Élet-Stílus

Lemaradhat az Eb-ről 1992 bajnoka

A magyar labdarúgó-válogatott görögországi fellépésén kívül további 20 Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek szombaton. A világbajnok olaszoknak nyerniük kell, lépéskényszerben az 1992 aranyérmes dán válogatott.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

A csoport – elléphetnek a lengyelek

Az A jelű kvartett mind a nyolc csapata pályára lép szombaton. Délután kettőkor az Eb-ről biztosan lemaradó két kiscsapat, Kazahsztán és Örményország csap össze, négy órával később pedig a csoportot magabiztosan vezető lengyelek Azerbajdzsánban vendégszerepelnek, és sorozatban hatodik győzelmükre készülnek. Az egy mérkőzéssel többet lejátszó lengyelek mögött három csapat reménykedhet még abban, hogy kijut a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű kontinenstornára.

Két közvetlen rivális, a finn és a szerb csapat a skandináv országban csap össze, a tabella második helyezettje, a portugál válogatott pedig az eltiltott Cristiano Ronaldo nélkül a jócskán a várakozások alatt szereplő belgákkal játszik. „A portugálok kerete a sztárjuk nélkül is rendkívülien erős, könnyedén tudják kompenzálni Ronaldo kiesését.” – nyilatkozta a vendéglátók szövetségi kapitánya Rene Vandereycken. A belgáknak mindenképpen nyerniük kell, hiszen egy esetleges vereséggel elveszítenék minden esélyüket az Eb-szereplésre.


Lemaradhat az Eb-ről 1992 bajnoka 1

Ronaldo nélkül is erõs a portugál válogatott (MTI/EPA)


Tabellák

A csoport
1. Lengyelország 16 pont/7 mérkőzés
2. Portugália 11/6 (13-4)
3. Szerbia 11/6 (8-4)
4. Finnország 11/6 (7-3)
5. Belgium 7/6
6. Kazahsztán 5/6
7. Azerbajdzsán 4/6
8. Örményország 1/5

B csoport
1. Franciaország 12 pont/5 mérkőzés (12-2)
2. Skócia 12/6 (11-6)
3. Ukrajna 12/5 (8-4)
4. Olaszország 10/5
5. Grúzia 6/6
6. Litvánia 4/5
7. Feröer-szigetek 0/6

C csoport
1. Törökország 13pont/5 mérkőzés
2. Görögország 12/5
3. Norvégia 7/5 (9-6)
4. Bosznia-Hercegovina 7/5 (10-12)
5. Magyarország 6/5
6. Málta 4/5
7. Moldova 2/6

D csoport
1. Németország 13 pont/5 mérkőzés (21-3)
2. Csehország 13/6 (15-4)
3. Írország 13/7 (12-8)
4. Szlovákia 9/6
5. Wales 6/5
6. Ciprus 4/6
7. San Marino 0/5

E csoport
1. Horvátország 13 pont/5 mérkőzés
2. Izrael 11/6 (13-6)
3. Anglia 11/6 (9-2)
4. Oroszország 11/5 (7-1)
5. Macedónia 7/6
6. Észtország 0/5 (0-10)
7. Andorra 0/5 (1-22)

F csoport
1. Észak-Írország 13 pont/6 mérkőzés
2. Svédország 12/5
3. Spanyolország 9/5
4. Dánia 7/4
5. Lettország 3/4 (4-3)
6. Izland 3/5 (4-9)
7. Liechtenstein 3/5 (3-15)

G csoport
1. Hollandia 14 pont/6 mérkőzés
2. Románia 11/5
3. Bulgária 9/5
4. Fehéroroszország 7/5
5. Szlovénia 4/5
6. Albánia 3/5
7. Luxemburg 0/5


Lemaradhat az Eb-ről 1992 bajnoka 2

Lemaradhat az Eb-ről 1992 bajnoka 3

B csoport – bajban a világbajnok

A tavalyi világbajnokságon aranyérmes olasz válogatott teljesítménye a németországi diadalmenet után jócskán visszaesett, így történhetett meg, hogy Donadoni csapata egyelőre csak a csoportja negyedik helyén szerénykedik, igaz mindössze csak kétpontos a lemaradása a franciákkal szemben. Az azzurrik ráadásul szombaton a Feröer-szigetekre látogatnak, és nagyobb kockázat nélkül kijelenthető, hogy három ponttal fognak hazatérni.

A csoport rangadóját Franciaországban játsszák, a csoportelső vb-ezüstérmes hazai gárda a harmadik helyen álló ukránokat fogadja. Mindkét válogatott szakvezetőjének gondot okozhat jó néhány kulcsember hiánya: a házigazda trénere nem számíthat Sagnolra, Vieirára és a hónapok óta sérüléssel bajlódó Henry-ra. A vendégcsapatban ugyan csak egy ember hiányzik, de Sevcsenko nélkül messze nem olyan erős az ukrán válogatott.

A csoport második helyén álló skótok szabadnaposak.

C csoport – nincs meglepetés

Az előzetes erőviszonyoknak megfelelően Törökország és Görögország válogatottja áll a C csoport élén. Az Eb-szereplésben bízó bosnyákoknak nyerniük kell a törökök ellen hazai pályán, akárcsak a norvégoknak Málta ellen. A skandinávok dolgát megnehezíti, hogy a Manchester United sztárja, Ole Gunnar Solksjaer sérülés miatt lemondta a szereplését. A válogatott keretbe sem hívta meg a törökök elleni 2-2-re végződő meccsen kétszer is kapitálisat hibázó Thomas Myhrét a kapitány.

Várhidi Péter csapata az utóbbi időben haloványabb produkcióval előrukkoló címvédő otthonába utazik, és már a pontszerzés is óriási bravúr lenne a megfiatalított gárdától.

D csoport – újabb német gólzápor?

A német válogatott a selejtezősorozatban már egyszer összecsapott San Marino legjobbjaival, és akkor idegenben 13-0-ra verték a kiscsapatot. Szombat délután is jó esély van egy újabb gólzáporos győzelemre, mivel a Natinaelf trénere, Joachim Löw a legjobb csapatát fogja pályára küldeni. A nyáron kinevezett tréner döntése érthető is, hiszen szerdán már egy jóval keményebb falat, a szlovák csapat várja a vb-bronzérmes németeket.

A csoport másik mérkőzésen a walesiek a válogatottól való visszavonulását bejelentő Ryan Giggs-nek szeretnének szép búcsút szerezni a csehek ellen.

E csoport – minden nyitott

Az E csoportban feltehetően nem sok minden fog eldőlni a szombati játéknapon. Az oroszok a pontnélküli Andorrát fogadják, az éllovas horvátok pedig az összes eddigi meccsüket elbukó észtekhez látogatnak.

Ennél a két összecsapásnál jóval nagyobb izgalmakat ígér a macedón, és a jelenleg a második helyen álló izraeli csapat mérkőzése. A csoport harmadik helyén álló angolok szombaton szabadnaposak.

F csoport – javíthatnak a spanyolok

A dánoknak mindenképpen három pontot kell szerezniük ebben a kvartettben, hiszen az eddig négy meccsükön mindössze hetet gyűjtöttek. A csoport második helyén álló svédek ellen hazai pályán kell győznie Morten Olsen csapatának – a tréner nélkül. A szakember eltiltás miatt csak a tribünről nézheti végig az összecsapást. Ne legyenek persze illúzióink, a rutinos edző a közönség soraiból is tökéletesen tudja majd irányítani a dánokat.

A spanyoloknak a papírforma alapján simán le kell győzniük a letteket, és ha a dánok valóban megvernék a svédeket, akkor felkapaszkodhatnának a második helyre.

G csoport – pihennek a hollandok

Sem szombaton sem jövő szerdán nem lép pályára a csoport éllovasa, a holland válogatott, így a románok már Szlovéniában behozhatják pontok tekintetében Marco van Basten csapatát. A csoport ragadóján a fehérorosz és bolgár válogatott mérkőzik meg, és amelyik csapat nyer, még reménykedhet az Eb-szereplésben.

Európa-bajnoki selejtezők
A csoport
Kazahsztán-Örményország
Azerbajdzsán-Lengyelországó
Finnország-Szerbia
Belgium-Portugália

B csoport
Litvánia-Grúzia
Feröer-szigetek – Olaszország
Franciaország-Ukrajna

C csoport
Bosznia-Hercegovina – Törökország
Norvégia-Málta
Görögország-Magyarország

D csoport
Wales-Csehország
Németország-San Marino

E csoport
Oroszország-Andorra
Macedónia-Izrael
Észtország-Horvátország

F csoport
Izland-Liechtenstein
Dánia-Svédország
Lettország-Spanyolország

G csoport
Fehéroroszország-Bulgária
Albánia-Luxemburg
Szlovénia-Románia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik