Élet-Stílus

Bioműanyag burgonyából?

Az emberek általában köretekhez vagy krumplis tésztákhoz használják a burgonyát, de egy új tanulmány szerint pompás műanyagot is lehet készíteni belőle.

A Maine-i Egyetem Margaret Chase Smith Policy Centerének beszámolója azt állítja, hogy az állam burgonyatermesztése hasznot húzhatna abból, ha bioműanyag-gyártóvá válna. A bioműanyagot – a jelenlegi műanyagokkal ellentétben – nem kőolajból és olajszármazékokból, hanem burgonyakeményítőből készítenék.

A tanulmány szerint a bioműanyagot szőnyegpadlókhoz, bútorszövetekhez és újrahasznosítható műanyag palackokhoz lehet használni. Több ország, köztük Anglia és Japán is érdeklődik a burgonyaalapú műanyaggyártás iránt, többek közt műanyag evőeszközöket gyártanának az alapanyagból.

Mivel a bioműanyagot keményítőből állítják elő, ezért méregmentes, újrahasznosítható és sok esetben biológiailag lebontható az ipari komposztáló telepeken. A burgonyaalapú műanyag gazdasági és környezeti előnyeit a Környezeti Egészségstratégiai Központ – a tiszta ipari termelés elősegítésére létrejött amerikai nonprofit szervezet – adminisztratív igazgatója, Michael Belliveau is ecsetelte. Szerinte a műanyagok előállítása megújuló burgonyából a mérgező olajszármazékok helyett a „zöld” vegyipar egyik gyakorlati megvalósítását jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik