Élet-Stílus

Non-standard építészeti kiállítás nyílt

Non-standard építészet címmel a képzőművészet és az építészet határterületére irányítja a figyelmet az Ernst Múzeum legújabb kiállítása, amely csütörtöktől látható Budapesten - közölte Uhl Gabriella, a kiállítóhely munkatársa szerdán az MTI-vel.

A kiállítás Kapitány András képzőművész és a soproni egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete hallgatóinak munkáin keresztül a képzőművészet és az építészet találkozását szeretné reprezentálni – mondta a kurátor. A művészettörténész kiemelte, hogy a képzőművészeti irányultságú építészeti tervezés egyre nagyobb szerepet kap világszerte.

Az új irányzat a mérnöki megközelítéssel szemben a formára irányítja a figyelmet, egyes képviselői például az épületet mint szobrot képzelik el. Jellegzetessége, hogy hangsúlyosabban jelenik meg a burkolat, a homlokzat játéka – tette hozzá Uhl Gabriella.

A művészettörténész szerint a képzőművészet ihlette épületek egyediségükkel meghatározó jelként illeszthetőek be a városszövetbe. Az új designszemlélet ugyanakkor jelentős mértékben megköveteli az új építőanyag-technológiák használatát – mutatott rá a kurátor, aki arról is szólt, hogy Magyarországon még csak elvétve érhető tetten ez a szemlélet az épületeken. Példaként egy budapesti, Lánchíd utcai hotelt említett, amelynek burkolta a külső hőmérséklet hatására változtatja a színét.

A kiállításon Kapitány András alkotásait Maurits Cornelis Escher grafikusművész szellemisége inspirálta. Kapitány András az építési folyamatot fordítva értelmezi, a szerkezeteket részekre bontja, így mutatva föl az épületben mint struktúrában működő feszítő erőket.

A Nyugat-magyarországi Egyetem diákjainak installációja kifejezetten erre a kiállításra készült, az épített és a természetes környezet viszonyáról szól, friss építészeti gondolatokat jelenít meg.

Az augusztus 22-ig látható tárlaton a soproni egyetem diákjai által szervezett zenei programok, performanszok várják a közönséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik