Élet-Stílus

Alonso: csodára van szükségem

Két versennyel a zárás előtt Lewis Hamilton 12 ponttal vezet csapattársa, Fernando Alonso előtt, és sokak szerint már meg is nyerte a Forma-1-es vb-t. A brit újonc azonban még nem ünnepel, jóllehet, Alonso szerint rajta már csak a csoda segíthet.

Kapcsolódó linkek


forma1.lap.hu
sport.lap.hu

A vasárnapi Japán Nagydíjon – paradox módon annak ellenére, hogy az eső miatt szinte a nullával voltak egyenlők a látási viszonyok – tisztult a kép.

A fudzsi futamot megnyerő Lewis Hamilton 12 pontra növelte előnyét csapattársával, Fernando Alonsóval szemben, és ezzel nagyon közel került ahhoz, hogy újoncként világbajnok legyen. Megkockáztatható, a kétszeres címvédő nem tudja ledolgozni a tetemes hátrányát a még hátralévő kínai és brazil futamon – s bár nem adta fel a küzdelmet, azt azért elismerte: rajta bizony már csak a csoda segíthet rajta.

Csak a csoda segíthet

„A jelen állás szerint valóban csodára van szükségem, hogy újra világbajnok legyek. Persze matematikailag még van esélyem a győzelemre, de ez csakis úgy realizálódhat, ha Hamilton balszerencsés lesz, netán kiesik a következő versenyeken. Szóval csak akkor nyerhetek, ha gondjai lesznek, mert ha minden úgy megy, ahogy eddig, akkor eldőlt a versenyfutás. Tavaly az én szám íze szerint alakult az utolsó két futam, talán így lesz az idén is, a lényeg, hogy rámenősnek kell maradnom” – elmélkedett a kétszeres világbajnok spanyol, aki Japánban a 42. körben esett ki, miután a gumifalnak csapódott.


Alonso: csodára van szükségem 1

Csodára várva (MTI/EPA)



Az újonc még nem bont pezsgőt

A dobogó tetejére negyedszer álló Hamilton tisztában van vele, hogy már csak ő veszítheti el a világbajnoki címet, ugyanakkor a brit „csodagyerek” még nem ünnepel. „A japán futam utolsó körében úgy éreztem magam, mint Ayrton Senna és Alain Prost a legendás versenyeiken. Úgy éreztem, most valami hasonló dolgot vittem véghez, mint amilyeneket korábban ők” – magyarázta a 22 esztendős pilóta. „A Japánban aratott győzelmem nagy lökést ad, könnyen világbajnok lehetek, ugyanakkor még két verseny hátravan, és mivel ezeken minden megtörténhet, nem dőlhetek hátra, kiváltképp nem ünnepeltethetem magam. Tudat alatt persze ott motoszkál, hogy nagy lehetőség kapujába értem, de hogy be is lépjek rajta, ahhoz az kell, hogy tökéletesen felkészüljek az utolsó két versenyre, és ezeken száz százalékig koncentráljak a feladatomra. A következő futamon is a győzelemért hajtok majd” – tette hozzá Hamilton.


Alonso: csodára van szükségem 2

Az arcukra van írva, mi az állás (MTI/EPA)



Egyenlő bánásmód

Ron Dennis csapatfőnök – aki korábban ezerszer hangsúlyozta, hogy a McLarennél nem tesznek különbséget a pilóták között – fontosnak tartotta újra elmondani, hogy Kínában (október 7.) és Brazíliában (október 21.) sem lesz kivételezés, ugyanabban a bánásmódban részesül Hamilton és Alonso, mint eddig, a többi csak rajtuk áll. Amennyiben a brit megnyeri valamelyik versenyt, úgy nem lesz szükség számológépre: ő lesz az első olyan pilóta, aki újoncként felér a csúcsra – másfelől ő lesz az első színes bőrű Forma-1-es világbajnok.

—-Alonso vs Hamilton—-

Alonso és Hamilton versenyfutása
Ausztrál Nagydíj, Melbourne:

Alonso 8 pont, Hamilton 6

Malájziai Nagydíj, Szepang:
Alonso 18 (10), Hamilton 14 (8)

Bahrain Nagydíj, Szahír:
Alonso 22 (4) pont, Hamilton 22 (8)

Spanyol Nagydíj, Barcelona:
Alonso 28 (6), Hamilton 30 (8)

Monacói Nagydíj, Monte-Carlo:
Alonso 38 (10), Hamilton 38 (8)

Kanadai Nagydíj, Montral:
Alonso 40 (2), Hamilton 48 (10)

Amerikai Nagydíj, Indianapolis:
Alonso 48 (8), Hamilton 58 (10)

Francia Nagydíj, Magny-Cours:
Alonso 50 (2), Hamilton 64 (6)

Brit Nagydíj, Silverstone:
Alonso 58 (8), Hamilton 70 (6)

Német Nagydíj, Nürburgring:
Alonso 68 (10), Hamilton 70 (0)

Magyar Nagydíj, Hungaroring:
Alonso 73 (5), Hamilton 80 (10)

Török Nagydíj, Isztambul:
Alonso 79 (6), Hamilton 84 (4)

Olasz Nagydíj, Monza:
Alonso 89 (10), Hamilton 92 (8)

Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps:
Alonso 95 (6), Hamilton 97 (5)

Japán Nagydíj, Fudzsi:
Alonso 95 (0), Hamilton 107 (10)

Kínai Nagydíj, Sanghaj, október 7.
Brazil Nagydíj, Interlagos, október 21.

(Zárójelben az adott futamon szerzett pontok)

—-Japán Nagydíj: sajtóvisszhang—-

Anglia, Olaszország és Spanyololarszág vezetői lapjai a következőképpen kommentálták a vasárnapi Japán Nagydíj történéseit.

Anglia
The Guardian:
„Hamiltonnak már csak 9 pont kell a végső diadalhoz. A Fudzsiban bemutatott mestermunkájának köszönhetően vasárnap, Kínában már az F1 első újonc-világbajnoka lehet.”

Daily Telegraph:
„Finom feszültség a Fudzsi körül. Hamilton, aki hat hónapja még csak egy zöldfülű volt, a koronázás küszöbén áll. A közeli siker csak Japán sejtelmes hegyéhez mérhető: hamarosan kitörhet az F1-es vulkán.”

The Times:
„Hamilton hamarosan történelmet írhat, már csak egy győzelemre van a halhatatlanságtól. A nehéz körülmények ellenére mintaszerűen küzdött Japánban.”

The Mirror:
„Lewis egy lépésre a történelemkönyvektől. Ezzel a sikerével megválaszolta az utolsó kérdést is a tudásáról, és megmutatta, hogy akár a nagy Michael Schumacher nyomdokaiba is léphet.”

The Sun:
„Hamilton az esőmenő. Élete futamát követően nemsokára a legnagyobbak közé emelkedhet. Olyan tanítanivalóan versenyzett a záporban, hogy még példaképe, Ayrton Senna is büszke lett volna rá.”

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:
„Hamilton, a majdnem-király, már közel a cím. A Ferrari belefulladt a vízözönbe, és ezzel elszalasztotta a nagy lehetőséget. Ezúttal egy e-mail árulta el a maranellóiakat.”

Corriere dello Sport:
„Hamilton uralta a futamot. Micsoda kerékvita a Ferrari és a nemzetközi szövetség között! Alonso elhasalt, de nem adja fel.”

Corriere della Sera:
„Viszlát vb! A Ferrari eltaktikázta magát a gumikrimivel, és Schumit sírja vissza. Hamiltoni ének az esőben, karnyújtásnyira a diadal.”

L’Unita:
„A Ferrari mindent elrontott.”

Liberte:
„Az eső legyőzte a Ferrarit.”

La Repubblica:
„Hamilton győzelme katasztrófa a Ferrari számára.”

Spanyolország
El País:
„Hamilton megadta Alonsónak a kegyelemdöfést.”

El Mundo:
„Alonso búcsút intett harmadik világbajnoki címének, Hamilton pedig arra kéri őt, hogy hagyja el a McLarent.”

El Periódico:
„Alonso hajótörése Japánban egyben a vb-álmok végét jelenti.”

Marca:
„Alonso már csak a csodában bízhat.”

As:
„Alonso összezuhant Japánban, Hamiltonnak már a kezében az elsőség.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik