Élet-Stílus

A vécéért sztrájkolnak Ferihegyen II.

A reptéri szakszervezetek újabb sztrájkra készülnek, elmondásuk szerint nemcsak a pénzről van szó.

Tíz százalékos béremelésért küzd a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ). Idén tavasszal már sztrájkolt a ferihegyi dolgozók egy része, legalábbis a FORTISZ és az LDFSZ szakszervezetek tagjai munkabeszüntetésük során 15-20 százalékos béremelést kértek.

Peres Gábor, a forgalmi- és rampatiszteket tömörítő szakmai szakszervezet (FORTISz) elnöke akkor úgy fogalmazott: bérkövetelésük nagy részéről lemondanának, ha munkaadójuk, a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. javítana munkakörülményeiken.

A dolgozók ugyanis évek óta ugyanazokra a problémákra szeretnének megoldást. Terebesi Péter, az RFDFSZ szóvivője szerint követeléseik nem sokat változtak az elmúlt időben. Továbbra is megoldatlan például a szociális helyiségek elhelyezése: a dolgozók szerint ugyanis kevés mosdó van, és sokszor azok is nagyon messze esnek a munkavégzés helyétől. Továbbra is gond a széttöredezett szabadság, vagyis hogy a munkaadó a szabadságot 4-5 részletben adja ki, ami lehetetlenné teszi, hogy a szabadságon lévő dolgozók huzamosabb ideig pihenhessenek. Idén májusban is gond volt a munkarend töredezettségével: a 2 nap munka, 2 nap szabad beosztás helyett naponta változó időkben rendelik be a dolgozókat, és akkor sem egyenletes a terhelés. Szollár Domokos, a reptér szóvivője elismerte: Ferihegyen három nagy hullámban mozognak a gépek, reggel, kora délután és késő este. Szollár szerint a légikikötőnek igazodnia kell a repülőgépek menetrendjéhez, ezért nem egyenletes a dolgozók terhelése sem.


Több lett a munka

Elégedetlenek a szakszervezetek az elrendelt (illetve néha önkéntesen vállalt) túlmunka díjazásával, illetve a létszámleépítésekkel is.

Gondot jelent számukra az is, hogy a légiközlekedésben egyre több előírás van. A szakszervezetek szerint a Budapest Airport betartatja a dolgozókkal ezeket, de úgy, hogy a növekvő feladatok közepette a reptér 2200 dolgozójából egy év alatt 350-et elbocsájtottak. Vélekedésük szerint ezt kompenzálni kellene a fizetések emelésével.

A fizetések eddig sem voltak egyformák, a dolgozók alapbére ugyanis 2005 óta nem emelkedett, egyes pozíciókban azonban voltak bérfejlesztések. Így fordulhat elő az, hogy azonos munkakörben dolgozók között akár 100 százalékos bérkülönbség is van – különösen, hogy némelyik munkakört alkalmazottak és alvállalkozók alvállalkozói is betöltik.

A tárgyalások legutóbbi fordulóján a reptér új vezérigazgatója meg se jelent, ami úgy tűnik, felbőszítette a dolgozókat. Terebesi szerint ez ugyanis azt bizonyítja, hogy a cégvezetés csak az időt akarja húzni az újabb tárgyalási időpontokkal, és a dolgozók készenállnak a múlt hét végi zsúfoltsághoz hasonló eredménnyel járó sztrájkra. Szollár szerint azonban a dolgozók korrekt, a korábbi megállapodásnál is nagyobb béremelési javaslatot kaptak, most a higgadt számolás ideje jött el, s biztosra vehető, hogy ez a hétvége nyugisan telik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik