Élet-Stílus

Elhunyt A mások élete Stasi-ügynöke

Ötvennégy éves korában elhunyt Németország egyik leghíresebb filmszínésze, Ulrich Mühe, aki A mások élete című, Oscar-díjas film főszerepével tavaly elnyerte az Európai, illetve a Német Filmdíjat is.

Ulrich Mühe gyomorrákban szenvedett, amelyről a halála előtti napon az egyik német napilapnak is nyilatkozott. A filmszínészként már az NDK-s időkben hírnevet szerzett Mühe vasárnap halt meg otthonában, a Szász-Anhalt tartománybeli Walbeck városában, ahol az elmúlt években élt. Három házasságából öt gyermeket hagyott hátra, utolsó felesége Susanne Lothar színésznő volt. A színészt szűk családi körben szerdán már el is temették.

Az elmúlt évtizedekben számos filmben és televíziós sorozatban játszott főszerepet, s színpadon is fellépett. A nyolcvanas évek Kelet-Németországában játszódó A mások élete című filmben Stasi-tisztet alakított, akit saját kérésére egy művészpár megfigyelésére állítanak. A kommunista rendszerhez vakon hű ügynök mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

A lélektani dráma fő témája Kelet-Berlin kulturális életének és az élet minden területét beszövő NDK-s titkosrendőrségnek, a Stasinak a kapcsolata. A mások élete a 2007-es Oscaron a legjobb idegen nyelvű film díját nyerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik