Élet-Stílus

Kitiltották a Milan-tábort a szezonnyitóról

A helyi rendőrség kitiltotta a AC Milan-szurkolókat vasárnap az újonc Genova otthonában sorra kerülő futballbajnoki idénynyitóról.

Kapcsolódó linkek

olaszfoci.lap.hu
sport.lap.hu

Az intézkedés hátterében az áll, hogy 12 évvel ezelőtt egy milánói huligán leszúrt egy Vincenzo Spagnolo nevű hazai drukkert a kikötővárosban. A két csapat azóta nem találkozott egymással. A genovai Marassi Stadion környékén bosszúra hívó jelmondatok tűntek fel az elmúlt napokban, noha az áldozat édesapja, Cosimo Spagnolo békességre szólította fel a híveket.

“Tizenkét évvel a történtek után ez a döntés mindannyiunk számára felér egy vereséggel, a biztonságot azonban mindennél előbbre kell helyeznünk” – jelentette ki Giuseppe Romano genovai rendőrfőnök, aki a liga beleegyezését is megkapta a kitiltáshoz.

A Catania-Palermo összecsapás után februárban a szurkolók megöltek egy rendőrt, és azóta Olaszországban kiemelt témának számít a stadionok biztonsága. Az illetékesek minden eszközzel megpróbálták visszaszorítani a stadionok környékén elharapózó erőszakot. Rövid időre az olasz bajnokságot is felfüggesztették, több mérkőzést zárt kapuk mellett kellett lejátszani, és jó pár alkalommal – akárcsak most – eltiltották a vendégszurkolókat a meccstől.

A Genova elnöke érthető – pénzügyi – okokból szerette volna mindenképpen elkerülni, hogy a Milan-drukkerek otthon maradjanak, de a véleményét nem osztották az illetékesek. “Hiba lenne kitiltani a Milan-tábort” – mondta Enrico Preziosi. Hasonló véleményen van Gennaro Gattuso, a BL-győztes vendégek középpályása is: “Borzasztó lenne, ha így kellene elkezdenünk a szezont.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik