Élet-Stílus

Tour de France: Rasmussen őrzi a sárga trikót

A spanyol Alberto Contador nyerte a kerékpáros Tour de France idei első Pireneusokban rendezett szakaszát, amely után továbbra is a vasárnap második dán Michael Rasmussen vezet az összetettben.

A Mazamet és Plateau de Beille közötti, 197 kilométeres etap első 130 kilométere nem jelentett igazán nagy gondot a mezőnynek, hiszen sík terepen kellett haladnia a karavánnak, az utolsó csaknem 70 kilométeren azonban két kiemelt kategóriás emelkedőt is le kellett küzdeniük a versenyzőknek.

Az első kaptató a mezőnyt szétzilálta ugyan, de az esélyesek – egy szökevényektől majdnem öt percre lemaradva – sokáig egy bolyban haladtak, aztán kissé váratlanul leszakadt a szombati időfutamot fölényesen megnyerő kazah Alekszandr Vinokurov.

A célhoz vezető 16 kilométeres emelkedőn (a Plateau de Beille-n) aztán már változott a kép, szinte méterről méterre fogyatkozott a Rasmussen fémjelezte boly. A dán nyugodtan tekert, majd miután segítői elfogytak mellőle, nyolc kilométerre a befutótól robbantott.

Ritmusváltását egy rövid ideig még nyolcan bírták, majd két kilométerrel később már csupán a szakasz előtt az összetett harmadik helyén álló Contador tartott vele. A két éllovas együtt ért a célhoz, de a hajrá a spanyolnak sikerült jobban, így bezsebelte a győzelmet, és miután a szombati napot követően második ausztrál Cadel Evans a német Andreas Klödennel közösen 1:52 perc hátránnyal érkezett a célba, összetettben is egy helyet előre ugrott.

A vasárnapi szakasz után, a mutatott teljesítmények tükrében már-már meglepetés lenne, ha a jó erőben lévő Rasmussentől valaki el tudná venni a sárga trikót. Hétfőn a Loudenvielle és Le Louron közötti, 196 kilométeres szakasz vár a Tour mezőnyére.

Tour de France, 14. szakasz
Mazamet-Plateau de Beille, 197 km:
1. Alberto Contador (spanyol, Discovery) 5:25:48
2. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) a.i.
3. Mauricio Soler (kolumbiai, Barloworld) 37 mp h.

Az összetettben:
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 64:12:15
2. Alberto Contador (spanyol, Discovery) 2:23 p h.
3. Cadel Evans (ausztrál, Predictor – Lotto) 3:04 p h.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik