Élet-Stílus

Már embereket is megfertőzött a brit madárinfluenza

Négy ember szervezetében mutatták ki a madárinfluenza-vírus egy kevéssé veszélyesnek tartott törzsét a nagy-britanniai Walesben, ahol a minap egy kisebb csirketelepen észlelték a kór jelenlétét.

A vírus H7N2 válfaja a tartomány északi részén, Conwy városa mellett tűnt fel a héten egy néhány tucat háziszárnyast nevelő farmon. Ez a törzs kevésbé virulens, mint a legveszélyesebbnek tartott, emberi halálesetekért is felelős H5N1. A telep tulajdonosa még május első felében vásárolt 15 csirkét, amelyek mindegyike azóta elhullott. Az elvégzett vizsgálat igazolta, hogy a szárnyasok madárinfluenzától fertőződtek. A farm környékét egy kilométer sugarú körben zárt övezetté nyilvánították, és az ott nevelt néhány tucatnyi baromfit már csütörtökön levágták.


A járvány megjelenése után a farmon dolgozó kilenc személyt elkülönítés mellett orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a brit Egészségvédelmi Hatóság (HPA) péntek éjjeli bejelentése szerint négyük szervezetében kimutatták a H7N2 vírust. Az HPA szakértői szerint az e törzs által okozott emberi fertőzés szinte minden esetben enyhe lefolyású, és a lakosságot fenyegető közegészségügyi kockázatok “nagyon csekélyek”.


Pat Troop, az Egészségvédelmi Hatóság vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta, hogy a szóban forgó vírustörzs továbbra is elsősorban szárnyasok között okoz megbetegedéseket, és nem terjed át könnyen az emberre.


Tony Jewell, a walesi tartományi tisztifőorvos is külön közleményben igyekezett nyugtatni a lakosságot, mondván: az adott madárinfluenza-törzs fertőzőképessége nem túl nagy, és ezt a változatot csak olyan személyek kapják el, akik közvetlen érintkezésbe kerülnek fertőzött madarakkal.


Nagy-Britanniában most először mutatták ki a madárinfluenza kórokozójának valamely törzsét emberekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik