Élet-Stílus

Törököt fogna a Várhidi-csapat

A magyar labdarúgó-válogatottra szerdán egy újabb vizsgafeladat vár, a „török pokolban", az isztambuli Eb-selejtezőn elválik, hogy az olaszok és a bosnyákok legyőzése fellángolás volt-e, vagy a Várhidi-csapat valóban rálépett a helyes, sikerekkel kecsegtető útra.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A világbajnoki címvédő olaszok és a bosnyákok legyőzésével a Várhidi-csapat két legyet ütött egy csapásra: egyrészt helyreállította megtört önbizalmát, másfelől azokat a szurkolókat is maga mellé állította, akik korábban már csak fitymálódva ültek le egy-egy magyar-meccset nézni. Az újbóli fellángolás, az egekbe szökött fociláz persze szappanbuborékként pukkanthat el, ha a magyar csapat leszerepel Isztambulban. A tabellára pillantva számunkra tétnélküli a szerdai Európa-bajnoki selejtező, ám a fentebb ecseteltek tekintetében mégsem az, s vissza is kellene vágni tavalyi budapesti 1-0-s vereségért.

A törökök nincsenek csúcsformában


Bár az esélyek megítélésével jobb csínján bánni, leírhatjuk, nem sansztalan a csapatunk. A megrögzött tamáskodók miértjére nyugodtan válaszoljuk azt: azért nem, mert az elmúlt hetekben kiderült, tud futballozni a válogatottunk, továbbá az olasz- és a bosnyák-verés helyrebillentette a labdarúgók önbizalmát, a fiúk újra hisznek magukban. Ám ha ez mégsem elégséges a meggyőzésre, hát vessük fel, hogy a törökök nincsenek csúcsformában, márciusban ugyan kitömték a címvédő görögöket, azóta viszont nem nyertek tétmeccset.


Törököt fogna a Várhidi-csapat 1

Sok múlhat Fülöp Márton formáján (MTI)



A szurkolók már segíthetnek

Málta elleni szombati 2-2-es döntetlen kapcsán Fatih Terim török kapitány a következőket nyilatkozta: „Meg voltam döbbenve. Ha nem teszed ki a pályára a szívedet, úgymint az ellenfeled, akkor lemondhatsz az álmaidról. Nincs más választásunk, szerdán le kell győznünk Magyarországot” – adta ki a jelszót az edző, aki különösképpen számít a török szurkolók támogatására. Mivel lejárt a törökök büntetése, amit Svájc elleni vb-pótselejtezőn kitört botrány miatt szabott ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a „félholdas” csapat nem külföldi albérletben, hanem hosszú idő után újra otthonában léphet színre. Mondjuk, ez jelenthet plusz motivációt. Ha már törököknél tartunk, idevág, hogy a szövetségi kapitányuknak bizony akadnak gondjai. Nem elég, hogy Sabri Sarioglu és Arda Turan is kidőlt a sorból, Hamit Altintop, Ayhan Akman és Emre Belözoglu sem teljesen egészséges, a három térdsérüléssel bajlódó játékos közül a csapatorvos szerint a bayernes Altintop állapota a legaggasztóbb.


Törököt fogna a Várhidi-csapat 2

Pokoli hangulat vár a csapatra (MTI)



Pokoli meccs előtt

Várhidi Péter magyar kapitány pokoli mérkőzésre számít szerdán Isztambulban, saját csapatától pedig bátor futballt vár. „Ellenfelünk számára csak a győzelem esetén marad remény a továbbjutás kiharcolására, ezért biztos vagyok benne, hogy a szokottnál is feszültebb légkörben kerül sor a mérkőzésre. Szóval pokoli hangulat és erős rivális vár ránk” – összegzett a szakember, aki Isztambulban a felgyógyult Priskin Tamásra, Juhász Rolandra és Vaskó Tamásra is számíthat.

A helyzet nem reménytelen

Bár a históriások az évszázadok során több kötetnyi információval szolgáltak a törökökről, Tornyi Barnabás – aki a helyszínen tekintette meg a török csapatot Málta ellen – még tud újat mondani róluk, az ellenfelet feltérképező szakember nem kevesebb mint 13 oldalnyi jegyzettel lepte meg a kapitányt. Összefoglalás gyanánt a lényeg: „nem reménytelen a helyzetünk”.

Eb-selejtező, C-csoport:
Törökország-Magyarország, szerda, 19:30 (Sport1)
Isztambul, Inönu Stadion, vezeti: Dougal (skót)

—-Statisztika—-

A közös múlt
1952: Magyarország–Törökország 7-1, olimpia
1956: Törökország–Magyarország 3-1, barátságos
1962: Magyarország-Törökország 2-1, barátságos
1982: Magyarország–Törökország 5-0, barátságos
1984: Törökország–Magyarország 0-6, barátságos
1988: Magyarország–Törökország 1-0, barátságos
1990: Magyarország–Törökország 4-1, barátságos
1994: Magyarország–Törökország 2-2, Eb-selejtező
1995: Törökország–Magyarország 2-0, Eb-selejtező
2006: Magyarország–Törökország 0-1, Eb-selejtező

EURO2008 – a két csapat meccsei
MAGYARORSZÁG:
Magyarország–Norvégia 1-4
Bosznia-Hercegovina–Magyarország 1-3
Magyarország–Törökország 0-1
Málta–Magyarország 2-1
Magyarország–Moldova 2-0
Görögország–Magyarország 2-0
Norvégia–Magyarország 4-0
Magyarország–Bosznia-Hercegovina 1-0
Törökország–Magyarország 3-0
Magyarország–Málta, október 13.
Moldova–Magyarország, november 17.
Magyarország-Görögország, november 21.

TÖRÖKORSZÁG:
Törökország–Málta 2-0
Magyarország–Törökország 0-1
Törökország–Moldova 5-0
Görögország–Törökország 1-4
Törökország–Norvégia 2-2
Bosznia–Hercegovina-Törökország 3-2
Málta–Törökország 2-2
Törökország–Magyarország, szeptember 12.
Moldova–Törökország október 13.
Törökország–Görögország, október 17.
Norvégia–Törökország, november 17.
Törökország–Bosznia-Hercegovina, november 21.

A C-csoport állása:
1. Görögország 18 pont/7 meccs
2. Norvégia 16/8
3. Törökország 14/7
4. Bosznia 13/8
5. Magyarország 9/8
6. Málta 5/8
6. Moldova 2/8

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik