Élet-Stílus

Copa America: Argentína vagy Brazília?

Kedden startol az év legrangosabb nemzetközi labdarúgótornája, a Copa America. Aligha meglepő, hogy a dél-amerikai kontinensviadal két legnagyobb favoritja egyértelműen Argentína és Brazília.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Idén 42. alkalommal rendezik meg a dél-amerikai kontinensviadalt, melynek mezőnyét a szubkontinens tíz tagországa mellett két meghívott, az Aranykupa-győztes Egyesült Államok és Mexikó teszi teljessé.

A viadalra – a Copa America történetében először – Venezuelában kerül sor, az ország kormánya mélyen zsebébe nyúlt, hogy minden flottul menjen, több mint egymillió dollárt költött a létesítmények renoválásra, szépítésére. Persze a körülmények ecsetelése helyett nyilván érdekesebb, hogy a torna két legnagyobb favoritja ezúttal is Brazília, valamint Argentína.


Copa America: Argentína vagy Brazília? 1

Fõ a biztonság: katona az argentinok edzésén (Getty)



Ez még akkor is így van, ha egyes nemzetek, Uruguay, Kolumbia, valamint Peru, Paraguay, Ecuador és Bolívia a mellét verve fogadkozik, hogy meglepetést szerez majd. Jorge Luis Pinto, a kolumbiaiak szövetségi kapitánya például határozottan kijelentette: nem a harmadik vagy a negyedik helyért utaznak Venezuelába, a céljuk egyértelműen a döntőbe jutás. Persze az efféle hangzatos szónoklatok dacára a legtöbb szempár a szubkontinens „futballkirályait”, az argentinokat és a brazilokat figyeli, pestiesen szólva: a csapból is ők folynak.


Copa America: Argentína vagy Brazília? 2

Elszántan készülnek a brazilok (AP)



A címvédő, amúgy hétszeres győztes Brazília Dunga személye miatt külön is érdekes. A játékosként világbajnok szakvezető azon túl, hogy első komoly megmértetésére készül kapitányként, azzal is beszédtémát szolgáltatott, hogy több labdaművészt is „elfelejtett” (Ronaldót, Roberto Carlost, Cafút és Adrianót például), s helyettük inkább olyan tehetségekre építi együttesét, mint Elano és Vagner Love, de ide sorolható még Anderson, Joshua, Alex Silva, Diego, Gilberto Silva, Fred és akár Robinho is. Dunga – a fentieket is kommentálva – a nyitány előtt filozofikusan úgy nyilatkozott: „A futball nem művészet, a futball egy verseny, olyan ez, mint maga az élet. És az életben is csak az eredmények számítanak.” Az edző azt is kifejtette, a keret valamennyi játékosa elszántan készül, a feladatára koncentrál, ahelyett, hogy családjával nyaralna.

Ezek a szavak feltehetőleg a szereplést fáradságra hivatkozva lemondó Kakának és Ronaldinhónak szólnak. Brazília Chilével, Mexikóval és Ecuadorral került egy csoportba. Ha már itt tartunk: mind a három négyesből az első kettő, illetve a két legjobb csoportmásodik jut a legjobb nyolc közé, azaz az egyenes kisesési szakaszba. A reguláris részben a másik nagy esélyest, az Uruguayjal egyetemben 14-szeres Copa-győztes Argentínát Paraguayjal, Kolumbiával és az Egyesült Államokkal hozta össze a sors. „Nyerőtípusú játékosokból álló csapatunk van, képesek vagyunk megnyerni a trófeát” – állítja Alfio Basile, az argentinok kapitánya, aki ifjú tehetségekből (Lionel Messi, Carlos Tevez) és rutinos labdarúgókból (Juan Sebastian Verón, Hernan Crespo, Javier Zanetti) gyúrta össze a nyerőnek vélt válogatottját. A szaksajtó szerint nagy nagyon jó húzás volt visszahívni a csapatba a Boca Juniorsszal Libartadores Kupát nyert Juan Roman Riquelmét, aki tavaly visszavonult a válogatottól. A zseniális irányító is azon van, hogy 1993 után újra Copát nyerjen Argentína, egyúttal borsot törjön Brazília orra alá. Benne van a pakliban, de minimum szenzáció lenne, ha a július 15-én esedékes döntő után nem argentin vagy brazil labdarúgók emelgetnék magasba a győztesnek járó Copát, vagyis kupát.


Copa America: Argentína vagy Brazília? 3

Lionel Messiék is megszakadnak a sikerért (AP)



Az esélyesek
A brazil keret
Kapusok: Doni (AS Roma), Helton (FC Porto). Védők: Alex Silva (Sao Paulo), Alex (PSV Eindhoven), Daniel Alvés (Sevilla), Gilberto (Hertha BSC), Juan (Leverkusen), Kleber (Santos), Maicon (Inter), Naldo (Werder Bremen). Középpályások: Diego (Werder Bremen), Fernando (Bordeaux), Gilberto Silva (Arsenal), Josué (Sao Paulo), Mineiro (Hertha BSC), Julio Baptista (Asenal). Csatárok: Afonso (Heerenveen), Anderson (FC Porto), Elano (Sahtar), Fred (Lyon), Robinho (Real Madrid), Vagner Love (CSZKA Moszkva).

Az argentin keret
Kapusok: Roberto Abbondanzieri (Getafe), Juan Pablo Carrizo (River Plate), Agustín Orión (San Lorenzo). Védők: Roberto Ayala (Valencia), Javier Zanetti (Inter), Nicolás Burdisso (Inter), Hugo Ibarra (Boca Juniors), Daniel Díaz (Boca Juniors), Gabriel Milito (Zaragoza), Gabriel Heinze (Manchester United). Középpályások: Luis González (FC Porto), Javier Mascherano (Liverpool), Esteban Cambiasso (Inter), Fernando Gago (Real Madrid), Pablo Aimar (Zaragoza), Juan Sebastián Verón (Estudiantes), Juan Román Riquelme (Boca Juniors). Csatárok: Lionel Messi (Barcelona), Hernán Crespo (Inter), Diego Milito (Zaragoza), Carlos Tevez (West Ham), Rodrigo Palacio (Boca Juniors).

(Csapatként azt a klubot tüntettük fel, ahol az adott játékos a szezont befejezte. Az esetleges klubváltásokat ehelyütt nem vettük figyelembe.)

Az idei Copa America csoportköre
A-csoport: Venezuela, Uruguay, Peru, Bolívia
B-csoport: Brazília, Chile, Mexiló, Ecuador
C-csoport: Argentína, Paraguay, Kolumbia, USA

Rendező városok:
Maturín, San Cristóbal, Mérida (nyitó mérkőzés), Puerto Ordaz, Barquisimeto, Puerto La Cruz, Maracaibo (döntő), Caracas, Barinas.

A Copa America örökrangsora:
1. Uruguay, Argentína 14-14 győzelem
3. Brazília 7
4. Paraguay, Peru 2-2
6. Bolívia, Kolumbia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik