Élet-Stílus

Simoni meghódította a Monte Zoncolant

Gilberto Simoni nyerte a Giro d'Italia kerékpáros körverseny 17. szakaszát, mely során a karaván megmászta a Monte Zoncolant. Az összetettben vezető Danilo Di Luca nagy lépést tett a végső siker felé.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

A Monte Zoncolan-csúcsra vezető szerpentin első négy kilométerén egy korábban meglépett szökevénycsoport mögött az éllovas Danilo Di Luca, az összetettben negyedik Simoni, a harmadik helyen álló Andy Schleck, a hegyi pontversenyben vezető Leonardo Piepoli és Damiano Cunego együtt haladtak. A bolyozást aztán Simoni unta meg először és ritmusváltásra társai nem tudtak reagálni.

A 2001-ben és 2003-ban is győztes kerekes a jó megindulás után azonban nem tudott komoly előnyt kiharcolni, sőt, Schleck és Piepoli is utolérte, igaz, Cunego és – ami a legfontosabb volt Simoni és Schleck szempontjából – Di Luca lemaradni látszott. A trió ezt követően már együtt tekert a célig, és ugyan sorra előzte meg a szétszakadt szökevénycsoport tagjait, Di Lucával szemben megszerzett 20-25 másodperces előnyét alig tudta növelni.

Az értékes szakaszgyőzelmet Simoni szerezte meg, aki a szakasz után elmondta, a részsikernek is nagyon örül, már csak azért is, mert nem volt reális esélye a rózsaszínű trikó átvételére. És való igaz, az továbbra is Di Lucán feszül, a verseny éllovasa Piepoli és Schleck mögött, a győztestől 31 másodperccel lemaradva a negyedik helyen zárta napot.

Di Luca az összetettben 2:24-gyel vezet Schleck előtt, Simoni pedig 2:28-cal van lemaradva tőle, így ha nem történik vele semmi a hátralévő szakaszokon, úgy megnyeri a 90. Girót. Bodrogi László 11 perces különbséggel a 62. helyen teljesítette a szakaszt, míg az összetettben jelenleg a 81. pozíciót birtokolja.

Giro d’Italia, 17. szakasz
Lienz-Monte Zoncolan, 142 km:
1. Gilberto Simoni (olasz, Saunier Duval) 3:51:52
2. Leonardo Piepoli (olasz, Saunier Duval) a.i.
3. Andy Schleck (luxemburgi, CSC) 6 mp h.

62. Bodrogi Laszló (Crédit Agricole) 11 p h.

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Danilo Di Luca (olasz, Liquigas) 77:35:35
2. Andy Schleck (luxemburgi, CSC) 2:24 p h.
3. Gilberto Simoni (olasz, Saunier Duval) 2:28 p h.

81. Bodrogi Laszló (Crédit Agricole) 1:58:40 ó h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik