Élet-Stílus

70 ezren mentek el Hangfoglalni

A szervezők minden várakozását felülmúlta a Hangfoglalás hangszerkiállítás és zenei demonstráció a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban. Ide 70 ezren jöttek el hangszereket próbálgatni, vagy éppen meghallgatni a profikat, hogy ők mit tudnak kihozni belőlük. A Magyar Zenei Exportiroda vezetője szerint az expo mellett futó konferencián sikeres pozíciót vívott ki Magyarország. Nézze meg videónkat a kiállításról!

Vasárnap este 8 órakor véget ért a Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége által szervezett kiállítás, amely a rendezők szerint a Syma Sport- és Rendezvénycsarnok eddigi leglátogatottabb eseménye volt. Az ingyenes rendezvényen 74 kiállító mutatta meg csúcstechnikáját, és emellett koncertek, közönségtalálkozók, egyedi készítésű hangszerek, zeneterápiás foglalkozások és gyermekprogramok is szerepet kaptak.

Állami gondozott gyermekek és felakasztott autó

A rendezvényen több tízezer hangszert láthattak és próbálhattak ki a látogatók. Sorok alakultak ki az elektromos doboknál, az ifjú zenészpalánták egymás kezébe adták a gitárokat, de szép számmal „csatlakoztak az erősítőkhöz” is. A hangszereket olyan együttesek illetve művészek mutatták be koncertjeikkel, mint Jamie Winchester és Hrutka Róbert, Alapi István, Mester Tamás vagy a Sugarloaf, de a hangszerek tudásáról a Zanzibarból ismert Sidlovics Gábortól és a tankcsapdás Fejes Tamástól is érdeklődni lehetett.





Egy több mint egytonnás autót négy – hangládák és acélszerkezetek felfüggesztésére használt – acélsodronnyal lebegtettek a levegőben. Szép számmal érdeklődtek a közönségtalálkozók iránt is, ahol többek közt Rúzsa Magdi, a Hooligans, a Subscribe, a Cozombolis, Caramel és Bartók Eszter dedikált.

Nagy sikere volt a gyermekprogramoknak is: a kicsik bambuszból, kukoricából készíthettek hangkeltőket. Az alapanyagok már szombat este elfogytak, így a szervezők újabb muníció vásárlásával nyithatták meg a kaput vasárnap. A kiállítást több száz állami gondozott gyermek látogatta meg, a zeneterápiás foglalkozásokon pedig rengeteg fogyatékkal élő vett részt.


70 ezren mentek el Hangfoglalni 1

Fotó: MTI




Mindeközben négy fővárosi klubban, a Kulteában, az Almássy Téri Szabadidőközpontban, a West-Balkánban és a Gödör Klubban két este is kelet-közép-európai zenekarok, köztük számos magyar zenekar koncertezett telt ház előtt.

Híd lehetünk nyugatra


A Hangfoglalással párhuzamosan zajlott ugyancsak a Magyar Zenei Exportiroda szervezésében a RegiON kelet-közép-európai élőzenei konferencia, amelyet Hiller István kulturális és oktatásügyi miniszter kezdeményezésére szerveztek meg. Az exportiroda igazgatója, Szép Fruzsina a FigyelőNetnek elmondta, hogy a konferencia szinte minden területen sikeres volt. A 27 európai országból érkező 132 résztvevő négy munkacsoportba rendeződve vitatta meg, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a nemzetközi együttműködést a különböző országok exportirodái között, vagy az olyan országok között, ahol még nincs ilyen.


A konferencia egyik fontos eredménye volt, hogy megállapodtak abban, Magyarország, illetve az egyetlen keleten működő magyar iroda egyfajta hídként közvetít majd a nyugat-európai és a kelet-közép-európai országok között. A magyar iroda vezetője azt is közölte, hogy a most kidolgozott tervezet alapján novemberben megy majd tárgyalni Ján Figellel, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős tagjával, így a magyar exportiroda hídszerepe máris egy sokkal magasabb és fontosabb kulturdiplomáciai szintre juthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik