Élet-Stílus

Víz van a Marson

A Nasa egyik szuperszámítógépén összeállították azt a képsorozatot, amelyet akkor látnánk, ha a Spirit marsjáróval járnánk be a felderített területeket. A képek egyértelmű bizonyítékkal támasztják alá a bolygón feltételezett víz jelenlétét.

A világsajtó jó ideje foglakozik a Mars kutatásának egyre kézzelfoghatóbb eredményeivel. Az évek óta felszíni kutatás folyamatosan szállítja az újabb eredményeket a vörös bolygóval kapcsolatban.

Egy most elkészített számítógépes elemzés összegezte a Spirit által bejárt és lefényképezett területeket. A kutatók a felvételek alapján bizonyítottnak látják, hogy valaha nagy mennyiségű víz borította a Mars felszínét, s az éghajlata is melegebb és nedvesebb lehetett a mostaninál.

A 2003 óta a Mars kutatásával foglalatoskodó szonda számos nagyszerű felfedezését most összegző kutatók úgy gondolják, hogy a felszínt borító kőzet is a víz jelenlétéről árulkodik: nem csak a felszín kőzeteinek összetételét tekintve, hanem geológiai tagoltságát és formáit is vizsgálva igen valószínűleg, hogy a felszínt egy nagy kiterjedésű vízfelület alakította ki.


Víz van a Marson 1

Folyómedrek vagy csupán furcsa felszíni képzõdmények?


Arra ugyan semmilyen bizonyítékot nem találtak, hogy akár bizonyos életformáknak is otthont adhatott a Mars, de a tudósok nem zárják ki eddig még nem azonosított, egyszerű élőlények múltbeli jelenlétét sem.

A marsjárók és űrszondák egyre több olyan képet továbbítanak a Földre, amely segítségével jobban megismerhetjük a bolygót, amely láthatóan elég zord körülményekkel fogadja majd az első felszínére lépő expedíciókat.

A Spirit és a Opportunity küldetése a tervezett 3 hónapos működése helyett szerencsére több évre kitolódott, s a szondákat felügyelő tudóscsoportnak évekre elegendő feldolgozni valót biztosított. A szondák és a marsjárók képei között, egyes felvételeken a kutatók azt gyanítják, hogy víz nyomait is megtalálhatják, ezért továbbfolytatják a hatalmas mennyiségű képanyag feldolgozását.

A kutatók nem először bukkannak folyadékra utaló nyomokra a Marson. Tavaly a Mars Global Surveyor talált vízmosásokat és árkokat, melyekről úgy vélik, viszonylag frissen alakultak ki a felszínen, de akadnak más jelek is, mint például kiszáradt tómedrek, források és folyóvölgyek, melyek tovább erősítik az elméletet, miszerint a bolygót egykor elárasztotta a víz, ami akár életet is táplálhatott.

Az űrverseny következő állomása a remények szerint ma is rendelkezik fagyott vízkészletekkel, talaj alatti víztartalékkal, amely jelentősen megkönnyítené egy tervezett expedíció ellátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik