Élet-Stílus

BL: újoncként esélyes a Sevilla

Az andalúz gárda - amely az UEFA Kupa legutóbbi két kiírását megnyerte - lassan három éve a világ élvonalához tartozik, ám az első számú európai sorozatban csak most debütál. Rögtön az Arsenal otthonában. Érdemes lesz odafigyelni a Lyon barcelonai vendégjátékára is.

A másik halálcsoport

Ha a Bajnokok Ligájában a B jelű kvartettet halálcsoportnak neveztük, akkor ez ugyanúgy elmondható erről a négyesről is. A Barcelona, a Stuttgart, a Lyon és a Glasgow Rangers közül kétségkívül kiemelkedik játékoskeretét elnézve a katalán gárda, de ha megnézzük Ronaldinhóéknak az elmúlt hetekben mutatott produkcióját, akkor bátran kijelenthető, hogy rájuk is kemény meccsek várnak.

A Barcelona az első körben rögtön egy igazi derbit játszik. Az Olympique Lyon az elmúlt években verhetetlen volt a francia pontvadászatban, és a BL-csoportkörében is rendkívülien magabiztosan szerepelt. A keret a nyáron jelentősen legyengült (Florent Malouda, Tiago és Eric Abidal is távozott), de Alain Perrinék sokra hivatott fiatalokat igazoltak. A bajnoki rajtját elrontotta a Lyon, de a jelek szerint a legjobbkor, a BL-kezdésre ismét csúcsformába lendült az együttes. Utóbbi négy mérkőzésén nem talált legyőzőre a francia bajnok, most hétvégén pedig 5-1-tre lemosták a Metz-et, annak ellenére, hogy két alapember továbbra is sérült. A francia válogatott első számú kapusa, Gregory Coupet térdszalagszakadás miatt idén már nem játszhat. Cris, a csapat brazil védője hasonló sérülés miatt hathónapos kihagyásra kényszerül.


BL: újoncként esélyes a Sevilla 1

Henry tétmeccsen még nem lõtt gólt Barca-mezben (AFP)


A katalánoknak egy komoly sérültje van csak, de Samuel Eto’o hiánya a bajnokságban hamar megmutatkozott. A kameruni támadó nélkül egyelőre nem megy a góllövés Henry-nak, Ronaldinhónak és Messinek sem. Három forduló után két meccsen is gólképtelen volt a csapat. „Nem ezt a Barcelonát szokták meg a szurkolóink, de remélem, hogy hamarosan megváltozik a helyzet” – nyilatkozta a szerdai BL-meccsre utalva Frank Rijkaard, a spanyol sztárcsapat trénere.

A négyes másik összecsapásán a német bajnok a Glasgow Rangers otthonába látogat. A két együttes véleményünk szerint az UEFA-kupát érő harmadik hely megszerzésében reménykedhet a Lyon és a Barcelona mögött. Mi a németekre tippelünk, annak ellenére, hogy Yildiray Bastürk kisebb sérülés miatt szerdán biztosan nem játszhat. Visszatér viszont a csapatba a német válogatottban is bemutatkozó Mario Gomez, akitől Armin Veh gólokat vár. A Rangers alaposan elrontotta a BL-meccs főpróbáját, hiszen a hétvégén elszenvedte első vereségét a hazai pontvadászatban. A Hibernians elleni 4-2-re elbukott meccsen elsősorban a védelem muzsikált nagyon gyengén.

Borítékolható a végeredmény

Ebben a négyesben első ránézésre egyértelműen le vannak osztva a lapok. Óriási meglepetés lenne, ha nem a Manchester United és az AS Roma jutna tovább a csoportból. Az első játéknapon elkerülte egymást a két toronymagas favorit, akiknek a Sporting Lisboa illetve a Dinamo Kijev ellen kötelező a győzelem.

Az olasz együttesnek lesz könnyebb dolga, hiszen Francesco Tottiék hazai pályán fogadják az ukránokat. A római csapat tökéletesen rajtolt a Serie A-ban, egyedüliként pontveszteség nélkül abszolválva az első három fordulót. Az eddigi bajnokikon elsősorban a Leverkusenből igazolt Juannal felálló védelem szerepelt parádésan, Doni kapusnak egyszer nem kellett még maga mögé nyúlnia.


BL: újoncként esélyes a Sevilla 2

Idén vajon megáll az elõdöntõben a Manchester United? (MTI/EPA)


A két csapat néhány éve a BL csoportkörének nyitányán egyszer már összefutott, de akkor a mérkőzés csak 45 percig tartott. A kijeviek addigra egy Gavrancic-góllal vezettek, amikor a lelátóról egy petárdával eltalálták Anders Frisk játékvezetőt. A mérkőzést azonnal félbeszakították, és később 3-0-val a Kijevnek adták. A Roma végül a szoros csoportnak az utolsó helyén végzett a 2004-2005-ös kiírásban.

A másik találkozón Lisszabonba látogat a Manchester United. A két csapat tavalyi produkcióját összehasonlítva egyértelműek az erőviszonyok: az angolok a elődöntőig masíroztak, a Sporting viszont a csoportjának utolsó helyén végzett, és decemberben befejezve az európai kalandot.

Sir Alex Ferguson csapatában három régi ismerős látogat majd a portugál fővárosba: Cristiano Ronaldo és Nani korábban a Sporting játékosa volt, a skót mester segédje, egyben lehetséges utódja, Carlos Queiroz pedig a 90-es években ült a kispadon. A ManU-nál hosszú sérülés után szerdán visszatérhet Wayne Rooney, de a tréner biztosan nem számíthat Mikael Silvestre-re, Darren Fletcherre, John O’Shea-re valamint Park Dzsi Szungra.

Rövid a kispad, de nyerni kell

Az Internazionale együttesének a papírforma alapján simán meg kellene nyernie a csoportot. Szerdán Roberto Mancininek szinte a teljes védelmet pótolnia kell, de még így sem okozhat gondot a Fenerbahce legyőzése. Marco Materazzi még a magyarok ellen dőlt ki a sorból, Cristian Chivu sem egészséges, Nicolas Burdisso, Maicon és Ivan Cordoba pedig a Valencia elleni botránymeccs óta eltiltását tölti.


BL: újoncként esélyes a Sevilla 3

Materazzi nélkül az Inter (MTI/EPA)


A török együttes az elmúlt években borzasztó gyengén szerepelt a nemzetközi porondon. Idén sem számíthat sok jóra a Fener, hiszen a bajnokságban nem igazán megy a csapatnak, ráadásul a gólokért felelős Mateja Kezman csak árnyéka egykori önmagának.

A négyes másik szerdai találkozójának a tétje a véleményünk szerint a továbbjutást érő második hely lehet. A PSV Eindhoven és a CSZKA Moszkva egymás elleni eredményétől függhet, hogy melyik csapat folytatja tavasszal az Inter mellett a BL-ben. A holland csapat keretébe visszatér két hónapos kihagyás után Jefferson Farfan, és a perui támadóval illene nyernie a PSV-nek hazai pályán. Már csak azért is, mert a moszkvai csapat nem a legerősebb összeállításában érkezik: a kapus Igor Akinfejevvel és az irányító Daniel Carvalhóval két kulcsember otthon marad.

Arsenal-Sevilla az első játéknapon

A BL idénynyitó fordulójának egyik legizgalmasabb találkozója a Sevilla londoni vendégjátéka lehet. Hazája bajnokságában mindkét csapat veretlen, ráadásul rendkívül meggyőző, szép játékkal szállította a győzelmeket, így igazi csemegének számít majd az Emirates Stadionban sorra kerülő ütközet.

“Nagyon jól ismerem a Sevillát, úgy gondolom, Európa egyik legjobb csapatáról van szó” – nyilatkozta Arséne Wenger, a 2006-ban döntőt játszó Ágyúsok vezetőedzője. A francia mesternek a védelem és a kapus miatt fájhat a feje. A hétvégi bajnokin csak a Tottenham támadóinak „köszönhették” az Ágyúsok, hogy egy góllal megúszták a 3-1-re megnyert találkozón. A többször is bakizó Lehmann helyett a kapuba állított Almunia is bizonytalan volt, sőt a bekapott találat az ő számlájára írható. Ennek ellenére várhatóan a spanyol kezd az Emirates Stadionban.


BL: újoncként esélyes a Sevilla 4

Egy év, öt trófea: a Sevilla a végsõ gyõzelemre is esélyes (MTI/EPA)


“Remélem, készen állunk a nagy feladatra. Igaz, kétszer megnyertük az UEFA Kupát, de ez most teljesen más lesz” – mondta a szerdai találkozó kapcsán Juande Ramos, a Sevilla trénere. A spanyolok a hétvégén önbizalomnövelő négyest vágtak a Huelvának, ráadásul szerdára visszatér a keretbe Luis Fabiano, Julien Escude és Andreas Hinkel.

A Slavia Praha a csoport talán leggyengébb csapata, de a csehek az Ajax Amsterdam legyőzésével harcolták ki a főtáblán való szereplést, így semmiképpen sem szabad leírni őket. A prágai csapat tűnik esélyesebbnek, mivel a Steaua Bucurestinél áll a bál. A két kelet-európai klub csak az UEFA-kupát érő harmadik hely megszerzésében reménykedhet.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló
E csoport:
Glasgow Rangers (skót)-VfB Stuttgart (német) 20:45 ó
FC Barcelona (spanyol)- Olympique Lyon (francia) 20:45

F csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-Manchester United (angol) 20:45
AS Roma (olasz)- Dinamo Kijev (ukrán) 20:45

G csoport:
Fenerbahce (török)-Internazionale (olasz) 20:45
PSV Eindhoven (holland)-CSZKA Moszkva (orosz) 20:45

H csoport:
Slavia Praha (cseh)-Steaua Bucuresti (román) 20:45
Arsenal (angol)-FC Sevilla (spanyol) 20:45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik