Élet-Stílus

Tarol a szélessáv

A Nemzeti Hírközlési Hatóság áprilisi gyorsjelentése szerint a magyarországi szélessávú előfizetőszám meghaladta az 1,1 milliót. Mind a kábelmodemes, mind a hagyományos xDSL ügyfelek száma növekedést mutat.

Az NHH havi jelentése szerint tovább növekedett a szélessáv felhasználók száma hazánkban. Az önkéntes adatközlések összegzése alapján valamivel több, mint 1 millió előfizető választotta a legnagyobb szolgáltatókat, míg ez a szám márciusban még csak 988 ezer volt.

Az elmúlt hónap jelentős előfizetőszám növekedését az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) produkálták.

A hagyományos telefonvonalon szélessávú internetszolgáltatásra, azaz xDSL-re előfizetők száma áprilisban a márciusihoz képest 1,52 százalékkal 669 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltatók ügyfeleinek a száma pedig 2,56 százalékkal közel 337 ezerre nőtt.


Tarol a szélessáv 1


A jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így – a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva – a teljes magyarországi szélessávú előfizetői tábor meghaladja az 1,1 milliót.

Csökkenő vezetékestelefonok

Áprilisban folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése. A vonalak száma közel 4 ezerrel 3,327 millióra csökkent. Így a negyedik hónap végére a 100 főre jutó vonalszám a márciusi 33,10-ről 33,07-re csökkent. A háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya április végén 66,07 százalékos volt – márciusban ez a mutató még 66,10 százalékon állt.

A kezdeményezett hívások időtartama áprilisban 667 millió perc volt, azaz 9,32 százalékkal kevesebbet telefonáltunk, mint márciusban. Csökkent az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama, a márciusi 220,8 percről 200,5 percre, és a kezdeményezett hívások átlagos hossza is, 3,17 percről, 3,07 percre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik