Élet-Stílus

Rangadót rendeznek Münchenben és Londonban

Az Eb-selejtezők után ismét a nemzeti bajnokságok csapataié a főszerep. A Bundesliga 5. fordulójában a Schalke Münchenbe látogat, míg Angliát a londoni lokálderbi tartja lázban.

Új Bundesliga-rekordot jelentő 142 országban közvetítik élőben a szombati, Bayern München-Schalke futballrangadót. Az eddigi csúcsot ezen a téren az előző szezon utolsó fordulójában rendezett VfB Stuttgart-Energie Cottbus találkozó tartotta, ezt 101 országban láthatták az érdeklődők.

A német bajnokság külföldi közvetítéseit kezelő The Sportsman Media Group tájékoztatása szerint jelenleg több mint 160 országban követhetik a mérkőzéseket a szurkolók, az utóbbi időben főleg Dél-Amerikában és Afrikában nőtt meg az érdeklődés a Bundesliga iránt.

Toni visszatérhet

A német Ligakupa döntőjében a közelmúltban összecsapó felek keményen készülnek a rangadóra (sokak szerint nem lesz az, s a Bayern éppoly simán nyer mint a lipcsei fináléban), s próbálják „betömködni” a sérülések okozta „lyukakat”.

A hiányzók névsora – nem utolsó sorban a nevesebb keret miatt is – a münchenieknél tetemesebb: a francia Sagnol térdproblémái után még nem ülhet a kispadra, a válogatott Schlaudraff még tavaszi műtétje után lábadozik, az argentin Sosa operáció előtt áll, a válogatott Lahm pedig Sagnolhoz hasonlóan a térdére érzékeny.
Jó hír a bajoroknak, hogy a Gazzetta dello Sport értesülése szerint kisebb sérülése után játékra alkalmas Luca Toni; az olasz válogatott támadó azonban valószínűleg csak a kispadról beszállva segíthet majd a társakon.

A vendégek táborában Krsztajics és Varela miatt nagy a homlokráncolás. A szerb hátvéd térszalag-fájdalmai miatt nem léphet pályára Münchenben, az uruguayi középpályás nincs a megfelelő fizikai kondícióban.

A hétközi problémás Eb-selejtező után ismét két török játékos kerülhet a magyar nézők elé, hisz az Altintop ikerpár két tagja, a müncheni Hamit, illetve a gelsenkircheni Halil akár ellenfélként csaphat össze.

A 156. londoni derbi következik

Az angol labdarúgó-bajnokság hétvégi, hatodik fordulójának programjából egyértelműen kiemelkedik a szigetország egyik legnagyobb presztízscsatájának számító 141. észak-londoni bajnoki rangadó (a Premier League megalakulása óta 31., összesen 156.), a Tottenham-Arsenal találkozó.

A Spurs eddig 49 alkalommal múlta felül riválisát, s a White Hart Lane-en remélik, hogy meglesz az ötvenedik diadal is. Igaz, a 21. században még nem sikerült győzniük, legutóbb 1999 november 7-én az akkor George Graham által gardírozott együttes Iversen és Sherwood találataival nyert 2-1-re.


Rangadót rendeznek Münchenben és Londonban 1

A két csapat áprilisban 2-2-re végzett a White Hart Lane-en (dailymail.co.uk)



A Tottenham a Manchester United és a Liverpool után a legtöbb pénzt költötte erősítésekre a nyáron, ennek ellenére rosszul kezdte a szezont, eddigi öt mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni.
“Ez a találkozó jelent most számunkra mindent. Az Arsenal továbbra is a legnagyobb riválisunk, maximális teljesítményt kell nyújtanunk” – nyilatkozott Chris Hughton, a Spurs segédedzője.

Helyi médiaértesülések szerint könnyen elképzelhető, hogy ha az eddig még veretlen Arsenal győz, akkor menesztik a hazaiak vezetőedzőjét, Martin Jolt. Fogadni nem érdemes a holland maradására, pláne annak tükrében, hogy az Arsenal immár 11 bajnoki óta veretlen Angliában, s az április 7-e óta tartó sorozatnak aligha a rossz forma fog véget vetni.

Arséne Wenger tanítványai legutóbbi három tétmérkőzésüket megnyerték – a bajnokságban a Manchester City (1-0) és a Portsmouth (3-1), míg a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Sparta Praha (3-1) volt az áldozat; igaz, mindháromszor otthon játszottak az “ágyúsok”. Apró adalék: amennyiben pályára lépnek, az egyik oldalon Jermaine Jenas és Jermain Defoe is 200. mérkőzését, míg az ellenfélnél Gilberto Silva 150. szereplését ünnepelheti az angol élvonalban.

A Spursnek ráadásul rengeteg a hiányzója. Darren Bent (combhúzódás), Anthony Gardner (combizom szakadás) és Michael Dawson (bokaszalag) mellett a térdoperációja után lábadozó Aaron Lennon sem bevethető. Valószínű, hogy a szintén térdét fájlaló Ledley King (knee) nem játszhat. A vendégeknél Manuel Almunia helyettesítheti a sérült Jens Lehmannt. Bemutatkozhat ellenben Lassana Diarra, míg az eltiltott Philippe Senderos, az ágyéksérülés miatt távol lévő William Gallas és a bokáját fájlaló Emmanuel Eboue nem szerepel.


A címvédő Manchester United az Everton otthonába látogat, a Chelsea a Blackburn fogadja, míg a Liverpool a Portsmouth vendégeként lép pályára.

—-Védők nélkül a “zebrák”—-

Két hét szünet után folytatódik az olasz labdarúgó-bajnokság, ezúttal komolyabb rangadó nélkül. A fordulót a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan kezdi meg a Siena otthonában. Ez az összecsapás az elmúlt szezonban különleges volt abból a szempontból, hogy azon mutatkozott be a piros-feketék színeiben Ronaldo. A brazil zseni két góllal vette ki a részét a 4-3-as sikerből, ám ezúttal nem lehet ott a pályán, mivel térdsérülése miatt még legalább három hétig pihen.

A másodosztályú száműzetésből visszatért Juventus az Udinesét látja vendégül: Claudio Ranieri játékosai remekül kezdték az idényt, ám minden bizonnyal meg kell majd izzadniuk a három pontért, hiszen szinte a teljes védelem sérült vagy eltiltott: Jean Alain Boumsong, Jonathan Zebina és Zdenek Grygera csak a lelátóról figyelheti társait. A bajnoki címvédő Internazionale a Cataniát fogadja, míg az AS Roma a Regginához látogat.

Európa legjobb csapata?

Spanyolországban a címvédő Real Madrid az újonc Almeriát fogadja a spanyol labdarúgó-bajnokság harmadik fordulójában. A fővárosi gárda fantasztikusan kezdte a szezont, így nem csoda, ha néhányan már szuperlatívuszokban beszélnek a Schuster-csapatról: “jelenleg a Real Madrid Európa legjobb csapata” – nyilatkozta Ramón Calderón klubelnök. A madridiaknál először léphet pályára a nyár egyik legnagyobb igazolása, Arjen Robben.

A Sevilla a Recreativo Huelva együttesét fogadja: a hazaiak Antonio Puerta halála óta először lépnek pályára saját közönségük előtt. A Barcelona az elmúlt szezon egyik meglepetés csapatához, az Osasunához látogat.

Bundesliga, 5. forduló
Péntek:
Dortmund-Bremen 20:30
Szombat, 15:30
Bayern-Schalke
München, Allianz Arena. Vezeti: Fandel
Várható kezdőcspatok
Bayern: Kahn – Lell, Lucio, Demichelis, Jansen – Van Bommel, Zé Roberto – Hamit Altintop, Ribery, Schweinsteiger – Klose. Szakvezető: Ottmar Hitzfeld
Schalke: Neuer – Rafinha, Westermann, Bordon, Pander – F. Ernst – Jones, Kobiasvili – Rakitic – Asamoah, Kuranyi. Szakvezető: Mirko Slomka
Bielefeld-Rostock
Leverkusen-Bochum
Frankfurt-Hamburg
Nurnberg-Hannover
Stuttgart-Cottbus
Vasárnap, 17:00:
Duisburg-Hertha BSC
Wolfsburg- Karlsruhe
Az élcsoport:
1. Bayern 10 (11-1), 2. Bochum 7 (8-7), 3. Bielefeld 7 (7-6), 4. Frankfurt 7 (5-4), 5. Hamburg 7 (4-3), 6. Bremen 7 (5-7), 7. Schalke 6 (8-5)

Premier League, 6. forduló
Szombat:
Everton-Manchester United 13:00
Portsmouth-Liverpool 13:45
Tottenham-Arsenal 14:30
Birmingham-Bolton 16:00
Sunderland-Reading 16:00
West Ham United-Middlesbrough 16:00
Wigan-Fulham 16:00
Chelsea-Blackburn 18:15
Vasárnap:
Manchester City-Aston Villa 17:00
Hétfő:
Derby-Newcastle 21:00

Az élcsoport:
1. Liverpool 10 pont (4 mérkőzés, 11-2), 2. Arsenal 10 (4, 7-3), 3. Everton 10 (8-5), 4. Chelsea 10 (7-6), 5. Manchester City 9 (4-2), 6. Newcastle 8 (4, 6-3)… 8. Manchester United 8 (3-2), 14. Tottenham 4 (8-8)

Serie A, 3. forduló
Szombat:
Siena-Milan 18:00
Lazio-Empoli 20:30
Vasárnap:
Fiorentina-Atalanta 15:00
Genoa-Livorno 15:00
Inter-Catania 15:00
Juventus-Udinese 15:00
Napoli-Sampdoria 15:00
Palermo-Torino 15:00
Reggina-Roma 15:00
Parma-Cagliari 20:30
Az élcsoport: 1. Juventus 6 pont (8-3), 2. Roma 6 (5-0), 3. Milan 4 (4-1), 4. Fiorentina 4 (4-2), 5. Inter és Atalanta 4 (3-1)

Primera División, 3. forduló
Szombat:
Real Madrid-Almeria 20.00
Valencia-Valladolid 20:00
Bilbao-Zaragoza 22:00
Vasárnap:
Deportivo-Betis 17:00
Espanyol-Getafe 17:00
Mallorca-Villarreal 17:00
Santander-Levante 17:00
Murcia-Atlético 17:00
Sevilla- Recreativo 19:00
Osasuna-Barcelona 21:00

Az élcsoport:
1. Real Madrid 6 pont (7-1), 2. Mallorca 4 (4-1), 3. Barcelona 4 (3-1), 4. Valladolid 4 (3-2), 5. Murcia 4 (2-1), 6. Sevilla 3 (1 mérkőzés, 4-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik