Élet-Stílus

Sztárok énekelnek a Wagner Napokon

Az év legnagyobb, csaknem 130 millió forintos költségvetésű kettős produkciójára készülnek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Richard Wagner a Niebelung gyűrűje című trilógiájának előjátékát és első részét, A Rajna kincsét és A walkürt adják elő júniusban a Wagner Napokon – hangzott el az előadásokat beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A Művészetek Palotája és a Magyar Rádió koprodukciójában megvalósuló előadásokat kétszer két estén, június 7-én, 8-án, 9-én és 10-én láthatja a közönség Fischer Ádám vezényletével – jelentette be a Művészetek Palotájának vezérigazgatója, Kiss Imre. Hozzátette, hogy a ház őrzi műfaji sokszínűségét, bár az opera fokozatosan teret nyert a két pódiumon, a Fesztivál Színházban és a hangversenyteremben.

Fischer Ádám karmester, akit Bayreutban és Münchenben a Wagner-operák nagyra becsült interpretátoraként tartanak számon azt emelte ki, hogy számára nem az volt fontos, hogy kétszer két estén A Rajna kincse és A walkür megszólaljon, hanem, hogy egy újfajta előadásmódot dolgozzanak ki. Erre kérte föl Hartmut Schörghofer díszlet- és látványtervezőt, Christian Martin Fuchs dramaturgot és Teresa Rotemberg koreográfust.

Az előadások újdonságát érzékeltetve Fischer Ádám elmondta: nem egyetlen énekes alakít majd egy szerepet, hanem táncosok, bábosok is megjelennek a pódiumon. Az énekesek így koncentrálhatnak az éneklésre, és mégis látványos lesz az előadás. Christian Martin Fuchs megerősítette: a hangversenyterem adottságai lehetővé teszik, hogy ne hagyományos színházi és ne is hagyományos operaprodukció, hanem e kettő újfajta elegye jöjjön létre.

Fischer Ádám szerint akik jegyet váltanak, jó, ha tudják, hogy egy kísérlet részesei. „Azt mondom, nem baj, ha hibázunk. A nézők legyenek kritikusak” – jelentette ki a karmester, hozzátéve, hogy ezeknek az előadásoknak a tapasztalataival fognak majd hozzá a 2008-as sorozathoz, amikor a következő két rész, a Siegfried és Az istenek alkonya, majd egy sorozatban az előjáték és a teljes trilógia is megszólal.

Teresa Rotemberg, a Buenos Airesben született, Zürichben saját együttest vezető koreográfus úgy fogalmazott: a budapesti előadások koreográfiájával nem volt más célja, mint a látványkoncepció szolgálata. Az előadásokon fellép számos külföldi sztárénekes is. A Rajna kincse Wotanját például James Johnson alakítja, aki Bayreuthban a Werner Herzog rendezte Lohengrinben debütált 1987-ben, s ezután eljutott a világ leghíresebb operaszínpadaira.

A walkür főistenét a tavalyi Parsifalban nagy sikert aratott Tomasz Konieczny kelti életre, és mindkét előadáson fellép – előbb Loge, majd Siegmund szerepében – Christian Franz, aki 2001 és 2004 között Bayreuthban a Siegfriedben és Az istenek alkonyában énekelt, és aki a tavalyi budapesti Wagner-ünnepen a Parsifal címszerepében nyújtott emlékezetes alakítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik