Élet-Stílus

A Bayern is galaktikus lett

A nyári átigazolási időszakban a német rekordbajnok szakítva az eddigi hagyományaival két kézzel szórta a pénzt a nemzetközi porondon is magasan jegyzett játékosokra. Az elmúlt szezonban mutatott teljesítményén viszont csak akkor javíthat a csapat, ha a védekezése feljavul.

Kapcsolódó linkek

bayernmunchen.lap.hu
sport.lap.hu

A Bayern München nyerte a Bundesliga történetében a legtöbb bajnoki címet, az elmúlt szezonban azonban szégyenszemre csak a negyedik helyen végzett. A nemzetközi porondon sem termett babér a bajorok számára: a Real Madrid kiejtése után a későbbi Bajnokok Ligája-győztes AC Milan a San Siróban elért 2-2 után simán kiejtette idegenben a münchenieket. A legrangosabb nemzetközi kupasorozatban ráadásul nem is indulhat jövőre a csapat, hiszen a negyedik helyért a német bajnokságban „csak” UEFA-kupás szereplés jár.

A vezetőség a rendkívüli gyenge szezon után belátta, hogy nem lehet az elmúlt években alkalmazott stratégiát folytatni: klasszis futballistákat kell igazolni, hiszen már a hazai pályán is többen beelőzték a bajorokat. Az elnök, Franz Beckenbauer, illetve a menedzser Uli Hoeness a nyári átigazolási időszakokban rendre Bundesliga-riválisok legjobbjait (Ballack, Podolski, Lucio, Lahm…) édesgették a klubhoz. Ez többnyire elég is volt ahhoz, hogy hazai pályán megnyerjék a pontvadászatot: az elmúlt tíz szezonban hétszer a bajorok emelhették a magasba a salátástálat. A BL-ben is sikerült 2001-ben felérni a csúcsra, de a csapat az elmúlt években nem nagyon jutott még csak a nagy siker küszöbére sem.


A Bayern is galaktikus lett 1

Ribérytõl sokat várnak Münchenben (dpa)


Az idei bajnokság zárása után aztán azonnal elkezdődtek a találgatások, hogy vajon kikre gondolhatott a klub két ura, amikor arról nyilatkozott, hogy Európában is magasan jegyzett játékosokat igazolna. Mostanra kiderült, hogy a Bayernnek valóban sikerült jelentősen megerősítenie a keretét. Franck Ribéry, Luca Toni vagy éppen a vébégólkirály Miroslav Klose feltehetően bármely csapatban beférne a kezdőbe.

A célok az egyesület hagyományaihoz híven ambiciózusak. A csapat veterán kapusa, Oliver Kahn egy interjúban arról beszélt, hogy mind a három sorozatban (bajnokság, kupa, BL) a győzelemre törnek. Kérdéses azonban, hogy az alaposan átalakított keretet milyen gyorsan tudja összekovácsolni a tavalyi idény közben visszacsábított Ottmar Hitzfeld.

A tréner az egyik legtapasztaltabb német szakember, a Borussia Dortmunddal és a Bayernnel is nyert már BL-t, és papíron a közel 70 millió euróból felfrissített játékosanyaggal simán nyernie kellene a bajnokságot és a kupát. A bajorok támadóalakzata a 2006/2007-es szezonban nem remekelt, Tonival, Klosével és Ribéryvel azonban alaposan megerősödött, és már az első előkészületi meccseken meglepően jól muzsikált.


A Bayern is galaktikus lett 2

Toninak hamar sikerült beilleszkednie (dpa)


Hitzfeld elmondása szerint még nem állt össze a fejében, hogy milyen kezdővel küldi a pályára csapatát a nyitó fordulóban. Ha az új szerzemények és a meglévő játékosok közül valaki nem sérül le, akkor szinte biztosra vehető, hogy a csapat 4-4-2-es felállásban kezdi a pontvadászatot. Az egyaránt erőszakos és remekül fejelő Klosét, illetve Tonit a legjobban oldalról érkező beívelésekkel lehet megjátszani – és itt jön a képbe a Münchenbe csábított Zé Roberto, valamint az elképesztő munkabírású Ribéry, aki a csatárok kiszolgálása mellett a kapu előtt sem jön zavarba. A középpályán feltehetően Schweinsteigerre és van Bommelre vár a csapat irányítása, de nem szabad megfeledkezni a Schalkétől érkezett Altintopról és az argentin José Ernesto Sousáról sem.

Tavaly a védelem helyenként a német élvonalbeli színvonalat sem tudta hozni. Javarészt e csapategység számlájára írható, hogy 40 kapott góllal fejezték be a pontvadászatot, és negatív idegenbeli mérleggel (7 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség) zártak. Komoly változások ennek ellenére nem várhatóak: ide az egyesület csak a válogatottban is rendszeresen feltűnő Marcell Jansent igazolta. Az ő, illetve Philipp Lahm helye biztosnak tűnik a széleken. Fiatal koruk ellenére mind a ketten nemcsak hátul képesek rendkívülien érett játékra, ám így gyakori előretöréseik miatt a középső védőkre még nagyobb feladat hárul.

Itt három opciója van Hitzfeldnek. Lucio, van Buyten és Ismael közül kell kettőnek kell megakadályoznia, hogy az ellenfél csatárjai tesztelhessék a 38 éves kora ellenére a kapuból egyelőre kirobbanthatatlan Oliver Kahnt. Papíron remekül fest ez a védelem, és ha Hitzfeldnek sikerül végre összehangolt játékra sarkallnia a sztárokat, akkor itt sem lehet nagy baj. Azonban már nincsen sok idő hátra, hiszen a német bajnokság augusztus 10-én rajtol.

A lehetséges kezdőcsapat:
Kahn – Lahm, Lucio, van Buyten, Jansen – Ribéry, Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto – Toni, Klose

Ajánlott videó

Olvasói sztorik