Élet-Stílus

Fortyog a tenger Trinidadnál

Trinidad keleti partja mentén a víz alatt iszapvulkán növekszik. A vulkán hamarosan a Föld legújabb szigete lehet.

A jelenségre idén májusban helyi halászok lettek figyelmesek. Az iszapvulkán Trinidad keleti partja mentén, a parttól alig tíz kilométerre képződik.

Miután a sajtó világgá kürtölte a különleges természeti jelenséget, turisták százai érkeznek a karibi országba, hogy láthassák a közel 50 méter széles tetejű iszapvulkán növekedését, illetve, azt ahogy a hullámok összecsapnak a felszínre kerülés előtt álló képződmény felett.

Víz alatti csonkakúp

Az iszapvulkánok alakja, és nemegyszer még méretük is hasonlít az igazi tűzhányókéra. A csonkakúp alakú képződmények tetőrészén akár több kilométer átmérőjű kráterek is tátonghatnak. Ezeken azonban nem kőzetolvadék, láva jut felszínre, hanem iszapot, olajos vizet, különféle gázokat és kőtörmelékeket lövellnek ki.


Fortyog a tenger Trinidadnál 1

Új szigetet szül a vulkán


Az iszapos, kőtörmelékkel telített anyag először kis dombot alakít ki, majd az újabb és újabb kitörések fokozatosan tovább növelik a képződményt. Iszapvulkánok rendszerint akkor keletkeznek, amikor természetes gázok, leggyakrabban metán tőr fel a 10-40 kilométer vastagságú földkéreg felszínhez közelebbi részein. Az iszapvulkánok aktivitásával jóval kevesebb hő és energia szabadul fel, mint a tűzhányók esetében.

A Trinidad és Tobago körüli vizekben korábban is képződtek már iszapvulkánok. Többségük a hullámok erőteljes rombolása következtében nem éri el a tengerszintet.

Amikor a helyi szigonyhalászok májusban felfigyeltek a jelenségre, az iszapvulkán 1,5 méter magas volt. A folyamatos iszapkiömléseknek köszönhetően a vulkán most már 12 méter magas, csaknem eléri a vízfelszínt, alapja pedig 150 méter széles. A feltörő iszap és gázok miatt a tenger áramlásai kiszámíthatatlanok a térségben, ezért a hatóságok a hajósoknak azt javasolják, kerüljék a partszakasz ezen részét.

A Budapestnél tízszer nagyobb szigetállam

Trinidad és Tobago területét tekintve Budapestnél tízszer nagyobb szigetállam Venezuela partjainál. Trinidad szigetén és a nála 16-szor kisebb Tobagon kívül öt apró sziget tartozik a területhez. Trinidadot 1498-ban Kolumbusz Kristóf nevezte el a „szentháromság szigetének”, ugyanis egyik matróza azt jelentette, hogy három hegyből álló vonulatot lát egy szigeten. Az 1799-től brit uralom alatt álló két gyarmat 1888-ban egyesült, felvéve a Trinidad és Tobago nevet. Az állam függetlenségét 1962-ben nyerte el. Gazdaságának alapja a kőolaj-kitermelés.

Iszapvulkán Indonéziában, víz alatti vulkánkitörés Tongánál


Egy évvel ezelőtt Indonéziában, Jáva-sziget keleti részén vált aktívvá egy iszapvulkán. A forró iszap és gáz egy geológiai furat közelében lévő mélyedésből tört fel. A fortyogó anyag négy falut és húsz gyárat öntött el. A térségből 15 ezer embert kellett kiköltöztetni. Az iszapkiömlés a mai napig tart, naponta mintegy 125 ezer köbméter utánpótlás érkezik. A legújabb teóriák szerint az iszapvulkánt egy közeli földrengés aktivizálta.

A csendes-óceáni Tonga vizein keletkezett új szigetet viszont nem iszapvulkán építette. A sziget feltehetőleg egy tavaly augusztusi víz alatti vulkánkitörés eredménye, amely során hatalmas mennyiségű vulkáni anyag került felszínre. Az új szigeten kívül Fidzsi térségében is horzsakő mezőkről számoltak be a tengerészek. A horzsakő hirtelen kihűlő lávából keletkezik. Mivel a lávában lévő gázok hirtelen távoznak, likacsos, hólyagos szerkezetű kőzet marad hátra. A likacsokban lévő levegő miatt a horzsakő nagyon könnyű, ezért úszik a víz felszínén.


Fortyog a tenger Trinidadnál 2

Fortyog a tenger Trinidadnál 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik