Élet-Stílus

Copa America: büntetőkkel döntős Brazília

A brazil labdarúgó-válogatott bejutott a Copa America döntőjébe, miután 2-2-es döntetlent követően tizenegyesekkel legyőzte Uruguay együttesét. Brazília ellenfele Mexikó vagy Argentína lesz a vasárnapi fináléban, az uruk pedig a bronzéremért játszhatnak szombaton.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A címvédő, hétszeres győztes brazil válogatott, akárcsak a 2004-es Copa America elődöntőjében, ezúttal is tizenegyesekkel búcsúztatta Uruguay együttesét. Akkor 1-1-gyel, most 2-2-vel zárult a rendes játékidő. A brazilok a 14. percben szerezték meg a vezetést: Mineiro lövését még védte Fabian Carini kapus, az olasz bajnok Inter alkalmazásában álló Maicon ismétlésével szemben viszont már tehetetlen volt. A világítás meghibásodása miatt 13 percig állt a játék, emiatt jócskán hosszabbított a játékvezető, és a „ráadásban” két gól is született.

Persze azt megelőzően is történt egy és más: az első játékrész hajrájában fölénybe került uruguayiak részéről például Diego Forlan és Alvaro Recoba is bravúrra késztette Doni kapust, aki a 49. percben már nem állt a helyzet magaslatán: röviden mentett Recoba szögletét követően, Forlan pedig a hálóba vágta a labdát. Kisvártatva – még a szünet előtt – visszavette a vezetést a brazil csapat, ezúttal Carini bizonytalankodott, nem jött ki egy szabadrúgásra, és ezt Julio Baptista góllal büntette. A második félidőben sokáig semmi említésre méltó nem történt, kiegyenlített mezőnyjáték zajlott, aztán a 70. percben az első valamirevaló helyzetét gólra váltotta Uruguay. Christian Rodriguez beadása után Forlan fejese még elszállt a kapu előtt, a hosszún érkező Sebastián Abreu viszont már a hálóba továbbított úgy, hogy a labda a kapufát és Doni vállát is érintette. Miután a hátralévő időben már nem változott az eredmény, a büntetőkre maradt a döntés. A szétlövés hihetetlen izgalmakat hozott.


Copa America: büntetőkkel döntős Brazília 1

Brazil ünnep (AP)



Forlan és Afonso Alves is hibázott, majd 4-4-nél a csereként beállt Fernando is a kapufát találta el, így a következő rúgó, az uruguayi Pablo García eldönthette volna a párbajt, de rontott, akárcsak csapattársa, Diego Lugano, és mivel Gilberto betalált, a címvédő Brazília bejutott a döntőbe. A hétszeres győztes selecao az Argentína–Mexikó-párharc győztesével találkozik majd a július 15-én esedékes fináléban. Az uruguayiak nem nyilatkoztak a mérkőzés után, a brazil kapitány, Dunga viszont készséggel állt a sajtó rendelkezésére. „Győztes csapatunk van, amely tud kínlódni és szenvedni is a sikerért. Le a kalappal a játékosok előtt, akik a fárasztó szezon után sem pihennek, otthagyták a családjaikat, hogy ezen a kemény tornán a brazil színekért harcoljanak, mindezt alázattal és nagy erőfeszítéssel. Ezért köszönettel tartozom nekik” – mondta a 43 éves szakvezető, aki a döntőbe jutáson túl amiatt is boldog lehet, hogy megszületett harmadik gyermeke; a fiút Matheusnak nevezték el.

42. Copa America, Venezuela, elődöntő:
Brazília-Uruguay 2-2 (2-1), 11-esekkel 5-4
Gól:
Maicon (14.), Julio Baptista (45.), ill. Forlan (45.), Abreu (70.)

A további menetrend magyar idő szerint
Elődöntő: Mexikó-Argentína, csütörtök 2:50
A 3. helyért: szombat 23:05
Döntő: vasárnap 23:05

Ajánlott videó

Olvasói sztorik