepélyes gong jelzi a Design Hét végét. Az idelátogatók az alternatív utcabútorokkal berendezett Design Lounge-ban pihenhetnek, illetve megcsodálhatják az idén felújított Ikarus 630-as nyitott autóbuszt. A rendezvénysorozatot dokumentáló eseményfilm háttérvetítése után a tervezőkből verbuválódott Horst Tappert Collective zenél.

—-…kiállításra, …moziba—-

Hundertwasser-kiállításra

Az Egy varázslatos különc – Friedensreich Hundertwasser művészete című kiállítás a héten nyitott. Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott, ennek a gazdag életműnek a teljes bemutatására törekszik a múzeum legújabb kiállítása . Friedensreich Hundertwasser gyerekkori rajzai, fiatalkori akvarelljei, érett kori festményei, grafikái, valamint fali kárpitjai és építészeti tervei egyaránt szerepelnek a Szépművészeti Múzeum kiállításán.


Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex 3


Bővebben >>

…moziba

Az elkövetkezendő napok premierjeiben közös a mesélő hajlam. Az egyik a véres (és drámai) valóságot, a másik a romantikus (és egzotikus) szerelmet, a harmadik a lehetséges (és ijesztő) jövőt vizionálja elénk, de akad vérbeli kaland-mesefilm is: Csillagpor, 4 perc, Színes fátyol, A kaptár 3. – Teljes pusztulás.

Bővebben >>






—-…tévézni—-

Péntek, október 12.
23:10
TV2

Pillangó-hatás

Evan Treborn gyerekkorában számtalanszor elvesztette az öntudatát, élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt, naplót vezetett és most, hogy felnőttként megpróbál visszaemlékezni a múltra, a naplója segít neki ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra. Visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány baklövést, amelyek zsákutcába juttatták szeretett barátait. Ám amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy a múlt apró változásai nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak a jelenben…


Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex 4



Szombat, október 13.
21:50
Duna Televízió

Csak az a szex

Woody Allen filmjében Jerry, a fiatal író és Amanda első látásra egymásba szerettek. Mintha így lett volna elrendelve: már az első beszélgetés alatt végzetes vonzalom alakul ki közöttük, a boldogság kapui nyílnak meg számukra, pedig… mint később kiderül, a mindennapi élet Amandával nem is olyan könnyű. Ugyanis a hölgy egy kicsit hisztis, ideges, bulemiás, örökké elkésik és azonnal kiborul, ha Jerry hozzáér, ugyanakkor szinte betegesen hűtlen. Ráadásul Jerrynek még a lány anyját is el kell viselnie. Sőt, ott van még Harvey, Jerry ügynöke, aki természetesen kivételes karriert ígér a fiúnak. Az egyetlen vigaszt Dobellel, egy idősödő tanárral tett hosszú séták jelentik a fiú számára. Dobel az önvédelem mestere. Tökéletesen paranoiás, akinek mindenről megvan a véleménye: a nőkről, az életről, a művészetről, a pszichológiáról és főleg arról, hogy hogyan kell megmenteni Jerry és Amanda kapcsolatát.


Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex 5



Vasárnap, október 14.
20:10
m2

Ripacsok

Sándor Pál filmjében felejthetetlen páros, Kern András és Garas Dezső brillírozik. Stock és Salamon hosszú ideje társak. Közös kabarészámukkal nagy sikerrel lépnek fel estéről estére. A szilveszteri tévés közvetítésben való részvétel mindkettőjüknek nagyon fontos. Az egész ország előtt elénekelhetik közös számukat a háromlábú nadrágban: Egyedül nem megy. Salamon váratlanul leváltja Stockot egy új, fiatal táncos lány miatt. Amit tudni akartál az árulásról, de nem volt merszed kipróbálni.


Menjek vagy maradjak – Zappa vagy Csak az a szex 6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik