Élet-Stílus

MLSZ: 310 millió forintot zároltak

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szemenszedett hazugságnak nevezte azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint csőd fenyegetné az MLSZ-t, amiért a zürichi területi bíróság felfüggesztette az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetségtől (FIFA) az MLSZ-nek járó támogatások folyósítását.

Kapcsolódó linkek

magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A svájci Kentaro AG, amely az előző MLSZ-vezetés alatt a tévé- és reklámjogokat birtokolta, áprilisban pert indított az MLSZ ellen 2,485 millió eurós kártérítést követelve, ennek nyomán függesztették fel az MLSZ-nek járó támogatásokat. Kisteleki szerint a bíróság még nem tűzte ki az első tárgyalási napot.

„A svájci jogrendszer szerint a felperes lefoglaltathatja a kártérítési összeget, amely a mostani döntés értelmében 310 millió forintnak felel meg, azaz az ezenfelüli MLSZ-nek járó UEFA- és FIFA-kifizetéseket nem érinti az ítélet – mondta az MTI-nek Kisteleki. – Ez okozhat némi működési zavart, de a probléma csak átmeneti lehet, hiszen ez csupán az MLSZ 1,5 milliárdos költségvetésében jelentkezhet hiányként. Ugyanakkor a megindult programok, így az OLLÉ pályalétesítési program vagy a Telkiben létesítendő technikai központ építése nem szenvedhet csorbát, mivel azok más forrásból vannak biztosítva, azaz nem is szerepelnek az MLSZ központi költségvetésében, csak a projektek önálló büdzséjében és céltámogatásként érkeznek oda. Ez az összeg, a 310 millió, az MLSZ költségvetés 20 százaléka, de megfelelő gazdasági lépésekkel 5-10 százalék például minden gond nélkül orvosolható.”

Kisteleki szerint a költségvetés hiánya ráadásul megoldható lehet a Sport5-val egyeztetve. Megjegyezte, hogy a cég szerződésben vállalta, ez ügyben mentesíti az MLSZ-t mindenféle kártól, amennyiben a bíróság végül nem a magyar szövetségnek adna igazat, azaz az elnök úgy véli, az MLSZ minden oldalról levédte magát.

„A Kentaro 1,2 millió eurót fizetett ki az MLSZ felé, amelyet az akkori vezetés el is költött. A cég ezt a pénzt is követeli vissza a szerződésbontás miatt, ugyanakkor mi ennek jogosságát vitatjuk, mivel nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az összeg minden esetben a magyar szövetség számlájára érkezett. Amennyiben mégis jár pénz a Kentarónak, akkor azt a Sport5 állja a megállapodásunk alapján. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a svájci bíróság jogerős ítéletében már jogszerűnek találta a szerződésbontást, amelyet a Kentaro megtámadott” – mondta Kisteleki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik