Élet-Stílus

Jól teljesített idén a Balaton

Belföldivendég-dömpinget könyvelhetett el idén nyáron hazánk, és elsősorban a "magyar tenger". Míg az Európai Unió országaiból kevesebb turista érkezett Magyarországra, addig a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldivendég-forgalom mintegy 6 százalékkal bővült.

2007 első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma nem változott lényegében az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH elemzéséből.


Kevesebb külföldi

Január–júliusban 1,8 millió külföldi vendég 5,5 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma kevesebb, mint 1, a vendégéjszakáké 3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. Az Európai Unió országaiból és az Egyesült Államokból érkezett vendégek 4 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.


Az ifjúsági szállókban 9, az üdülőházakban 5, a szállodákban 3, a kempingekben 1 százalékkal mérséklődött, a panziókban 1 százalékkal nőtt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. A vendégek száma a turistaszállókban és kempingekben jelentősen (9, illetve 6 százalékkal), az üdülőházakban kismértékben (3 százalékkal) növekedett.


Jó nyarat zárt a Balaton

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,3 millió belföldi vendéget és 5,6 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. A belföldivendég-éjszakák száma – a kétcsillagos szállodák, a turistaszállók és az üdülőházak kivételével – minden szállástípusban nőtt. A szállodákban a belföldivendég-forgalom összességében 6 százalékkal bővült.



Jól teljesített idén a Balaton 1

Újra felfedeztük a Balatont? (fotó: MTI)


A szállodai belföldivendég-éjszakák túlnyomó részét (84 százalékát) a három- és négycsillagos szállodák regisztrálták. A Balaton-üdülőkörzet kiemelkedően teljesített a hazai turistákat tekintve: 8 százalékkal nőtt a belföldivendég-forgalom a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva; a szállodákban 9 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, ezen belül a négycsillagos egységekben 34 százalékos volt a növekedés, de a panziókban és a kempingekben is jelentős bővülést mértek.


4-5 százalékos növekedés


A megfigyelt időszakban a szállásdíjbevétel bruttó 11 milliárd forintot tett ki összességében a Balatonnál, ami folyó áron 13 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A szállodák átlagosan 47 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, amely 1,5 százalékponttal haladta meg a 2006 azonos időszaki foglaltságot. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 131 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 4 százalékos növekedésnek felelt meg. A szállásdíjbevétel közel 5 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik