Élet-Stílus

Utcát neveznek el Darvas Ivánról

Utcát neveznek el a múlt héten elhunyt Darvas Iván színművészről szlovák szülőhelyén, az egykori Gömör vármegyéhez tartozó Bején.

Darvas Iván 1925. június 14-én ebben a – ma már Tornaljához csatolt – kis faluban, a Szent-Iványi család kastélyában született. A művész utoljára 2003-ban látta a szülőhelyét, amikor Tornalja díszpolgárává avatták. A lepusztult kastélynak néhány napja már új tulajdonosa van, aki azt tervezi, hogy százmillió koronás ráfordítással felújítja az értékes épületet.

Darvas Iván egyébként a második világháború után csak 1966-ban látta újra a szülőhelyét, amikor a Pozsonyhoz közeli Vöröskő várában Várkonyi Zoltánnal forgatta az Egy magyar nábob – Kárpáthy Zoltán című filmet, és a forgatás szünetében Bejébe utazott.

2003-ban született meg a gondolat, hogy a bejei kastélykert mögött, ahol hajdan az 1847-től 1849-ig lelkészként szolgáló Tompa Mihály temploma állt, utcát nevezzenek el róla. Eredetileg úgy tervezték, hogy az utca – épp most folyó – felújítása utáni utcanévadó ünnepségre Darvas Ivánt is meghívják, aki azonban ezt már nem érhette meg.

Darvas Iván szülei – édesanyja, Jevdokimova Antonyina és édesapja, Darvas János tanár – néhány évig éltek a kis gömöri faluban, ahol a családfő Szent-Iványi József titkáraként dolgozott, majd a család Prágába költözött, ahol Darvas János a Prágai Magyar Hírlap munkatársa volt. Darvas Iván a prágai iskolaévek során tökéletesen megtanult csehül, amihez jó alapul szolgált „anyai” anyanyelve, az orosz. Darvas Iván halálának napjától a tornaljai városházán fekete zászló leng.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik